Hvad sker der, hvis en travl børnefamilie anno 2016 bliver sendt tilbage til 50'erne som landbofamilie? Hvor der var das i gården, brændekomfur og i det hele taget masser af hårdt fysisk arbejde?
Det er præcis, hvad der sker for familien Uhde Jacobsen, der består af far Ronni, mor Camilla og børnene Aya og Luca i DR1-serien 'Skru tiden tilbage, der har premiere i aften. Ønsket var blandt andet at finde mere nærvær som familie i en tid uden elektronik.
http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:57ac6a4aa11fa215e4c9de69
Familien, der til hverdag bor i Herfølge, skulle i en uge være landbofamilie på Midtsjælland i midten af 50´erne. Herunder kan du fx se, hvordan den typiske arbejdsfordeling var på den tid:
http://mu.net.dr.dk/admin/ProgramCard/Get/urn:dr:mu:programcard:57ad918ea11fa215e4c9e519
Men spørgsmålet er, om familien så finder den nærhed, de forventer, når de i en uge skruer tiden tilbage og skal leve som landbofamilie som de gjorde i midten af 1950´erne:
- Jeg tror, at mange mennesker har en idé om, at man havde mere tid sammen dengang, men det er altså en illusion. Taler du med de kvinder, der var unge dengang, så siger de - puha, det var så hårdt arbejde dengang, forklarer etnolog, Frederikke Heick, der har en forkærlighed for 50´erne og har fungeret som ekspert på 'Skru Tiden Tilbage' programmerne.
- Tænk på, at man mange gange ikke havde rindende vand, støvsuger, køleskab, elektrisk komfur og den slags, og al mad skulle laves fra bunden. Det var langt fra så romantisk, som mange sikkert tror i dag, forklarer Frederikke Heick videre.
Mor og far arbejdede lige hårdt
Mens far Ronni, der til hverdag er teamleder i en håndværker-virksomhed, tilsyneladende finder sig til rette i rollen som patriarken for enden af spisebordet og en dag fuld af fysisk udfoldelse på marken eller i stalden, så finder mor Camilla, der til daglig arbejder som pædagog, ud af, at den tids kvinder havde en meget lang arbejdsdag.
- Mænd og kvinder arbejdede faktisk lige meget - og lige hårdt - dengang. Mens far gik i marken eller stalden, så arbejdede mor i huset. På mange måder var de meget ligeværdige, selvom det jo stadig i det årti var far, der var lederen af husholdet, forklarer Frederik Heick.
- Først da man begynder at værdisætte kønnenes arbejdskraft i løn, så er der forskel. I takt med at kvinderne kom ud på arbejdsmarkedet og oplevede den økonomiske værdi af deres arbejde dér, kom husarbejdet med at forvalte husholdningspengene rationelt og sparsommeligt til at syne mindre værdifuldt. Men ingen tvivl om, at både mand og kvinde havde fysisk hårdt arbejde dengang.
For mor Camilla blev arbejdet i huset også en udfordring - især arbejdet i køkkenet. Herunder kan du se, hvor svært det eksempelvis kan være at tænde op i et gammeldags brændekomfur:
http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:57ad971ba11fa215e4c9e541