Hver formiddag starter Preben bilen og kører ned for at handle i Brugsen. Hans kone Gunn vinker fra døren, og hun står troligt ved vinduet i badeværelset og spejder efter bilen, til han er hjemme igen.

De dage, hvor hun synes, han er lidt for længe om det, bliver hun bange og går sommetider helt ud til vejen for at spejde efter den sølvgrå Ford.

Og så kan hun ånde lettet op, når han kommer trillende om hjørnet igen.

Sådan har det været i mange år. Rigtig mange år, for Gunn og Preben, der bor i Sønderjylland er nemlig begge 93 år. De blev gift i 1950 og kan altså fejre 67 års bryllupsdag i år.

Din for altid

Den 10. juni 1967 blev prinsesse Margrethe gift med den franske diplomat Henri Marie Jean André greve de Laborde de Monpezat under et storslået bryllup i Holmens Kirke. DR fejrer regentparrets guldbryllup med en programrække på DR1, ' Din for altid', hvor du kan møde en række par, der har været gift i 50 år eller mere. DR 1 i aften, klokken 20.30.

Gunn var min dame

Når Gunn husker tilbage på den strålende dag, da hun kørte fra sine forældre mod kirken og kunne mærke den lille prinsessekrone, der var flettet fast og sad på hovedet af hende og holdt sløret fast– da var hun lykkelig.

- Jeg kan huske, at jeg tænkte, hvor er det synd for alle andre mennesker, at de ikke er lige så lykkelige som jeg, der er på vej for at blive gift med min elskede.

Svenske Gunn fra Helsingborg faldt pladask for den danske ungersvend og beretter om forelskelse ved første øjekast. Det samme gør Preben.

- Hendes påklædning var væsentlig bedre en danske kvinders påklædning. Det var ligesom en væsentlig bedre kvalitet. Og så faldt jeg for din meget flotte figur.

Husker han. Og efter nogle minutter føjer han til:

- Gunn var min dame. Jeg har ikke på noget tidspunkt tænkt, at jeg kunne have fået et forhold til en anden dame. Vi hører sammen, og så er den ikke længere.

Gunn har det på samme måde:

- Jeg kunne ikke tænke mig at være sammen med nogen anden. Jeg synes bare, han er dejlig – selvom du er torskedum nogle gange. Jeg er forelsket i manden - må man ikke det?

Det skal fejres

Regentparret er ikke ene om at fejre guldbryllup i år, det samme vil 13.800 par vil kunne. 3.700 vil kunne fejre diamantbryllup, altså 60 års bryllupsdag. 1000 par vil kunne fejre krondiamantbryllup og 120 vil kunne fejre jernbryllup, altså 70 års ægteskab.

Kilde: Annemette Lindhardt Olsen, Danmarks Statistik

Vi finder hinandens hænder

Siden brylluppet dengang i 1950 har de konstant været ved hinandens side, men er nu begge smerteligt klar over, at livet har en udløbsdato – og hvad gør man så? For hvad nu, hvis man er den, der lades alene tilbage?

Ja, Gunn og Preben har grebet det pragmatisk an: Hun lærer ham, det han ikke kan finde ud af – som fx at vaske tøj og logge sig på computeren – og han skal lære hende at starte bilen og køre til Brugsen.

Indtil da sætter de pris på hvert minut og vil helst være så tæt på den anden som mulig.

- Den bedste stund på dagen er, når vi falder til ro og finder hinandens hænder – det synes jeg er forelskelse, siger Gunn.

I programmet "Din for altid" taler Gunn og Preben om, hvordan det bliver, når den ene af dem dør:

Gunn og Preben taler om døden

Man bliver et kød

Der sker noget med ægtepar, der bliver så gamle, at de nærmest bliver ét. Forklarer sognepræst ved Frederiksberg Slotskirke, Michael Wagner Brautsch.

- Der har garanteret været tidspunkter i parrets liv, hvor hun har syntes, at han var meget mere torskedum end nu, men hun har sikkert bare fortrængt det. Når man lever sammen i så mange år, så lærer man jo at tilpasse sig hinanden, så man nærmest bliver et kød, som der jo også står i vielsesritualet.

Men man forstår først rigtigt betydningen af ordlyden, når man bliver rigtig gammel, eller hvis man en dag pludselig bliver alene, forklarer han videre:

Der sker noget med kærligheden, når man lever i skyggen af manden med leen, så bliver hvert et minut vigtigt og mere intenst.

Michael Wagner Brautsch, sognepræst

- Dem, der i virkeligheden forstår det allerbedst, er jo enkefolket. De ved, at når man bliver alene, så er det jo pludselig et halvt ægteskab, et halvt par.

Manden med leen

Når man bliver rigtig gammel, skal man også leve 24 timer i døgnet med visheden om, at enten vågner jeg ikke op i morgen, eller også vågner jeg op ved siden af en død ægtefælle.

- Der sker noget med kærligheden, når man lever i skyggen af manden med leen, så bliver hvert et minut vigtigt og mere intenst. Man har ikke noget tid at spilde, man skal se få spist de flødeskumskager - og pårørende skal huske at komme på besøg - mens tid er, for på det her tidspunkt er tiden kostbar.

Hvis du har brug for at få genopfrisket, hvad de langvarige ægteskaber kaldes, så kan du se dem herunder:

  • 50 år: Guldbryllup
  • 55 år: Smaragdbryllup
  • 60 år: Diamantbryllup
  • 65 år: Krondiamantbryllup
  • 70 år: Jernbryllup
  • 75 år: Kronjuvelbryllup, Atombryllup eller Stålbryllup

Kilde: Eventzonen