Det tager tid at lære en ny partner at kende. Gennem fælles oplevelser og samtaler bliver man langsomt, og over tid, klogere på, hvem den anden er, derinde bag facaden.
I programmet "Gift ved første blik" går det hele bare lidt hurtigere.
Deltagerne bliver gift uden nogensinde at have set hinanden, og dagen efter brylluppet drager de på bryllupsrejse sammen.
Med i kufferten har de fået 36 spørgsmål, de skal stille hinanden på turen, som skal hjælpe dem til at komme ind på livet af hinanden. Find spørgsmålene i bunden af artiklen, hvis du godt vil prøve dem af.
”Hvis du kunne vælge, hvem ville du så helst spise middag med?”. ”Hvis du kunne ændre noget ved din opvækst, hvad ville det så være?”. ”Nævn tre ting, du og din partner tydeligvis har til fælles” er bare tre eksempler på spørgsmål, de skal stille hinanden.
Intimitet og forbundethed
Spørgsmålene er delt op i tre grupper med 12 spørgsmål i hver, og rækkefølgen af dem er bygget til, at deltagerne progressivt afslører mere og mere om sig selv og deres tanker, og mere og mere om det de er, og det de indeholder, forklarer parterapeut Gert Martin Hald, der også medvirker i programmet:
- Det interessante ved at have de her spørgsmål med i eksperimentet er, at de kan være med til at skabe en intimitet og en forbundethed mellem parrene. Når vi afslører ting omkring os selv, så kan det være med til - selv om vi kan føle os nøgne og sårbare, når vi gør det - at få den anden, den der lytter, til at føle sig mere intimt forbundet og mere sikker på den person, de sidder overfor.
Se med i klippet herunder, hvordan de forskellige par svarer på et par af spørgsmålene. Først skal Mette svare Christian på, hvem hun gerne vil spise middag med:
http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:58aecd8aa11f9f0a6c781423
- Det er klart, at hvis man som svar på spørgsmålene siger ”jeg er seriemorder”, så er det ikke med til at skabe tryghed. Men hvis ens svar fx er med til at vise en sårbarhed, så er det med til at give partneren indtryk af tillid og, at ”Nåh, han eller hun har også skrøbelige sider, så er der måske også plads til at rumme mine".
Nogle af spørgsmålene kan besvares på et minut, andre tager det længere tid at komme omkring og vil give anledning til længere snakke, og måske også snakke man vender tilbage til igen og igen.
- •
Andre eksempler på spørgsmål:
- •
Hvis du havde mulighed for at leve, til du var 90 år og enten bibeholde dit sind eller din krop, hvad ville du så vælge?
- •
Hvad er dit mest værdifulde minde?
- •
Hvis du skulle dø i aften uden mulighed for at kommunikere med nogen, hvad ville du så ærgre dig mest over ikke at have sagt til nogen? Hvorfor har du ikke sagt det til dem endnu?
En kickstart til samtalen
Spørgsmålene er ikke som sådan skabt til at spille begge parter lige meget på banen, men den effekt får de mere eller mindre, forklarer Gert Martin Hald:
- Der kan i nogle tilfælde være én part, der har meget travlt med at fortælle om sig selv, men måske glemmer at spørge ind til den anden. Og her kan spørgsmålene være med til at give tale-tid og lytte-tid til begge parter.
- Der findes jo også par, hvor begge parter er lidt generte, og da kan spørgsmålene være med til at holde samtalen flydende.
Sidst men ikke mindst kan øjeblikke af tavshed måske også være med til at give nogle svar. Se med herunder, hvor parret Birgitte og Martin har taget spørgsmålene med på en tur op i bjergene:
http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:58aeb2956187a417ac7fb474
Intimitetsøvelsen:
- •
Spørgsmålene, som parrene er blevet bedt om at stille hinanden, kan du se her. De ligger som pdf-filer, så kan du åbne filerne og printe spørgsmålene ud og tage dem med på date, eller hvor du kunne tænke dig at bruge dem:
- •
- •
- •