BREVKASSE Hjælp, min kone mener, vi er for gamle til sex!

I begyndelsen gik det godt, men nu afviser konen sex med begrundelsen: "Vi er for gamle"!

Sex og samliv efter 50 års alderen er helt naturligt, forklarer sexolog Jesper Bay-Hansen. (© Gettyimages)

Spørgsmål til brevkassen:

Min nuværende kone og jeg fandt sammen og blev gift i 50-års alderen. I starten havde vi et fint sex-liv - ofte flere gange om ugen. Men efterhånden blev det til mindre og mindre.

Nu er vi begge i begyndelsen af 60'erne, og vort sexliv er helt stoppet.

Allerede for en del år siden erklærede min kone, at sex efter 50-års alderen ikke var naturligt, og hun ønskede ikke længere, at vi dyrkede det.

Hun var dengang kun til det direkte samleje. Hun har aldrig kunnet lide forspil, eller for den sags skyld de små søde lege. Hun har heller aldrig kunnet lide at kysse på munden. I det hele taget siger hun, at hun får gåsehud, når jeg prøver at røre ved hende og føler det som overgreb.

Jeg har mange gange prøvet at snakke med hende om det, men hun afviser al samtale.

Jeg synes ikke mit sexliv er slut, selv om jeg er blevet ældre.

Svar fra Jesper Bay-Hansen:

Tak for dit udmærkede spørgsmål. Jeg forstår, at du og din hustru har vidt forskellige opfattelser af, hvordan seksualiteten og sexlivet ændrer sig med alderen. Du har fortsat lyst til sex i modsætning til din hustru, som – du beskriver – mener, at sex efter 50 års alderen er unaturligt. Når du forsøger at tale med hende om det – og måske også viser din lyst til hende? – så oplever din hustru det som om, du voldtager hende psykisk og fysisk. Det er meget stærke ord, der kan dække over stærke og svære følelser.

Sex efter 50 års alderen

Vi har alle overbevisninger om, hvordan seksualiteten kan ændre sig efter 50 års alderen og om, hvordan sexlivet kan og bør være.

Og netop på dette punkt er du og din kone meget uenige. Det kan afspejle mange forskellige ting bl.a. jeres forskellige baggrund, opvækst og seksuelle erfaringer, jeres forskellige holdninger til hvorfor man i det hele taget har sex, herunder samleje – for at få børn?, gensidig nydelse?, en måde at udleve kærligheden på? m.m.

Hvorfor tror du, at din hustru fandt det naturligt at have sex i 50’erne, men finder det unaturligt at have sex efter 50 års alderen? Har hun forklaret eller uddybet sin overbevisning?

En svær tid for kvinden

Det rejser igen spørgsmål til, om din hustru har mistet glæden, lysten og energien generelt? Og om hun fejler eller kan fejle noget, der måske bidrager til, at den stærke overbevisning om, at sex efter 50 års alderen er unaturligt?

Overgangsalderen kan være en svær tid for mange kvinder, ikke alene på grund af de klimakterielle gener, men også på grund af eksistentielle forhold. Nogle kvinder udvikler lige frem en depression.

Ved svære eller vedvarende klimakterielle gener, krisereaktioner eller mistanke om depression eller anden sygdom er det oplagte råd til din hustru, at hun søger sin læge. Og rådet til dig må i dette tilfælde være at støtte hende heri.

En kvindes seksualitet efter 50

En del kvinder oplever, at sexlysten ændrer sig og i mange – men ikke alle – tilfælde bliver mindre efter overgangsalderen. Klimakterielle gener som hedestigninger, svedeture, søvnproblemer og dårligt humør kan naturligvis også påvirke lysten til sex og den seksuelle nydelse.

I årene efter overgangsalderen kan slimhinderne i skeden blive tørre, og det kan vise sig i form af smerter ved samleje, især hvis man går for hurtigt frem. Har dette været et problem for jer for år tilbage, da I stadig havde samleje? Du beskriver, at din kone kun har været til det ”direkte samleje” uden forspil. I givet fald kan tørhed af skeden og samlejesmerter naturligvis bidrage til din hustrus modvilje imod seksuel aktivitet.

Både mænd og kvinder ændrer sig

Både kvindens og mandens seksualitet ændrer sig – og ofte ganske betydeligt – i løbet af 50’erne. Det gælder hele tiden om at finde hinanden i denne proces. Hertil hører at tale åbent og kærligt ærligt om, hvad man hver især føler, har lyst til, ønsker og nyder. Hvordan viser din hustru sin kærlighed til dig? Og hvordan er det i dag ’tilladt’, at du viser din kærlighed til hende?

Jeg kan forstå på dig, at din hustru afviser enhver samtale omkring jeres sexliv. Samtalen er ikke desto mindre vejen frem, når du har lyst og din hustru ulyst, når du kan lide at røre ved din hustru, og hun afskyr dine berøringer, og når du savner sex og din hustru afskyr sex.

Det kan være relevant, at I søger sexologisk rådgivning og terapi, eventuelt samlivsterapi. Når jeg giver jer dette meget konkrete råd, skyldes det blandt andet, at din hustru oplever det som et fysisk og psykisk overgreb, hvis I skulle have sex med hinanden. Det er en meget stærk måde at udtrykke sig på og kan dække over svære følelser, som du måske ikke kan hjælpe hende med.

Der er ingen udløbsdato

Lad mig afslutningsvist understrege, at sex efter 50 års alderen ikke er unaturligt (læs f.eks. bøgerne ’Ældres seksualitet & kærlighedsliv – tabuer, myter & viden’ og ’Sex efter 50 - kærlighed, krop og kultur i en moden alder’).

Seksualiteten og sexlivet kan ændre sig, men det betyder ikke, at man må fraskrive sig et aktivt sexliv. Det betyder heller ikke, at sex ved siden af forholdet er løsningen for dig. Det betyder, at du og din hustru sammen må finde en vej at gå i troen på, at intimiteten og kærligheden ikke behøver at have en udløbsdato.

Facebook
Twitter