Chefpsykolog om nutidens børnefamilier: Mandens rolle er i forandring

Vor tids mand er midt i en omvæltningsproces, hvor rollen som familiefar konkurrerer med karrieren. Sådan skrev mandeforsker Svend Aage Madsen lørdag aften i en debat på dr.dk.

Chefpsykolog og mandeforsker Svend Aage Madsen var blandt eksperterne i programmet 'Knald for Danmark'. Programmet udforskede, hvorfor vi danskere får færre børn, end vi ønsker os. (Foto: © DR/Strong Productions, DR/Strong Productions)

Kvinderne har historisk haft udfordringer med at omstille sig selv og samfundet fra en rolle som centrum for husholdningen til et liv på arbejdsmarkedet. I dag har mændene samme oplevelse - bare omvendt.

Sådan skrev mandeforsker og chefpsykolog på Rigshospitalet Svend Aage Madsen i en debat på dr.dk lørdag aften. Debatten foregik i kølvandet på DR1-programmet 'Knald for Danmark'.

- Jeg tror, man kan sige, at mænd i dag er i en stor, omvæltende proces, der ligner den, som kvinderne gennemgik, da de igennem 1970'erne og frem bevægede sig fra hjemmet og husarbejdet, som centrum for deres liv, til at komme ud på arbejdsmarkedet, skrev chefpsykologen i debatten. - Mænd i dag er i en lignende omvæltningsproces, blot i modsat retning, hvor de bevæger sig fra arbejdet som centrum for deres liv, til at familie og forældreskab betyder mere og mere. Og - surprise -de støder på de samme konflikter og problemer, som kvinderne gjorde og gør, blot i modsat rækkefølge.

En krævende udvikling

Chefpsykologen kalder omstillingen for en 'krævende psykologisk proces'.

- Derfor er der mange mænd, som kan have vanskeligt ved at finde ud af, hvordan det hele skal gå op, skrev han.

Trods kvalerne med at finde en balance mellem familie og karriere, vil de fleste mænd gerne have børn samtidig med deres partner, mener Svend Aage Madsen. - Men det handler også om, at de (mændene, red.) skal trænes op i at få sprog om og konkrete forestillinger om det at blive forældre. Det indgår jo ikke så så mange drenges opdagelse eller opvækst at forholde sig til at blive forældre - i modsætning til mange piger, skrev han på dr.dk.

Brugeren Lise Kathrine Lorentzen er enig med forskeren i, at det kan tage tid, før mænd er klar til at sætte børn i verden:

- På trods at at bolig, arbejde og økonomiske situationer er på plads, så går der ofte flere år, før mændene føler sig tilpas med tanken om børn, skrev hun i debatten.

Hun oplever, at mænd skal prøve at passe andres børn, før de får 'blod på tanden'.

- Jeg har flere gange oplevet kvinder i mit netværk fortælle, at det har hjulpet deres mænd, at passe deres søskendes børn, samt foreslå at tage steder hen, hvor man ved, der befinder sig glade børn (...).

Vil gerne være fædre

I debatten efter 'Knald for Danmark' var det dog tydeligt, at nutidens mand gerne sætter rollen som far i centrum. Jes Toftum Hauton Gundel var blandt dem:

- Min kæreste og jeg har været så heldige at få en pige for 14 dage siden. Vi vil meget gerne have flere men vil gerne vente, så vi kan nå at nyde hende vi har. Vi er dog allerede vildt spændte på nummer to, når vi kommer dertil. Få et barn. Det giver blod på tanden!, lød hans opfordring.

Morten Lorentz Pedersen satte fokus på et andet aspekt ved det at ønske sig at blive far.

- Jeg synes, at der er for lidt fokus på de manglende muligheder for behandling for barnløshed for single-mænd, skrev han.

- Jeg er nu det sted i mit liv, hvor jeg vil have min egen familie. Jeg er ikke nødvendigvis interesseret i at flytte sammen med en kvinde, men jeg er åben over for et fast forhold (med fælles børn), hvis altså vi bor hver for sig.

Besøg debatten for at læse alle kommentarer. Du kan også se hele udsendelsen 'Knald for Danmark', hvis du følger linket herunder.