Find vejen til en mere glædelig og afslappet jul

Julen er en tradition - på godt og ondt. Få fem gode trædesten til en lykkeligere højtid.

Der er mere i traditionerne, end mange af os forstår at værdsætte og værne om, mener Jesper Bay-Hansen. (© (c) Colourbox)

Nutidens dansker synes at have nemt ved at stemple ud af traditioner, som ikke siger en så meget, og stemple ind i traditioner, man bryder sig om og tænker, at man kan få noget godt ud af – tænk blot på Valentins Day, Thanksgiving, Halloween og Black Friday.

Vores største tradition, julen, har mange forstået at gøre til en kommerciel, stress-fyldt event, der kan tage pusten og lysten fra de fleste, ofte også sexlysten. Der er meget at leve op til, rigtig mange sagte og usagte forventninger og et pres om, at man skal slappe af og hygge sig midt i jagten på den perfekte jul.

Vi glemmer alt for ofte, at materialisme og perfektionisme underminerer livets øjeblikke. Og så bliver det faktisk meget svært at slappe af og hygge sig på kommando. Endnu sværere er det for de mange, der ikke har økonomi til at fejle julen efter tidens normer, fordi de lever under eller omkring fattigdomsgrænsen.

Jeg ønsker mig en god jul

For at julen kan blive god – for ikke at sige perfekt – afvikles den efter en fast skabelon, der synes at dyrke lige dele kvantitet – mad, drikke, gaver – og perfektionisme.

Julepynten består ikke længere af håndflettede hjerter og kræmmerhuse, men af dyr, designet julepynt fra Georg Jensen, Royal Copenhagen, Stelton eller Rosendahl. Julens gadgets har været en tur igennem den danske, kommercielle designmølle.

Børnenes uskønne gaveindpakninger og deformerede småkager er måske det eneste, der stadig får lov til at være bare en lille smule uperfekt. Hvad blev der egentlig af overleveringen af den kristne tradition? – af fejringen af Jesu fødsel?

Traditioner knytter bånd

Der er mere i traditionerne, end vi som folk i dag forstår at værdsætte og værne om. Traditioner definerer os som kultur ved at skabe indhold, historie, forståelse, fællesskaber og formål.

Traditioner knytter bånd imellem mennesker, og er der noget, mange danskere er fattige på, så er det tætte og nærende sociale relationer. Traditioner er også en anledning til at stoppe op, tage en pause og være mindfulde i hinandens samvær.

Det skaber en fællesskabsfølelse og et tilhørsforhold – mindfully pausing for moments of connection, som en amerikansk positiv psykolog har udtrykt det. Endelig viser traditioner retning i en tid, hvor mange har svært ved at finde vej og med rigtig mange bud på, hvordan vi bør leve.

Se julen i et nyt perspektiv

Hvis vi ønsker at værne om de kristne traditioner, må vi minde os selv om, at der er mere i det mindre og vende tilbage til fejringen, taknemmeligheden, det nærende samvær og glæden, ikke mindst fællesglæden og medglæden.

Vi må nedtone forventningerne til især julen. I stedet for at ønske hinanden en glædelig jul, skulle vi måske ønske hinanden en glædeligere jul og give julen større indhold ved at genfortælle og overlevere historierne bag de traditioner, vores religion byder ind med.

Uanset ens religiøse overbevisning kan man også vælge at se julen som et gavekort på tid: Tid til samvær, tid til fællesaktiviteter. Lige fra julebagning til dans om juletræet og tid til oxytocin-frigørende aktiviteter som dybe samtaler med udelt nærvær og opmærksomhed, kærlige berøringer og kropslig kontakt.

Det vil sige alt fra kys, kram og kæl til seksuel aktivitet eller aktiviteter, der vender din energi indad og er forbundet med nydelse, for eksempel læsning af en god bog, meditation eller massage (her udløses oxytocin hos både giver og modtager – hvad holder dig tilbage fra at give din elskede en forfriskende gang jule-massage?)

Husk: Du har et valg!

Mange menneskers parforhold, familieliv og arbejdsliv er præget af materiel rigdom og psykologisk, herunder følelsesmæssig, fattigdom.

Her kan man vælge at gøre julen til en begivenhed, der bekræfter og manifesterer ubalancen mellem materiel rigdom og psykologisk fattigdom. Eller man kan vælge at gøre julen til et sundt modspil til en hverdag præget af logistik, travlhed, post it-sedler og korte informerende SMS-beskeder.

Her kan det sunde modspil bestå i at være sammen, at hygge sig uden partout at skulle præstere, at knytte endnu stærkere bånd til ens nærmeste, og – hvis man er kristen – at fejre Jesu fødsel.

  • Fem trædesten til en glædeligere jul:

  • Overvej at se julen i et nyt perspektiv, f.eks. et gavekort på fridage = tid

  • Hav realistiske forventninger til andre og dig selv, f.eks. til hvad du kan nå

  • Vær mindfull i meget af dét, du foretager dig – man kan være mindfull i alt, hvad man laver, men det er ikke muligt at være mindfull hele tiden

  • Dyrk nærværet, samværet, fællesglæden og medglæden

  • Især hvis du er kristen: Gør dit for at overlevere historien bag julen og fejringen af Jesu fødsel.

Meget starter med bevidstheden om, at dyrkelsen af (over)forbruget, materialismen og perfektionismen i bedste fald kun giver en kortvarig lykkefølelse og ikke i sig selv er vejen til psykologisk rigdom i livets mest betydningsfulde relationer til mand/hustru, børn, forældre, søskende, venner m.fl.

Dernæst står det os frit for at frigøre os fra tidens normer og træffe valg, der kan løfte vores og andres liv.