Giv dit ægteskab en chance til

Januar er skilsmissernes tid. Men der er håb, hvis man virkelig vil hinanden, forklarer psykologen.

Man kan se sig blind på problemerne i forholdet. Men det lader sig gøre at lære at se igen. (© Colourbox)

Hvert år i januar kan familierådgivere, advokater og parterapeuter fortælle om travle dage. For når de sidste julelys er pustet ud, vil vi skilles.

- Overvejelserne har ofte stået på i lang tid, men man har udskudt snakken. Så går tiden, julen nærmer sig, og så udskyder man beslutningen, fordi man ikke kan bære at ødelægge julen for børnene. Mange har også et håb om, at når bare de er sammen nogle dage, så kan det være, det hele ordner sig, men det gør det ikke. Parforhold er benhårdt arbejde, siger psykolog Charlotte Clemmensen, der ser mange kriseramte par i sin praksis.

Det kræver hjælp

Den gode nyhed er, at det faktisk kan lade sig gøre at redde et ægteskab - også selv om den ene eller begge i forholdet har nået at tænke 'jeg vil skilles'.

- Men det kræver samarbejde og hjælp udefra. Ligesom i den allerførste forelskelse kan man blive helt 'blind', når man er træt af den anden. Så skal man hjælpe til at 'se' igen. Ikke nødvendigvis af en psykolog, men en udenforstående, siger hun.

Kæmp for kærligheden

Ifølge Charlotte Clemmensen er der vægtige grunde til at give dit ægteskab en chance mere, især hvis I har børn.

- Det første og største, der sker i en skilsmisse er, at du ikke kommer til at se dine børn hele tiden. Jeg synes godt, man må tænke på sig selv og spørge, om man er parat til at betale den pris? Desuden skal man vide, at uanset om du finder kærligheden for tredje, fjerde eller femte gang, så vil du altid skulle kæmpe for den.

Psykologen foreslår, at I gør sådan her, hvis I vil give ægteskabet et skud mere:

  • Beslut jer for at skabe forandring, og aftal, at ingen af jer går jers vej inden for en fast tidsramme på for eksempel tre måneder. I har brug for arbejdsro.

  • Kontakt en psykolog eller en anden rådgiver, og hold kontakten med ham eller hende i et år. På den måde holder I hinanden fast på, at jeres forhold ikke løber af sporet igen.

  • Tal om det, I hver især savner, frem for det, den anden gør forkert. Anerkend og respekter hinandens følelser.

  • Vær konkrete, og fortæl hinanden, hvad I vil forandre, hvordan I vil gør det - og hvornår. Lad det ikke blive ved snakken, men sæt handling på.

  • Når I kommer ud af krisen igen, så hold fokus på, hvad der går godt. Hvad sætter I pris på i jeres forhold? Det skal der være meget af!

Facebook
Twitter