5 gode råd til dig der også vil have en kæreste!

Slugte du 'Gift ved første blik' råt? Men tænkte du samtidigt over, hvad man kunne lære af det - få psykologens bud.

Ikke alle kan blive smedet sammen, som fx Line og Michael i 'Gift ved første blik'. Men måske har de lært andre en hel del om at lade kærligheden gro i god ro og orden. (© Snowman)

Fulgte du med i 'Gift ved første blik', og undrede du dig samtidig over, hvad det var, der gjorde, at Randi og Niels og Line og Michael havde en tilbagelænet ro og tro på, at det her nok skulle udvikle sig?

Thomas Markersen, der er psykolog og en af programmets eksperter, som var med til at udvælge og støtte programmets deltagere undervejs, mener, at det især var de to jyske piger, Randi og Lines, fortjeneste:

- Jeg synes, at jyderne havde en mere fordomfri tilgang til eksperimentet. De to par var bedre til at give hinanden plads og tillade hinanden at gro. Den parathed havde Poul og Lene umiddelbart ikke, Ulrik havde det nok i sig - men han fik aldrig lov til at tage Ane med ud over bjerget, og han blev for utålmodig undervejs.

Vi er blevet for hurtige

Selvom 'Gift ved første blik' er et konstrueret tv-eksperiment, så kan vi andre alligevel lære en masse af det. For i programmet blev vi blandt andet en hel del klogere på uhensigtsmæssige handlemønstre.

Ifølge Thomas Markersen er det nogle meget tidstypiske – og ikke særligt kærligheds-befordrende - tendenser:

- Når folk dater i dag, så foregår det jo fx på Tinder, hvor man hurtigt lærer at scanne billeder og efterfølgende kassere. Vi er blevet meget hurtige til at scanne og kategorisere folk ud fra blandt andet alder, udseende, højde, drøjde, politisk ståsted etc.

- Vi sorterer fra på baggrund af fotos og tillader på den led aldrig et andet menneske at komme ind og tæt på. Mange mener, de kan tænde på et foto. Men det kan man altså ikke!

Fem kontante råd

Skal man sammenfatte noget af alt det, vi lærte af at se 'Gift ved første blik' til noget, man kan bruge i en hverdag – hvis man hører til en af de mange, der er på udkig efter kærligheden - så får du her Thomas Markersens fem kontante råd:

  • 1. Gør dig mentalt klar til kærlighed. Man kan gøre det på den led, at man sætter en vase med rent vand i vindueskarmen hver dag. Skift vandet hver dag. Det virker! Fordi du bliver opmærksom på, at nu skal der ske en ændring. Du gør noget aktivt, du leder aktivt.

  • 2. Giv slip: Overdrevne og urealistiske forventninger kan man ikke bruge til noget, for det perfekte findes alligevel ikke. Kærlighed sker sjældent fra første blik. Du kan gå op og ned ad et andet menneske i et helt år uden at lægge mærke til vedkommende, men lige pludselig kan der opstå følelser, som ingen havde regnet med eller set komme. Tag den vished og viden med dig, når du dater. Kærligheden kan være overalt- du har nok bare ikke lagt mærke til den endnu.

  • 3. Vær fordomsfri og i nuet: Folk siger, at de kan gå i byen og være på en natklub med flere hundrede mennesker og hurtigt scanne, om der skulle være potentielle emner. Men så hurtigt kan man altså ikke scanne kærlighed. Det er fordi, vi er for hurtige til at putte andre i kasser. Arbejd på fordomsfrit at tage et andet menneske ind på din egen indre scene.

  • 4. Gør dig fri af mor! Den er helt klassisk, både unge mænd og kvinder skal ud af familiens skørter. Det er helt banalt, at mor kan give så meget kærlighed og være så meget curlingforældre, at hun hindrer sit voksne barn i at udvikle sig. Du kan halvere antallet af telefonsamtaler med hende, men husk samtidig at sige til hende, at du elsker hende!

  • 5. Skru ned for venne-symbiosen! Hvis du vil have en kæreste, så skal du nok bruger mindre tid på vennerne. For livet med en kæreste kræver måske, at du prioriterer anderledes. Så måske skal man bruge lidt mindre tid på venner og veninder og tillade dig selv at være lidt alene.