Nu skal vuggestuebørn lære at være en god ven

Mary Fonden og Red Barnet lancerer i dag ny udgave af antimobbeprogrammet Fri for Mobberi, der er målrettet de 0-3-årige.

De helt små børn kan sagtens blive trænet i kammerat-skab, lyder det fra børnepsykologen. (© Gettyimages)

De helt små børn fra 0 til tre år skal allerede i daginstitutionen lære om, hvordan man er en god ven.

I hvert fald, hvis det står til Mary Fonden og Red Barnet, der i dag lancerede en helt ny udgave af anti-mobbeprogrammet, Fri for Mobberi, der netop er målrettet de 0-3-årige.

For når vi hjælper børn med at være gode kammerater, fra de er helt små, styrker vi forebyggelsen af mobning på længere sigt.

-Jeg synes, det her er en rigtig god idé, at vi får fokus på, hvad den gode relation til de helt små børn er. Hvis du er en forældre med fokus på at være positiv og rummelighed, så giver du det videre til dit barn. Det samme gælder det omvendte, hvis du er meget restriktiv og kritisk overfor dit barn, jamen så overfører du også det til dit barn, forklarer sundhedsplejerske og ph.d. i sundhedsvidenskab, Else Guldager.

Det´miiin!

Og de helt små tager hurtigt ved lære.

- Det lille barn, der ofte mødes af kritik og skældud, vender det jo indad og mærker følelsen af at have gjort noget forkert. Og overfører samme adfærd til de andre børn.

Det kan handle om de helt dagligsting, som når den to-årige råber 'det´miiin!' om et stykke legetøj, som en anden gerne vil låne.

- Det er helt normalt for alderen og en del af barnets udvikling, men her kan man jo godt fortælle sit barn, at ja - det er dit nye legetøj, men derfor må Ahmed altså gerne låne og lege med det. Bestyrker du derimod dit barn i ejendomsretten, så lærer du også barnet, at det er helt okay at holde på sit eget, fordi det har man ret til, og dermed viser du, at det er okay ikke at dele med andre.

Et bedre sted at være

Og netop en sådan adfærd kan faktisk være med til at skabe grobund for mobning.

- Jamen det gør det jo, fordi man jo grundlæggende skal lære sit barn at opføre sig ordentlig, hvis verden skal være et bedre sted at leve i. Når man lærer sine børn at opføre sig ordentligt, at dele med og lege med andre, så opfører de sig også ordentligt overfor andre børn.

Fri for Mobberi lander også midt i diskussionen om, at uligheden i vores samfund bliver stadig større.

- Det er jo ikke alle forældre, der har det godt og har ressourcerne til at være rummelige overfor deres børn. Hvis man er stresset, syg, står midt i skilsmisse eller økonomien ikke hænger sammen, så har man måske ikke det samme overskud og kan ikke se sit barn med overskud og rummelighed.

- Og bliver et barn ikke set, så får det måske ikke den nødvendige følelsesmæssige omsorg og kan reagere ved at være umulig og utilpasset - og altså ikke de små charmerende trolde, der stråler af solskin og som alle de andre lyst til at være sammen med. Så risikerer man at blive et ensomt barn, som andre ikke vil lege med.

- Derfor kan denne kampagne også være med til at hjælpe de udsatte børn. At vi får mere fokus på rummelighed overfor hinanden og at fællesskabsfølelsen i daginstitutionerne styrkes, har vi meget brug for i denne tid, mener sundhedsplejerske Else Guldager.

Fri for Mobberi for 0-3-årige er udviklet på baggrund af erfaringerne fra ni års arbejde med Fri for Mobberi i børnehave og skole samt med input fra dagplejere og vuggestuepædagoger. Specialist i børnepsykologi og lektor på DPU ved Aarhus Universitet Grethe Kragh-Müller har været faglig konsulent på materialet.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk