Ekspert om den svære kærlighed: Vi jagter dopaminrusen

Flere og flere lever alene, og skilsmisseraten i Danmark slår rekord. Hvorfor? Det diskuterede brugerne på dr.dk's debat og eksperterne fra 'Gift ved første blik' tirsdag aften.

Parrene i 'Gift ved første blik III' prøver lykken med forhold, som bliver opbygget over længere tid. Vi jager ofte afsted i vores jagt på kærlighed, lyder det fra to eksperter i programmet.

Tirsdag aften var tredje gang, at en række danske par blev smedet sammen - vel at mærke uden at kende hinanden fra tidligere. Efter programmet drøftede eksperterne fra 'Gift ved første blik' og brugerne på dr.dk den svære kærlighed anno 2015.

Vores travle liv og jagten på forelskelsens dopaminrus blev nævnt som nogle af grundene til, at det er svært at finde en partner i dag.

- Kærlighed er en følelse, der opbygges over tid - og tid er et af vor tids mål og mangler. Vi har travlt og skal opnå mange ting - ofte på kort tid - og i den formel skal kærligheden også finde sin plads, skrev antropolog Trine Demant, som er blandt eksperterne i 'Gift ved første blik III'.

Vi jagter dopaminrusen

Programmets nyeste ekspert, psykolog Thomas Markersen, gav hende ret.

- Der er ingen tvivl om, at vi både vil have gang i karriere, sport, venner, veninder plus diverse, og vi vil gerne have en kæreste. Og et parforhold kræver tid og prioritering. Det er et dilemma, som mange er fanget i, skrev han og pegede også på, at mange af os går på så mange dates, at vi får sværere ved at mærke kærligheden:

- Personligt mener jeg (jeg har ingen statistik, eller forskning at bakke det op med), at vi er i gang med at skampløje hinandens hjerter i en dopaminrus, og det bliver derfor sværere og sværere at få kærligheden til at gro fra hjertet. Vi skal lære at respektere vores eget og hinandens behov for at have sjælen med, uden dog at give køb på vores vidunderlige frihed.

Debattør: Vi tør ikke tale sammen

Brugeren Emilie Holm Nees havde endnu et bud på, hvad der besværliggør kærligheden.

Hun skrev:

- Helt personligt tror jeg også, det handler om, at vi vænner os til at kommunikere med andre mennesker via elektronik. I princippet kan du jo finde en potentiel partner alle steder (...) men i og med, at vi kommunikerer (og også dater) ved hjælp af teknologien, bliver det mere og mere almindeligt, at man ikke tør eller bør snakke med fremmede i den virkelig verden.

Et godt match er ikke nok!

Og hvad er så et godt match ifølge eksperterne fra programmet? Svaret er - desværre - langt fra enkelt.

- Der eksisterer ingen 'perfekte match'. Der var mange gode match, MEN, selv disse har behov for at udvikles og dyrkes. Det er vel egentligt det, der på mange måder kan gøre et godt udgangspunkt til et 'perfekt match', lød svaret fra Gert Martin Hald, som fik opbakning af programmets sognepræst.

- Det kræver rigtig meget at få forhold til at lykkes. Nogle har lettere ved det, men ingen slipper for hårdt arbejde, hvis forholdet skal vare i lang tid, skrev Michael Brautsch.

Facebook
Twitter