Gift ved første blik: Hvordan ændrer man et førstehåndsindtryk?

Det koster tid, vilje og styrke, men man kan godt ændre en dårlig start, siger parterapeut.

Brug tid sammen med ham, lær ham at kende og se bag om de karaktertræk, du ikke umiddelbart er tiltrukket af. Så kan det være, dine følelser ændrer sig, siger to parterapeuter. (© Nikolai Linares)

Hvad gør man, hvis man har fundet sammen med en fyr, der bare har alle de rigtige kvaliteter og værdier, og som man på papiret passer så godt som perfekt sammen med, men som man alligevel bare ikke er tiltrukket af?

Kan tiltrækningen komme med tiden – eller er løbet kørt, hvis den ikke er der fra første møde?

Det er det dilemma, som Camilla fra programmet ”Gift ved første blik” står i.

Hun er blevet gift med Nicolas uden at have mødt ham før, for de er i forbindelse med programmets eksperiment blevet matchet af et hold eksperter.

Men han er ikke den type, hun normalt falder for. Han har ikke den stil, hun havde håbet på, og han passer blandt andet ikke sit skæg, sådan som hun kan lide det.

Hun er simpelthen ikke tiltrukket af ham.

Og det piner hende, at hun ikke kan se ud over de ”småfejl”, når han samtidig har så mange andre kvaliteter, som hun godt kan lide.

I programmet tager Camilla kontakt til en af eksperterne for at tale med hende om sine bekymringer, og for at få råd om, hvordan hun kan tackle dem:

Men ro på, det kan godt lade sig gøre at ændre et førstehåndsindtryk, beroliger parterapeut Mette Smidt, som også medvirker i programmet, men det er ikke let.

- Når vi danner os et førstehåndsindtryk af et andet menneske, er vi rigtig meget præget af biologi, evolution og erfaringer, altså de associationer, vi får til tidligere oplevelser. Både positive og negative.

Og netop fordi, der ligger så mange elementer bag det indtryk, vi har dannet os, kan det være svært - men altså ikke umuligt - at ændre.

- Det er en sej proces, fordi man kæmper imod biologien, så der skal en stor kraft, vilje, styrke og bevidsthed til for at få vendt et førstehåndsindtryk. Og jeg synes virkelig, at det er utrolig sejt gået af deltagerne i programmet, at de netop tager den kamp op.

Du skal se rundt om personen

I programmets eksperiment er der lagt op til, at parrene - ud over at de gifter sig med de forpligtelser, det medfører - tager på bryllupsrejse, flytter sammen og prøver at leve sammen i fem uger.

Og det giver god mening, også i forhold til at ændre på et ikke helt vellykket førstehåndsindtryk.

For det, der skal til for at ændre på et førstehåndsindtryk, er, at man bruger tid sammen med personen og bliver klogere på den persons baggrund og livsomstændigheder, forklarer Mette Smidt.

-Så man får en større gensidig respekt og forståelse for hinanden.

- Instinktivt bliver du måske irriteret over, at en person har svært ved at sætte ord på sine følelser, men når du så opdager, at vedkommende er vokset op i et hjem, hvor det var forbudt, bliver du måske i stedet imponeret, når han eller hun forsøger.

Vær nysgerrig

Klinisk sexolog og parterapeut Jesper Bay-Hansen er enig med Mette Smidt i, at det er muligt at ændre et førstehåndsindtryk. Faktisk er der, siger han, intet førstehåndsindtryk, der varer ved for evigt.

- Det, der skal til for at nuancere sit førstehåndsindtryk, er tid. Det kan godt være, at ens førstehåndsindtryk holder stik i store træk, men efterhånden som man lærer det andet menneske at kende, vil man alligevel få nuanceret sit førstehåndsindtryk.

Hans bedste råd til at få vendt et negativt førstehåndsindtryk er kommer i to trin:

  • Reformuler dit problem. Dit problem er måske ikke, at du er på date med en gennemsnitlig dansker med fuldskæg. Dit virkelige problem er måske, at du alt for unuanceret og negativt holder fast i dine forestillinger og antagelser om mænd med fuldskæg.

  • Fokusér på det positive. Prøv at se bag om fuldskægget. Det kan være, at du får øje på en kærlig mand med mange passioner, visioner og smukke drømme. Prøv i det hele taget af fortælle den positive historie om manden (eller kvinden), der sidder over for dig. Vær nysgerrig.

Jesper Bay-Hansens eksempel med fuldskæg er ikke en direkte kommentar til programmet, blot ment som en eksemplificering. Men faktisk så er det i "Gift ved første blik" Nicolas' fuldskæg, der er en af de udfordringer, som Camilla har med sin manglende tiltrækning af ham. For hun synes ikke, at han går nok op i at passe og pleje det fuldskæg.

Og efter sin samtale med en af programmets eksperter om sine forbehold over for Nicolas, får hun den ide at invitere ham på en skægtrimming hos en barber. Han anede ikke, at skægget var en udfordring, og han bliver lettet over, at det i virkeligheden var så lidt som det, der skulle til. Samtidig er oplevelsen af at få talt om skægget og lære om pasning og plejning af fuldskæg en fælles oplevelse, der er med til at binde dem sammen og nuancere hendes billede af ham.

  • Undersøgelser viser, at kvinder tiltrækkes af noget forskelligt, alt efter om de har ægløsning eller ej.

  • Hvis en kvinde har ægløsning, så vil hun ofte blive tiltrukket af mænd, der udstråler en fysisk styrke og sundhed. Altså en mand, som ser ud til at have en gensammensætning, som hun gerne vil videreføre til næste generation. Det handler om artens overlevelse, og det er med til at forme, hvad vi tiltrækkes af.

  • Hvis kvinden ikke har ægløsning, så er hun i højere grad tilbøjelig til at falde for en mand, der udstråler omsorgsfuldhed og loyalitet. At han er god til at beskytte og passe på afkommet.

  • Mette Smidt, parterapeut

Facebook
Twitter