Intimbarbering fandtes også før Kristi fødsel

Der er hårmode, og der er mode for kønshår. Og lige nu dikterer den i både magasiner og tv-programmer, at håret skal barberes af.

(Foto: alma_sacra © Scanpix Iris)

Hårmoden kommer og går i bølger - vi har oplevet perioder med højt sat og ekstravagant franskbrødshår, bølger med stramt Mary Quant pagehår og stringente korthårsperioder, hvor kønnene har nærmet sig hinanden.

På samme led har der også været perioder med forskellige tendenser inden for kønsbehåring. Og lige nu dikterer den i både magasiner og tv-programmer, at håret skal barberes af.

- Der har været en del debat om, hvorvidt det er godt, at vores små piger skal vokse op og tro, at kvinder ikke skal have hår på kroppen, siger Anne Glad, der er livsstilsekspert og medvirker i DR1-programmet "Kender du typen?".

- Men det er jo faktisk ikke første gang i historien, at vi har oplevet en bølge, hvor kvinder helst skulle være hårløse. Det er set før. Allerede i 1540 nævner Oxford Companion to the Body, at kvinder bør fjerne kønsbehåring af hygiejniske årsager. Også på erotiske fotografier fra starten af det 20. århundrede, er modellerne ofte hårløse.

Faktisk skal vi endnu længere tilbage for at finde tendensens begyndelse. Allerede 3000 år før Kristi fødsel brugte kvinderne et kemisk hårfjerningsmiddel, der bestod af en giftig arsenikforbindelse, kalkmørtel og melklister til at slippe af med uønsket hår. Det første egentlige hårfjerningsmiddel kom på markedet i 1844.

Utæmmet er på vej tilbage

Hårfjerning er altså langt fra en nutidig opfindelse eller et specielt vestligt fænomen. Kvinder har - uanset alder, religion og kultur - fjernet hår gennem tusinde år. Nogle perioder lidt mere, andre perioder lidt mindre.

Og lige nu siger tendensen trimning af kønsbehåringen.

- Og selvom vi har hørt meget om Brasilian wax (det meste kønsbehåring forneden fjernes med voks, red.) og der stadig er klinikker, der laver den, så er det langtfra normen. Men det er ret udbredt og almindeligt at trimme sig forneden - det startede sådan set allerede med bikiniens fremmarch i 1940'erne, forklarer Anne Glad.

I 70erne var det vilde og utæmmede inde i varmen, både på hovedet og andre steder på kroppen skulle det helst vokse vildt og utæmmet.

- Selvom det er det trimmede og hårløse look, der er normen i disse år, så oplever vi nogle steder, at det utæmmede er på vej tilbage igen. Der er eksempelvis nogle aparte retninger indenfor porno-genren, som leger med den ekstreme og vildtvoksende behåring, men der er altså stadig tale om en sub-kultur. Selvfølgelig bliver kønsbehåring en vogue igen - det ændrer sig bare ikke helt så hurtigt som hårmoden på hovedet.

Kønsdelene træder tydeligere frem

Og det at de fleste i nu intimbarberer sig eller trimmer kønsbehåringen rejser faktisk helt nye problemstillinger, som man må forholde sig til, understreger sexolog og parterapeut Jesper Bay-Hansen:

- Det er mit indtryk, at mange føler sig mere velsoignerede, når de har barberet eller trimmet sig for neden.

- Men det får også kønsdelene til at tage sig anderledes ud. Kvinder må i dag forholde sig til udseendet af deres kønslæber, som de ikke altid er helt tilfredse med. For mændenes vedkommende præsenterer deres "udstyr" sig også anderledes, mere juvenilt og visuelt større, når de trimmer kønsbehåringen. Hår på ryggen er også uønsket af mange mænd i dag - og af mange af mændenes kvinder, som ofte giver udtryk for, at en behåret manderyg har mindre sexappeal. Vores seksuelle udstråling angår altså ikke kun håret på hovedet men hele kropsbehåringen.

Se mere om hår - på hovedet og på kroppen - i temalørdagen Hårets Magt på DR2 den 23. februar.

Facebook
Twitter