Brevkasse: Min kæreste bliver irriteret på mig

Engang elskede hun ham - idag kritiserer hun alt ved ham - hans bilkørsel, snorken og meget mere. Hvad skal jeg gøre, spørger han sexologen.

(© Colourbox)

Spørgsmål til brevkassen:

Jeg er en fyr på 23 år, der for et halvt års tid siden fandt mig en rigtig skøn kæreste. Vi havde det sjovt sammen, og vi holdt virkelig af hinanden.

Men i den seneste tid er hun begyndt at kritisere mig. Det er alt lige fra snorken til at køre bil. Hun ser overhovedet ikke noget positivt i mig længere. Jeg begyndte at trække mig lidt tilbage og lukke mig lidt inde i mig selv.

Jeg gik med det et lille stykke tid. Herefter fortalte jeg hende det. Jeg gjorde det på en pæn måde, for vidste jo godt, at der var noget, der plagede hende, og at mange ting fylder i hendes hoved, og jeg går ikke ud fra, at hun gjorde det bevidst.

Jeg sagde, at jeg blev meget ked af det, når hun kritiserede mig, og at jeg fik meget ondt i selvtilliden.

Men problemet blev værre! Hun sagde, at det var mig, den var gal med, og hun kunne altså ikke ændre sig, for sådan var hun bare!

Jeg blev ofte afvist, hvis jeg ville kysse hende, og det gjorde bare min selvtillid endnu dårligere.

Jeg aner bare ikke, hvad jeg skal stille op, jeg holder virkelig af hende og vil os det bedste.

Jeg kan se en dejlig fremtid med hende. Måske derfor jeg stadig bevarer håbet om, at det løser sig?

Hvordan hjælper jeg hende til at forstå vores problem, og har jeg overhovedet gjort noget forkert?

Svar:

Tak for dit spørgsmål, og fordi du bringer en meget almindelig problematik op.

Når vi forelsker os i et andet menneske, så ser vi ligheder mellem mennesket, vi er forelsket i, og os selv.

Vi ser mindre hyppigt de forskelle, der også kan være. Når forelskelsen klinger af, bliver forskellene tydeligere.

Vi kan blive irriterede og begynde at kritisere vores partner. Mange forsøger også at lave deres partner om.

Spørg til hendes følelser

Som jeg ser det, er det meget fornuftigt at tale med din kæreste om, hvad du oplever, og hvad du føler.

Tag udgangspunkt i dine oplevelser og følelser og undlad at kritisere din kæreste for hvad hun gør.

Spørg hellere til hendes oplevelser og følelser. Din kærestes opførsel, som du oplever som kritik af dig og forsøg på at lave dig om, kan dække over flere forskellige ting.

I samtalerne med din kæreste må du blive klogere på, hvad hun føler for dig. Elsker hun dig? Er der forhold, hun simpelthen har svært ved at leve med?

At sige til sig selv at man ikke kan ændre sig – og at ens partner derfor må ændre sig, hvis forholdet skal holde – er ikke det bedste udgangspunkt for et forhold.

Vi kan øve os

Vi kan alle ændre os og fx. øve os i at dyrke rummeligheden og accepten af forskellighed dvs. ”min partner er forskellig fra mig på en række punkter, og det accepterer jeg”.

Samtidig kan der også være forhold ved ens partner, som man har meget svært ved at leve med og altså hverken kan rumme eller acceptere.

Jeg tænker, at det også er noget, I må tale om. Nogle mennesker har en alenlang liste med krav til en kæreste. Her er det meget bedre at tale om ønsker til kærlighedsforholdet, vel vidende at ingen mennesker får alle sine ønsker opfyldt.

Sig pyt og del følelser

Jeg er også sikker på, at der i langt de fleste forhold er noget ved ens partner, som man bliver irriteret over.

Derfor er det en god ting at øve sig i at sige ’pyt’ til de mange småting, som ellers nemt hober sig op. Hvis irritationen ikke forsvinder, men udvikler sig til egentlig vrede, ulyst, svigtfølelse, tristhed eller andre svære følelser, så er det igen en farbar vej at dele sine oplevelser og følelser.

Du skriver, at du har været fraværende og er blevet kritiseret herfor. Er det din kærestes kritik, der har gjort, at du har trukket dig? I givet fald kan det udløse endnu mere kritik.

Undertiden kan kritik dække over savn og længsler. Kan det tænkes, at din kæreste dybest set savner dig, og det viser sig ved kritik?

Det er også et forhold, du kun kan blive klogere på ved at tale med din kæreste. Derfor ser jeg samtalen som det vigtigste middel til at komme videre, enten sammen eller hver for sig.

Facebook
Twitter