Giv hinanden en dosis romantik

Hvad stiller man egentlig op, hvis glæden ved hinanden er blevet afløst af hverdage med stress, oprydning og børn i midten af ægtesengen?

(© Colourbox)

Kan man vække romantikken til live igen? Og hvad stiller man egentlig op, hvis glæden ved hinanden er blevet afløst af hverdage med stress, oprydning og børn i midten af ægtesengen? Kærlighedens Laboratorium dykker ned i emnet i aften.

Kollegaen kom glædestrålende på kontoret og fortalte kollegaen om sit glansbillede af en weekend: Gemalen havde bedt hende stå parat fredag eftermiddag med pakket weekendtaske. Hun havde ikke anet uråd og havde ikke den fjerneste idé om, hvad der ventede.

Men gemalen samlede hende op på aftalt tidspunkt, og så kørte de to ellers ud i det blå på romantisk kro-ophold. De to helt alene. Børnene havde han fået afsat til bedsteforældre.

Så weekenden havde budt på ren afslapning - god mad, gåture og masser af kærlighed. Og kollegaen strålede smittede som en lille sol.

Jeg vil dig!

Og det nærliggende spørgsmål er så, kan et romantisk kro-ophold bøde for stribevis af dage med praktiske gøremål, travlhed og skænderier?

Ja, det kan det godt, forklarer sexolog Jesper Bay-Hansen: -En weekend, hvor man inviterer sin partner ud i det blå, er virkelig et signal om, at jeg-vil-dig. Jeg investerer så meget af mig selv: Jeg har planlagt weekenden på egen hånd, booket et lille romantisk hotel, har arrangeret transport, tjekket, hvornår vi skal køre hjemmefra og har sikret mig, at du kan og at ungerne er placeret andetsteds. Det er jo klart positivt, dét man viser sin partner ved at have gjort alt det for hendes/hans skyld - og det bliver meget sandsynligt positivt dét, man sammen bygger op i løbet af sådan en weekend.

-Det er en god investering i sit parforhold at lave den slags overraskelser. Og én ting er i hvert fald sikker, hvis man ikke gør det eller noget tilsvarende, så viser man jo omvendt, at man mindre indstillet i at investere noget sig selv og plje forholdet er ligeglad. Det kan også være er et signal om, at man keder sig og tager den anden og forholdet for givet.

Det er guld værd

Derfor er den slags overraskelser i hverdagen guld værd, forklarer Jesper Bay-Hansen:

-Det er noget, som alle bør gøre engang i mellem, for det er vigtigt for forholdet -det behøver ikke være en hel weekend, det kan også være en aften eller eftermiddag. Men rigtig mange mennesker tager hinanden for givet, det er som om, mange tror, at bare fordi man er gift, så kører forholdet da bare af sig selv. Men at man bliver gift er jo ikke en garanti for noget som helst med mindre forholdet bliver plejet og vedligeholdt.

Mange keder sig

Vi ved alle sammen, at det kan være svært, når man har små børn og en travl hverdag at få plads til romantiske weekender eller tilsvarende "du-og-jeg" indslag, hvor man virkelig giver hinanden opmærksom, udelt nærvær og deler kærlighedsfølelser, der kræver tid og rum.

-Man kan godt øve sig i det. Hvis man lærer, hvor meget det betyder for den daglige trummerum at bryde op engang imellem. Få børnene passet, hiv en dag ud af kalenderen, det kan de fleste finde tid til.

Men hvad hvis man nu ikke rigtig vil?

-Kedsomhed er nok den største sexkiller i et parforhold. Rigtig mange keder sig i deres forhold. Kedsomhed og dét at tage tingene for givet er virkelig et skråplan, derfor er det vigtigt, at man lærer at sætte pris på den man har. Nogle vil tale om taknemmelighed her, og netop taknemmelig er en lykke- og lystvækker for mange mennesker. -Taknemmelighed handler om at dvæle ved alt dét, der giver livet værdi, for eksempel parforholdet. Man kan vise sin kærlighed og taknemmelighed ved eksempelvis ved at vise den anden, at man vil arrangere en dag eller weekend, hvor forholdet skal plejes.