BREVKASSE Jeg har mistet lysten til at dyrke sex

Det er som om, jeg kun jagter sex for at kunne fortælle gutterne, at jeg har fået noget.

Mit bedste råd er: Accepter, at det er sådan, du har det lige nu. Det er helt normalt, svarer klinisk sexolog Jesper Bay-Hansen. (Foto: Michèle Constantini © COLOURBOX)

"Jeg er en mand på 20 år, som i mine "yngre" år har brugt rigtig meget af min tid på at jagte damer. Det har også båret frugt med sig i starten, men det sidste år har jeg stort set ikke fået andet end afslag på afslag.

Efter så mange afslag har jeg mistet interessen for at dyrke sex med en kvinde, og jeg finder det efterhånden også svært at holde gejsten oppe til at prøve at score kvinder.

Mine forældre blev skilt for to måneder siden, så det spiller selvfølgelig ind. Men jeg tænker på, hvor længe der går, og om det er normalt for en i min alder. Rent biologisk er jo i min bedste alder.

Jeg har tidligere haft en kæreste i to år, hvor vi dyrkede sex i hvert fald hver weekend, og der var der ingen mangel på lyst. Men nu er det som om, jeg kun jagter sex for at kunne fortælle gutterne, at jeg har fået noget.

Er det naturligt at have det sådan, og hvis ikke, hvad gør man så?"

SVAR:

Tak for dit spørgsmål. Jeg er sikker på, at mange mænd kan genkende dele af din historie.

Det er bestemt ikke ualmindeligt, at en periode med afslagafslag kan gå ud over lysten til at tage initiativ og lysten til at dyrke sex.

Jagten kan fjerne os fra nuet og nydelsen

Når det kommer til kærlighed og sex kan dét at jage ét bestemt mål gøre det endnu sværere at nå netop dette mål både for mænd og kvinder.

Jagter vi ’den eneste ene’, kan det være meget svært at finde vedkommende. Jagter vi orgasmen, kan det være svært at opnå orgasme osv. En del af forklaringen er ofte, at vi ikke har os selv med i jagten, og så bliver det sværere at få kontakt til vores følelser.

Vores fokus på ’målet’, kan blive så stort, at det bliver svært at være til stede i nuet, mærke lyst og nyde. Derfor er det vigtigt at have sig selv med i dét, man gør, også når man dater og forsøger at ”score”.

Det handler ofte om at hvile noget mere i sig selv. Der er mange forskellige veje til at hvile mere i sig selv, opnå større indre ro og have sig selv med i dét, man gør. Hvornår har du det bedst med dig selv? Det kan faktisk være svært for mange mennesker at svare på.

Hvordan skal ’en rigtig mand’ være?

Et vigtigt aspekt af dit spørgsmål handler om din kønsidentitet dvs. din oplevelse og følelse af at være mand. Hvordan, tænker du, en ’rigtig mand’ skal være? Der er i dag mange måder at være mand på og altså ikke kun én opskrift.

Det er helt okay at have en periode, hvor man ikke tager initiativ til at date eller ikke har sex for den sags skyld. Og det er okay at være single.

Hvis du øver dig i at vise denne side af dig selv, vil det givetvis løfte din selvrespekt dvs. følelsen af, at du har dit eget værd.

Det kan også skabe respekt omkring din person, også over for dine venner. De vil bedre kunne mærke, hvem du er. Du vil være mere autentisk og frigøre dig for den selviscenesættelse, der er så udbredt i hele vores kultur.

Mit råd til dig skal være at gøre dit for at acceptere, at du lige nu ikke føler den store lyst til at tage initiativ – det er helt okay.

Hvad løfter dit humør?

Du fortæller også, at dine forældre blev skilt for et par måneder siden. Det er naturligt, at det kan gå ud over humøret.

I det hele taget går familiære konflikter nemt ud over både humøret og lysten. Der er nemlig et overlap mellem vores glædes- og lystfølelser. Glade mennesker har ofte større lyst, både generel livslyst, men også sexlyst. Omvendt kan lysten, også sexlysten, være mindre i perioder, hvor det kniber med humøret.

Derfor kan det være et godt råd, at du ser på, hvad du oplever glæde ved, som du har det lige nu? At være sammen med en god ven? En løbetur eller sport? En god bog?

Selv om du er i ”din bedste alder”, som du kalder det, så er det helt naturligt ikke at være lige glad hele tiden og naturligt ikke at have lige stor lyst hele tiden.

Jeg håber, at du kan se, at der er mange måder at være mand på, at lysten helt naturligt kan svinge, og at humøret også spiller ind på lysten – bedste hilsener,

Jesper

Facebook
Twitter