Er parforholdet i krise? Kend faresignalerne

Hvis I er opmærksomme på spirende problemer i parforholdet, kan I få talt om det, inden det er for sent.

(© Colourbox)

43 procent af alle ægteskaber ender i skilsmisse. De seneste tal fra Danmarks Statistik tyder på, at det kræver arbejde at få kærligheden til at fungere.

At blive forældre og have små børn kan være udmattende og lægge en dæmper på romantikken og intimiteten. Når børnene flytter hjemmefra, kan det være svært at finde hinanden igen, hvis man er gledet fra hinanden som kærester, mens man har haft travlt med at være forældre.

Og så er der de perioder ind imellem, hvor man har travlt og er for trætte og bare ikke har tid nok til hinanden og til romantikken.

Spot faresignalerne

Men hvordan spotter man faresignalerne, og hvordan ved man, om man bare er inde i en dårlig periode eller på vej mod en skilsmisse?

- Man kan ikke skråsikkert konkludere noget alene på adfærd. Hvis årsagen til, at man ikke har sex eller vrisser af hinanden i en periode, er, at man er i underskud, så er det ok.

- Men hvis årsagen er følelsen af, at man ikke længere er vigtige for hinanden, ja, så er det alvorligt og noget, der skal handles på, siger autoriseret psykolog og imago-parterapeut Anette Buur Bangsgaard, og hun fortsætter:

- Det, man skal kigge på, er, om der en god balance i forholdet mellem udfordringer og nydelse? Spørg jer selv, 'har vi grundlæggende en følelse af, at vi er der for hinanden?'."

Tal ud!

Én generel advarselslampe kan være, hvis man begynder at være opgivende på problemerne. Hvis alarmklokkerne ringer, anbefaler parterapeuten, at man først og fremmest sætter noget tid af sammen, hvor man får talt om tingene og kommer tæt på hinanden igen. En romantisk tur kan også være med til at sætte parforholdet i fokus igen.

- Det kan give en fornyet følelse af prioritering og nærhed. Omvendt er det svært at trylle en romantisk stemning frem, hvis der ligger en masse følelsesladede, uløste ting, der venter på at blive håndteret. Så kan det være bedre at få ryddet op og talt ud inden forkælelsesturen, siger Anette Buur Bangsgaard.

Tegn på, at I skal til at passe lidt på parforholdet

  • For lidt og for negativ kontakt over længere perioder.

  • Lavere frekvens af sex og anden fysisk kontakt - kysser og krammer I til daglig?

  • Man irriterer sig over de ting ved ens partner, man faldt for i starten.

  • Man er opgivende og trækker sig fra problemerne.

  • Undgåelsesadfærd, dvs. adfærd, der har til hensigt at undgå partneren. Det kan være overarbejde, overdreven fokus på børnene, osv.