BREVKASSE Han drømmer om et hus, jeg drømmer om at bo i kollektiv

Min kæreste og jeg har ikke den samme fremtidsdrøm. Hvordan løser vi det?, spørger en bruger.

Uindfriede drømme hører til livet, og det gør risikoen for at måtte leve med en uindfriet drøm også, svarer parterapeut Jesper Bay-Hansen. (Foto: Tim Robberts © Getty Images)

"Jeg står i en virkelig svær situation. Min kæreste og jeg har været sammen i 4 år. Vi elsker hinanden, og jeg har ikke lyst til at undvære ham i mit liv. Jeg har til tider været i tvivl om vores forhold, men jeg elsker ham virkelig. Vi er dog meget forskellige.

Vi stod netop overfor at købe et hus sammen, og jeg nød tanken om det, og hvor hyggeligt det kunne blive.

I dag var jeg dog på rundvisning i et kollektiv, og jeg fik en følelse af, at jeg hørte til der. Jeg ser mig selv som et frit og balanceret menneske her - jeg savner fællesskabet/"familien".

Min kæreste vil på ingen måde bo der, og jeg er derfor enormt splittet. Jeg vil så gerne være sammen med ham, og jeg vil derfor gerne finde en løsning, uden at jeg for altid vil drømme om kollektivet. Hvad kan jeg gøre?"

SVAR:

Jeg forstår, at du elsker din mand, og at I har været sammen i 4 år. Der har været tider, hvor du har været i tvivl om jeres forhold. Hvorfor tror du, at tvivlen har naget dig?

Du nævner, at I er meget forskellige – det kan der være mange fordele i, men det kan også give genvordigheder og tvister i samlivet, hvis man er alt for forskellige og mangler rummelighed eller ikke er i stand til at tale sig til kompromisser, som begge kan leve med.

Når det er sagt, vil de fleste par skulle tage ’enten-eller-beslutninger’, hvor man før eller siden må beslutte sig for en fælles vej at gå. Her er kærligheden limen i vores liv og parforhold og følelsen, der gerne skulle bane vej for fælles beslutninger.

Tænk "vi" i stedet for "jeg"

I stod netop for at købe hus sammen, og du var glad for dette. Og dog fik en rundvisning i et kollektiv dig til at føle, at du hører til der. Du ser dig selv som et frit og balanceret menneske og savner samtidig fællesskabsfølelsen.

Når alt kommer til alt, hvad betyder så mest for dig i dit kærlighedsliv – ’du-og-jeg’-følelsen eller fællesskabsfølelsen, som den kan opleves i et kollektiv?

Livet består af rigtig mange valg – også valg, der angår os som kærester, dvs. mennesker, der oprigtigt elsker hinanden.

Prøv derfor at tænke og tale i ’vi’ – her får du et tip:

  • Det er ikke tilstrækkeligt at spørge sig selv: "Hvad har jeg behov for?" men også spørge, hvad din kæreste og ”vi” har behov for.

  • Der sker en masse, når vi i vores tænkning bytter "jeg" ud med "vi". Det engagerer os i kærlighedsforholdet på en meget respektfuld og værdig måde. Det øger samtidig chancen for, at vi udvikler os som par og ikke bare som to individer.

Du skriver, at du gerne vil finde en løsning, uden at du for altid vil drømme om kollektivet. Hvor meget fylder din frygt for at måtte leve med en uindfriet drøm? Og frygten for at miste din frihed?

Indtil for nyligt kunne du se det positive og hyggelige i at flytte i hus med din kæreste. Hvad har ændret sig på det følelsesmæssige plan for dig?

Er det for dig forbundet med større frihed og mindre forpligtelse at bo i kollektiv end i hus? Dét at flytte sammen er ofte den ultimative test af kærlighedsforholdet, fordi vi må give slip på nogle drømme for at lade andre få lov til at folde sig ud.

Uindfriede drømme er en del af livet

Med disse ord vil jeg lade det være op til jer at finde ud af, hvad jeres fælles drøm er, velvidende, at intet menneske får opfyldt alle drømme i sit liv.

Forson jer derfor med faktum: Uindfriede drømme hører til livet, og det gør risikoen for at måtte leve med en uindfriet drøm også.

Hold samtidig fast i, at fælles drømme hører til kærlighedslivet og gør jeres bedste for at glæde jer med hinanden, uanset hvilken beslutning I tager.

Med disse ord vil jeg ønske, at I finder jeres drøm,

Jesper

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter