Gift ved første blik: Du kan ikke undgå at komme til at såre din partner nu og da

I stedet for at kæmpe med næb og kløer for at undgå at såre hinanden, så kæmp for at blive god til at reparere, når det sker.

Mette og Christian, der medvirker i "Gift ved første blik" kommer netop ud i en situation, hvor hun kommer til at såre ham. Men de er faktisk gode til at reparere, siger psykolog og parterapeut Mette Smidt, der også medvirker i programmet. (© dr)

Hvordan får man sagt til sin mand, at man simpelthen ikke føler sig tiltrukket af ham uden samtidig at såre ham?

Det er dilemmaet for Mette fra programmet ”Gift ved første blik”. Mette er i programmet gift med Christian, og efter tre ugers ægteskab sidder de i sofaen hos psykolog Mette Smidt til en midtvejs-snak om, hvordan det går.

Dér, i sofaen, går der hul på den byld, som langsomt men støt har vokset sig større og mere øm hos Mette. Endelig får hun det sagt. ”Jeg føler mig ikke tiltrukket af Christian”. Og han bliver såret. Dybt såret.

Hvis Mettes og Christians ægteskab holder også efter eksperimentet, så vil det med stor sandsynlighed ikke være sidste gang, at de kommer til at såre hinanden.

Sådan er det nemlig i de fleste parforhold: Vi vil komme til at såre hinanden en gang imellem.

Selvfølgelig alt efter, hvordan du definerer det at blive såret, pointerer psykolog Mette Smidt fra programmet:

- Men du kommer i hvert fald ikke til at finde en partner, der på alle parametre konstant vil gøre dig tilfreds og møde dine forventninger, for vi har hver især udviklet vores egen måde at håndtere verden på, og vores måder kommer ind imellem til at stå i vejen for hinanden.

Ærmerne op og i gang med at reparere

Det væsentligste er ikke at forsøge at undgå at såre hinanden, for det kan man ikke, det væsentlige er, hvordan man kommer videre, forklarer Mette Smidt.

Og det gælder begge parter.

- Som man også kan se på Mette og Christian, er der ingen af dem, der ikke har det svært. Hvis hun siger det til Christian, så sårer hun ham. Hvis hun ikke siger det, sårer hun sig selv.

Det er helt naturligt, at man vil komme til at lægge en lille smule afstand til hinanden lige umiddelbart efter en situation, hvor man føler sig såret, understreger Mette Smidt:

- Men derefter er det vigtigt, at komme i gang med det, man kalder reparationsarbejde. Her skal begge parter kunne udholde at være sammen og udvise omsorg og vilje til hinanden for at reparere det relationsbrud, der lige har været.

Mange par bøvler lidt med, at de kan være parate til reparationen på forskellige tidspunkter og i forskelligt tempo, fortæller Mette Smidt:

- Men det vigtige er, at man ikke har mere fokus på at få ret i sit eget synspunkt end på at få relationen genoprettet.

Det handler om at hjælpe hinanden

Og hvad er så opskriften på det gode reparationsarbejde? Er der fem punkter, der fører til succes og forsoning? Nej, det er der ikke, understreger Mette Smidt:

- Men jeg tror, det grundlæggende handler om at turde vise sin sårbarhed uden at bebrejde den anden noget.

Hun fremhæver måden, som Mette og Christian tackler den umådeligt svære situation, som de er havnet i i ”Gift ved første blik” som et eksempel til efterfølgelse:

- Mette og Christian gør det faktisk rigtig fint, for de taler fuldstændig åbent om, at Christian er blevet såret, men er også begge med på, at det ikke er nogens skyld. Så de går ikke efter at placere skylden, men hjælper hinanden med at bære, at lige nu er det svært for os begge.

Krisen kan ligefrem gavne forholdet

Selv om det er svært, hårdt og barskt at skulle igennem sådan en proces med, at såre hinanden og derefter reparere, så kan det samtidig være med til at styrke ens parforhold, fortæller Mette Smidt.

- Man kan sige, at det er med til at skabe en styrke og større tolerance over for svære situationer. At have en rigtig svær men vel-repareret situation i bagagen kan give tiltro til, at vi kan klare rigtig meget sammen.

- I sidste ende skal et parforhold jo heldigvis ikke bare handle om at udholde, og det er helt ok at have nogle bestemte ting, man vil have opfyldt i et parforhold, men at vide, at ”vi kan godt, hvis vi skal”, er en styrke, der kan skabe mere plads til, at den enkelte ikke er bange for at skulle præstere noget bestemt hele tiden for at være god nok i forholdet.

Ekstra svært for Mette og Christian

Men hvad sker der så med Mette og Christian. Er krisen begyndelsen til enden for Mette og Christians ægteskab? Eller lykkes reparationsarbejdet? Det vil vise sig i de følgende programmer.

Men situationen med den manglende tiltrækning er på mange måder ekstra svær for Mette og Christian, slutter Mette Smidt: Fordi de kun har kendt hinanden ganske kort tid. Fordi udfordringen udspiller sig for rullende kameraer. Og fordi de ikke har indledt deres forhold med en klassisk forelskelse.

- De skal passe på ikke at konkludere, at fordi Mette har det sådan lige nu, så er alt forkert og i stedet have tiltro til, at følelser af glæde, vrede og tiltrækning, alt sammen er flygtige.

- Det gør det bare ekstra svært lige nu, fordi Mette og Christian ikke kan læne sig tilbage i en vished om, at tiltrækningen var der jo i starten, da vi blev forelskede, så den kan nok også komme igen.