BREVKASSE Hjælp! – min mand mangler sexlyst!

I vittighedstegninger er det som regel kvinden, der undslår sig med hovedpine. Men i virkeligheden mister mænd altså også sexlysten.

Det er mega tabu, skriver kvinden, hvis man har mistet sexlysten. (© ColourBox)

Spørgsmål:

"Jeg er en kvinde på 58 år. Jeg dyrker motion, spiser sundt, passer mit arbejde, og vi har orden i vores økonomi. Alt i alt burde jeg have det rigtig godt.

Min mand er 60. Han passer sit arbejde, får for lidt motion, spiser overvejende sundt (jeg laver vores mad). Han siger, at han har det godt. Men han har overhovedet ikke lyst til sex.

Dette er mega tabu. Jeg har lyst til sex, han har ikke. Det er ved at ødelægge mit liv og vores samliv. Der findes ikke litteratur om det – alle ’vittighedstegninger’ er med kvinden, der sover, og manden, der sidder og skumler over mangel på sex.

Hvor almindeligt er det, at sexlivet fuldstændigt stopper i ægteskabet? Hvem er det egentlig, der stopper det? Manden eller kvinden?"

SVAR:

Du har helt ret i, at det er et stort tabu – faktisk både for manden, der har mistet sexlysten, og for kvinden, der har en uforløst sexlyst.

Jeg kender ikke tal på, hvor hyppigt det er, at sexlivet helt stopper, men fra min private samtaleklinik ved jeg, at det er meget almindeligt, og at det opleves som et problem og smerteligt tab af rigtig mange par.

Ofte er savnet af sex og tabsfølelsen større hos den ene, men det betyder ikke, at den anden er upåvirket.

Hvis det er manden, der har mistet lysten til sex, kan han som regel sagtens mærke partnerens ønske om sex, og han føler ofte ikke, at han kan leve op til, hvad der forventes af ham som mand.

Lyst-ubalancen i et parforhold

Alt fra stress og sygdom til livskriser og livsovergange, som overgangsalderen jo er, kan påvirke sexlysten, der oftest bliver mindre.

Det gælder både for kvinder og mænd.

Det fører nemt til en lyst-ubalance, den ene partner savner sex, mens den anden ikke eller næsten ikke har lyst.

Det påvirker igen hele samlivet og kan eksempelvis vise sig i måden, man taler med hinanden på og i tolerancen og rummeligheden over for hinanden m.m.

Hvis man vedvarende lider under en følelsesmæssig smerte og et tab af sex, så mener jeg, at man har en forpligtelse over for sig selv og hinanden til at bringe problemet op, dvs. tale om det.

I en sådan samtale skal man være opmærksom på, at man taler om noget meget ømtåleligt og følsomt. Derfor er det vigtigt, at man hver især taler om, hvordan man oplever det, og hvilke følelser, ønsker, savn og længsler, man har.

Og lige så vigtigt at man lytter med et åbent hjerte dvs. uden at fordømme eller irettesætte ens elskede, når vedkommende deler sine oplevelser og følelser.

Det er ikke altid nemt at få hul på en sådan samtale. For nogle kan det være nødvendigt med parterapi eller samlivsterapi.

Har manden en overgangsalder?

I dag taler mange om manden overgangsalder, men er det fup eller fakta? Nogle bruger endda ordet andropause som pendant til menopausen, dvs. kvindens overgangsalder.

Hos manden er der som regel tale om et gradvist fald i testosteron fra 30-40 års alderen og ikke et brat fald i østrogen, som det ses hos kvinden, når hun går i overgangsalderen.

Hos manden ses gradvise forandringer af kroppen, især mere kropsfedt og mindre muskelmasse, samt mentale ændringer som humørsvingninger ofte ledsaget af træthed, nedsat energi og initiativ og ikke mindst nedsat lyst til sex.

Det første tegn på testosteronmangel er i øvrigt ofte nedsat sexlyst.

På grund af det sædvanligvis gradvise fald i testosteron foretrækker mange læger og kliniske sexologer at tale om hypogonadisme i stedet for overgangsalder. Ordet hypogonadisme refererer til, at testiklerne (gonaderne) kører på ’et lavere blus’, og altså laver mindre testosteron end tidligere.

Personligt foretrækker jeg at tale om en midtlivsfase, hvor manden i 45-60 års alderen kan have problemer af eksistentiel karakter og/eller kropslige, mentale og sexologiske problemer pga. faldende testosteron.

Motion kan have en effekt

Hvis du kan genkende flere af de fysiske og mentale gener hos din mand, vil jeg anbefale dig at støtte din mand i at søge sin læge.

Lægen vil formentlig undersøge din mand for at udelukke sygdomme som sukkersyge og lavt stofskifte og for at måle kolesterol- og ikke mindst testosteronniveauet.

Det er muligt, at testosteron-blodprøven skal gentages, hvis den ligger i den lave ende.

Hvis din mand vejer for meget, og han har fået ekstra mavefedt og tabt muskelmasse, så kan både vægttab og motion være en måde, han kan værne om sin testosteron på. Faktisk kan en lavere vægt og motion få et lavt testosterontal til at rette sig helt eller delvist, men i praksis er det ikke altid nemt at ændre livsstil, især ikke hvis manden mangler energi og livslyst.

Reaktionen på manglende sexlyst meget forskellig

Hvis manden mangler sexlyst, vil han ofte trække sig fra intimitet og situationer, der lægger op til sex.

Her vil nogle kvinder efterlyse mere sex, selv om smerten ofte knytter sig til, at hun ikke længere føler sin mands begær og interesse for hende, og det slår nemt skår i kærligheden.

Andre kvinder vil acceptere tingenes tilstand, ’lukker ned’ for deres egen sexlyst eller vælger at udleve deres sexlyst udenomsægteskabeligt, hvilket jo også er stort tabu.

Men der er også kvinder, som oplever det som en lettelse, at manden mister lysten, fordi de heller ikke selv har lyst til sex.

Hvis manden mister sexlysten, kan det faktisk også være kvinden, der siger fra, selv om hendes sexlyst ikke fejler noget. Ofte skyldes det, at kvinden ikke ønsker at bringe sig i en situation, hvor hendes initiativer til intimitet og sex gang på gang afvises af manden.

Selv om seksuelle afvisninger hører til samlivet, kan det være rigtig svært, hvis man gentagne gange tager initiativ og bliver afvist.

Men hvis man oplever manglende seksuel aktivitet som et problem, så mener jeg, at man må adressere det problemfyldte tema meget direkte, for det handler i bund og grund om manglende mod og evne til at finde sammen seksuelt og følelsesmæssigt.

Hvis man lader stå til, er der en risiko for, at man populært sagt ’glider fra hinanden’ – et udtryk, jeg ofte hører i min samtaleklinik.

Jeg ønsker jer det bedste,

Jesper

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter