Økologi deler danskerne

Vi er uenige om økologi, men enige om ikke at købe på kredit, viser livsstilsanalyse

Din type afgør din indstilling til økologi, siger livsstilsekspert Anne Glad. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen © (c) DR)

Vil du betale mere for økologiske produkter? ”Ja, selvfølgelig” siger en stor gruppe danskere, mens der fra en ligeså stor gruppe lyder et klart: ”Nej tak”.

Svarene kommer fra en livsstilsundersøgelse foretaget af Analyse Danmark for DR.

Økologivennerne

I undersøgelsen blev danskerne på baggrund af en lang række spørgsmål om deres holdninger og livsstil inddelt i fire forskellige typer. Resultatet viser, at mens vi på nogle områder alle er enige eller næsten enige, så er økologi et emne, der for alvor deler vandene.

- Indstillingen til økologi er meget forskellig alt efter, hvilken type du er. Dem, der går ind for økologi er dem, der også går ind for fællesskab, bæredygtighed og medmenneskelighed. De vil ikke lade økonomi komme i vejen for deres bidrag til at redde verden, siger Anne Glad, livsstilsekspert i 'Kender Du Typen?' på DR 1.

Økonomivennerne

I undersøgelsen bliver typen, der går ind for økologi, beskrevet som Kollektivisterne. Deres modsætning er Individualisterne. Her styrer økonomien, og de prioriterer produktivitet højere end bæredygtighed. Derfor siger de også ”Nej tak” til økologi.

- Hvis de skal bruge flere penge på økologi, skal der være en konkret merværdi i det for dem, siger Anne Glad.

Udsagnet om økologi var det emne, der faldt ud med størst uenighed mellem de fire segmenter. Til gengæld viste undersøgelsen for eksempel også, at vi uanset segment er enige om, at vi ikke vil købe på kredit, når der skal investeres i ny vaskemaskine eller opvaskemaskine.

Ud over Kollektivister og Individualister, beskriver undersøgelsen også Fornyeren og Traditionalisten. De to sidstnævnte er for eksempel helt uenige, når det handler om at finde gode tilbud i tilbudsaviserne. Det gør Traditionalisten meget ofte, mens Fornyeren er et segment, der helst springer tilbudsavisen over.

Vi er forskellige

- Ingen passer fuldstændig ind i en af kasserne, og vi kan sagtens i nogle situationer være som Individualisterne og i andre situationer mere ligne Fornyerne. Heldigvis. For det er de overraskelser, der er med til at gøre os mennesker så spændende, siger Anne Glad.

I undersøgelsen blev danskerne inddelt i fire segmenter:

 1. 1

  Kollektivisterne er dem, der går ind for økologi. Der er et overtal af kvinder, og omsorg for både den store verden og den nærmeste familie er et kendetegn. Kvinder over 50 år er stærkt repræsenteret blandt Kollektivisterne. Ofte færdes de i flok, når de går i teatret, i biografen eller til foredrag.

 2. 2

  Individualisterne er gruppen, der ikke handler økologisk. De tjener godt, og mottoet 'Enhver er sin egen lykkes smed' passer godt til dem. De knokler til hverdag, og det giver bonus i form af en forholdsvis høj indkomst. Her er mange mænd i 40’erne.

 3. 3

  Fornyerne er vilde med ny teknologi. Det er de unge, som gerne dyrker bylivet sammen med deres venner. Her er et flertal af kvinder, som ikke har travlt med at stifte familie. De køber gerne genbrugstøj og indretter hjemmet med loppefund.

 4. 4

  Traditionalisterne læser den lokale ugeavis og tilbudsavis. De interesserer sig ikke synderligt for politik, men forventer at velfærdssamfundet tager sig godt af dem. De har rundet de 60 år, bor i egen bolig uden for hovedstaden og så tager de gerne på solferie.

https://www.facebook.com/DRNyheder/posts/1156369284413594