Hvilket kærlighedssprog taler du?

Hvis du skal vise din partner, at du elsker ham eller hende, giver du så en gave? Eller tager opvasken? Eller siger nogle søde ord?

To lys på et bord - er det en kærlighedserklæring for dig? (© Colourbox)

Hvis du skal vise din partner, at du elsker ham eller hende, giver du så en gave? Eller tager opvasken? Eller siger nogle søde ord? Kærlighed kan udtrykkes på flere forskellige måder - og misforstås på lige så mange forskellige måder.

Vi taler et særligt sprog, når vi giver og modtager kærlighed, men hvis vi ikke taler det samme sprog som vores partner, ender vi med at "tale forbi hinanden". Derfor kan det være en god investering at lære sin partners kærlighedssprog.

Lær et nyt kærlighedssprog

Når man er nyforelsket, så kører det ofte ret let: Man giver og modtager kærlighed meget intenst, og det er meget let at kommunikere kærlighed til hinanden i den første fase.

Men når vi har været sammen i noget tid, så aftager forelskelsen, og så er det, vi kommer på arbejde i parforholdet, når vi skal vise vores partner, at vi elsker ham eller hende, fortæller Peter Nielsen, der er konsulent på Center for Familieudvikling:

- Vi har vidt forskellige måder at udtrykke kærlighed på og vidt forskellige behov, når det kommer til at modtage kærlighed. Man taler om forskellige kærlighedssprog. Og det er sjældent, at man taler det samme kærlighedssprog som ens partner. Så det er faktisk som at skulle lære et helt nyt sprog.

Ordene falder på et af centrets PREP-kurser, hvor Peter Nielsen er underviser. PREP er et kursusforløb i en særlig form for parkursus, som er udviklet på baggrund af amerikansk forskning i, hvad der hæmmer og fremmer et parforhold, hvor begge kan trives.

De fem kærlighedssprog

Det er den amerikanske parterapeut Gary Chapman, der er kommet med et bud på, hvordan vi udtrykker kærlighed. Hans grundtanke er, at vi alle har brug for at få fyldt vores kærlighedsbeholder op, og at ægtefæller med fyldte kærlighedsbeholdere kan møde konflikter og udfordringer i tilværelsen sammen.

Han har gennem mange års parterapi fået et indblik i, hvordan ægtefæller kan opfylde hinandens behov for at føle sig elsket og har inddelt det i fem kærlighedssprog:

1. Værdsættende ord. At sige til sin partner: "Jeg synes, du er en god mor" eller "Du ser godt ud i den skjorte" eller "Jeg synes, du tacklede den konflikt på arbejdet på en rigtig god måde" eller "Du er rigtig rar at være sammen med".

2. Tid til hinanden. At investere noget tid i intimitet/samvær, det vil sige en gå-tur i skoven, komme en halv time tidligere hjem fra arbejde så man kan få tid sammen, eller arrangere en aften hvor man får børnene passet og tager ud med hinanden.

3. Gaver. Signalværdien i at få en gave er betydningsfuld for nogen. Det, at ens partner har ulejliget sig med at vælge noget, som han/hun synes, passer lige præcis til en.

4. Tjenester. Gå ned med skraldet eller foretage det opkald til kommunen, som man ikke selv har overskud til. Eller sige "Du ser træt ud, gå op og læg dig, så tager jeg ungerne et par timer". Eller "tag bare en fri-aften med vennerne". I det hele taget gøre noget, som gør den anden glad.

5. Fysisk nærhed. Lægge armen omkring sin partners skuldre, ae på kinden, kærtegne hinanden. Ikke bare se en film sammen, men holde hinanden i hånden, mens man ser en film sammen.

Det bliver aldrig ens modersmål

Det kan som sagt være en rigtig god ide at finde ud af, hvilket kærlighedssprog man selv og - ikke mindst - ens partner taler. Men det er ikke helt ligetil.

- Det er svært at lære et fremmed sprog. Man kan øve sig og blive bedre, men det bliver aldrig ens modersmål, forklarer Peter Nielsen.

- Derfor er det vigtigt, at man anerkender, at ens partner prøver at tale ens sprog, men at det nok ikke kan blive helt perfekt. Altså sådan lidt: Undskyld at jeg ikke kom hjem med de helt rigtige blomster på det helt rigtige tidspunkt på den helt rigtige måde. Men jeg forsøgte dog. Man skal tage de positive briller på og se bort fra, at en kærlighedserklæring måske ikke er helt perfekt.

Taler sit eget sprog

De fleste har tendens til at vise deres partner kærlighed ved at tale deres eget kærlighedssprog. Og det er dér, kommunikationen kan gå galt.

- Hvis manden et forhold fx mener, at det er en kærlighedserklæring at gøre tjenester for hinanden, så kan det være, at han bruger en masse tid på at slå græs eller lappe cykler. Men hvis hans kones kærlighedssprog er tid til hinanden, så sidder hun måske klar inde i stuen med te og boller, forklarer Peter Nielsen.

- Og i stedet for at opfatte hinandens signaler som kærlighedserklæringer, så kan det faktisk udvikle sig til irritation over, at "hvorfor pokker render han rundt og slår græs i stedet for at sidde her og drikke te med mig". Og han tænker måske, "hvorfor sætter hun slet ikke pris på alt det, jeg gør. Hun sidder bare derinde på sofaen".

På PREP-kurset er det en øvelse for parrene at finde frem til sin egen og sin partners kærlighedssprog. En måde kan være at sætte sig ned og reflektere lidt over, hvilket kærlighedssprog man hver især "taler" og så dele det med sin hinanden efterfølgende.