Er du også på jagt efter den eneste ene?

Hvad er det med den kærlighed, og hvorfor har vi den - når nu vi har så svært ved at passe på den?

(© Colourbox)

DR2 sætter spot på kærligheden i programserien Kærlighedens Laboratorium. Vi skal blandt andet blive klogere på, hvorfor vi tiltrækkes af hinanden, og hvordan vi finder frem til den rette - ham der prinsen på den hvide hest.

Speciallæge og sexolog Jesper Bay-Hansen udgiver om få uger bogen Få mere Lyst, hvor han skriver om livs- og sexlyst - og hvordan man får mere af begge dele. I bogen skriver han blandt andet om den canadisk-amerikanske antropolog ved Rutger University i New Jersey, Helen E. Fischer, der via sin forskning har et bud på, hvad der får os til at falde for hinanden.

Sammen med sit forskerteam undersøgte hun, hvad der skete i hjernen på nyforelskede unge mennesker, der ved forsøgets start havde været forelskede mellem en og 17 måneder. Deltagerne blev MR-scannet og under det forløb præsenteret for fire forskellige situationer: Bla. et billede af deres elskede, så skulle de tælle ned fra et stort tal, så blev de præsenteret for et foto af en bekendt, så skulle de igen tælle ned m.v.

På baggrund af skannings-resultaterne, fandt forskerne ud af, at den romantiske kærlighed er forbundet med aktivitet i bestemte hjernestrukturer. Det er i de samme hjernestrukturer, der indgår i hjernens belønningssystem, og som aktiveres, når vi for eksempel oplever lyst og velbehag.

Sex og tiltrækning

Der er tre forhold, som ifølge Helen E. Fischers forskning, afspejler sig i vores adfærd og har betydning for menneskenes overlevelse. De tre forhold er:

-Seksuel lyst - har til formål at få mennesker (og andre pattedyr) til at søge forskellige partnere.

-Tiltrækning, der ansporer os til at udvælge og forfølge specifikke partnere

-Tilknytning, der motiverer mennesker til at blive sammen længe nok til at sikre, at der kommer børn ud af forholdet - men også kærlighed til at fuldende forældrenes forpligtelser i forhold til deres børn.

Positive tanker

Så i bund og grund handler det tilsyneladende om at finde en person, som vi forelsker os i, fordi det skal sikre artens videre eksistens. - Når vi forelsker os, så bliver vi jo nærmest det tætteste på noget, der minder om sindssyge. Forelskelse giver en fordrejet virkelighed. Vi tænker kun positive tanker, og kan kun se det positive ved den anden - man kan sige, at vi måske bliver lidt forført af vores egen forelskelse, og så ser vi ikke helt virkeligheden, som den faktisk er, forklarer Jesper Bay-Hansen.

Facebook
Twitter