Grænseoverskridende at kysse på munden til bryllup i 'Gift ved første blik'

I 'Gift ved første blik' siger Pernille Jakobsen og Allan Fehrs ja til hinanden.

38-årige Allan Fehrs bor i Sønderborg og gifter sig i første afsnit af fjerde sæson af 'Gift ved første blik' med 34-årige Pernille Jakobsen fra Aarhus.

Kan man sige ja til hinanden foran præsten og efterfølgende holde bryllupsfest med tre retter og gæster uden at kysse hinanden på munden?

Ja, lyder svaret.

Det kan man i hvert fald, hvis man deltager i 'Gift ved første blik', som DR viser fjerde sæson af nu.

I første afsnit sagde Allan Fehrs og Pernille Jakobsen ja til at gifte sig uden at kende hinanden.

Men da gæsterne traditionen tro slog på glassene og dermed opfordrede brudeparret til at stille sig på stolene og kysse hinanden, blev det kun til et kys på kinden.

Grænseoverskridende kys

Men hvorfor kun et kys på kinden, når nu de begge har truffet en af de største beslutninger i livet - at blive gift?

- Det var noget, vi lavede en aftale om, siger Allan Fehrs.

Aftalen blev lavet efter vielsen, men inden festen, hvor det nygifte brudepar havde nogle timer sammen ved vandet på Islands Brygge i København. Her talte de sammen for første gang nogensinde.

Pernille havde foræret champagnen fra vielsen til en hjemløs. Iført brudekjole havde hun i stedet købt dåseøl.

- Jeg siger stille og roligt, at du skal til et jysk bryllup, og der vil med garanti være nogle, der sidder og banker på glasset eller på tallerkenerne og har en forventning om, at der er lidt traditioner, der skal holde i hævd, siger Allan.

- Hvis det er noget, hun har det lidt svært ved, skal hun ikke, for jeg har det helt fint med bare at kramme, fortæller Allan videre om samtalen.

- Selvom vi er omgivet af folk, vi kender, er der også enormt mange mennesker, vi ikke kender, så jeg synes, det var den mest sobre og noble måde at håndtere tingene, tilføjer han.

Det viste sig at passe Pernille Jakobsen godt.

- At skulle stå og kysse uden at kende hinanden, det synes jeg vil være grænseoverskridende. Og det respekterede Allan. Så aftalte vi bare, at det var med knus, og at han rigtig gerne måtte give mig et kys på kinden, siger hun.

Chokeret far

Men det er ikke kun traditionerne til bryllupsfesten, som må rettes til, når et ægteskab indgås mellem to personer, der er ukendte for hinanden, som det sker i 'Gift ved første blik'.

Også forældrenes reaktion kan være anderledes.

Det oplevede Allan Fehrs, da han fortalte sine forældre, at han skulle giftes med en kvinde, som han ikke selv kendte.

- Min far var lidt chokeret i starten. Han kunne ikke rigtig forholde sig til det, siger han.

Allan fortæller, at faderen reagerede med ordene: "Hvad fanden, skal jeg til bryllup? Hvem skal jeg til bryllup med".

Til det svarede Allan, at faderen skal til bryllup med Allan.

- Det havde han ikke lige set komme, for de havde ikke engang mødt hende, fortæller Allan, der kun kunne svare, at det havde han heller ikke.

- Men han ved jo godt, at jeg er sådan én, der går mine egne veje og træffer mine egne beslutninger, så de indvilliger bare i, at det er det valg, jeg har taget, tilføjer han.

Hos Pernilles forældre var overraskelsen mindre.

- Min far sagde, at han gerne ville føre mig op, og så tænkte jeg, at så er den nok godkendt, fortæller hun.

- De er vant til, at min søster og jeg nogle gange gør anderledes ting, end så mange andre forældres børn gør, siger hun.

Derfor kom det ikke som den store overraskelse for dem, mener Pernille.

- Jeg tror, de syntes, det var mega sejt og modigt gjort og bakkede mig 100 procent op i det hele vejen igennem, tilføjer hun.

Kriller i maven

Nu venter både Allan Fehrs og Pernille Jakobsen på, hvordan omgivelserne reagerer på deres medvirken i det ægteskabelige tv-eksperiment.

- Jeg tænker, shit, hvad er det, jeg har meldt mig til, siger Pernille.

- Jeg er faktisk en ret privat person, og lige pludselig skal jeg invitere hele familien Danmark ind i mit hjem og i mit liv sammen med én, jeg ikke kender. Det er nervepirrende og grænseoverskridende, siger hun.

Kriller i maven er der altså hos Pernille Jakobsen, særligt når det kommer til, hvad bekendtskabskredsen og kollegerne vil tænke.

Eleverne på Allan Fehrs' ungdomsskole i Sønderborg ved heller ikke, at han deltager i programmet. Men selvom han med egne ord er en privat person, tager han det "stille og roligt", at han nu skal til at være i fjernsynet.

Men det påvirker ham alligevel en smule, at hans historie kommer ud.

- Når jeg går gennem Bilka, kan jeg ikke lade være med at lægge lidt mærke til, om der er nogen, der kigger. Det er klart, siger han.