Det er næsten 50 år siden, at de sagde ja til hinanden i kirken. Til august kan Vibeke og Jesper fejre guldbryllup, og de siger stadig ja til hinanden.

Men faktisk skrantede deres forhold så meget på et tidspunkt, at de var meget tæt på at kaste håndklædet i ringen og sige nej i stedet.

Som så mange andre ægtepar var de omkring deres sølvbryllup kørt sur i det hele.

Din for altid

Den 10. juni 1967 blev prinsesse Margrethe gift med den franske diplomat Henri Marie Jean André greve de Laborde de Monpezat under et storslået bryllup i Holmens Kirke. DR fejrer regentparrets guldbryllup med en programrække på DR1, ' Din for altid', hvor du kan møde en række par, der har været gift i 50 år eller mere. DR 1 i aften, klokken 20.30.

- Det var lige omkring det tidspunkt hvor børnene flyttede hjemmefra. Børn fylder jo meget i et parforhold, især for mange kvinder. For mange er det jo dér, ægteskabet går i stå. Og det var måske også sådan, det begyndte for os, forklarer Jesper.

- Det er ikke noget, der sker fra den ene dag til den anden. Det kommer snigende, uden at du aner det, og lige pludselig var vi bare gået i stå, lige som så mange andre par.

Jesper og Vibeke medvirker i DRs programserie "Din for altid" på DR1, hvor ægtepar, der har været gift i 50 år eller mere fortæller om det lange ægteskab.

Der opstod et tomrum

Inden børnene kom, var der masser af rum til sjov og ballade. Det var der også med børnene, men samlivet druknede, tilføjer Vibeke:

- Inden vi fik børn, kunne Jesper og jeg godt feste sammen fredag aften bare os to, når vi kom hjem fra arbejde. Vi drak rødvin og spiste god mad, satte musik på og dansede rundt og morede os. Men da børnene kom, blev livet lagt om. Vi havde ikke nogen, der kunne passe dem, kun min mor, men hun gik også på arbejde.

- Der skal ikke herske tvivl om, at vi havde en skøn tid sammen med vores drenge, venner og familie, men vi glemte at tage vare på vores samliv. Så da drengene flyttede hjemmefra, opstod der en form for tomrum, som vi ikke kunne udfylde og håndtere.

De valgte at kæmpe for forholdet

Selv om der var krise i forholdet, valgte Jesper og Vibeke at blive sammen. De ville kæmpe for forholdet.

- Vi kunne mærke, at der var for meget, vi var fælles om, til, at vi skulle skilles. Ikke bare hus og børn. Men vi havde også stadig de samme ideer om mange ting, forklarer Jesper.

Så de begyndte at gå hos en parterapeut, som skulle hjælpe dem tilbage på sporet.

- Hun gav os nogle redskaber til at få talt sammen. Og så satte vi os ellers ned og talte sammen 14 dage i træk, og derefter tog vi på en ferie til Grækenland sammen. Og dengang havde vi jo ikke mobiltelefoner og kunne sidde med næsen begravet i dem, i stedet hyggede vi os sammen og havde det så sjovt, fortæller Vibeke.

- Parterapeuten rådede os til virkelig at gå ud og opleve hinanden. I stedet for at blive irriteret over den anden, så fokuserede vi på, hvad det var, vi godt kunne lide og blev forelsket i hos hinanden.

Sexlivet fik også en saltvandsindsprøjtning

Men det var ikke snak det hele. En stor del af processen med at finde hinanden i forholdet og ægteskabet igen handlede også om at give sexlivet ny næring.

- De to ting fulgtes ad. Ellers tror jeg sgu, det var gået galt, siger Jesper.

- Det lyder så nemt, og sex er jo i princippet ganske enkelt, men det er det jo altså ikke. For det har noget med følelser at gøre. Og det fandt vi så ud af.

Den dag i dag har parret med deres egne ord et mere levende og ”eksperimenterende” sexliv, end de havde tidligere og går bl.a. ofte i brusebad sammen.

- Det hele blomstrede pludselig op, og så har vi jo haft mere end 20 vidunderlige år sidenhen, og selvom vi kan skændes som vanvittige, elsker vi hinanden, siger de begge.

Vibeke og Jesper medvirker i "Din for altid" og fortæller i programmet om, hvordan de fik vendt deres krise:

Vibeke og Jesper fortæller om, hvordan de var i krise

Tid sammen styrker forholdet

I dag er både Vibeke og Jesper gået på pension, og de tilbringer rigtig meget tid sammen. Det, de lærte for over tyve år siden, om at tale sammen, og få problemerne af vejen, har de holdt fast i lige siden, selvom det indimellem kan være svært.

- Vi lærer at respektere hinanden og opdager nye sider af hinanden hele tiden. Vi lærer hinanden utroligt godt at kende, ved det at vi tilbringer meget tid og oplever mange ting sammen. Vi går ture sammen, cykler sammen, spiller golf eller laver praktisk arbejde herhjemme i huset sammen.

- Vi kunne ikke finde på, ligesom mange par gør i dag, at gå ud hver for sig, eller rejse hver for sig. Vi er sammen om tingene.

Og når man så har passeret de 70, ja så er det også ganske naturligt at tænke på, at der jo kommer en dag, hvor de ikke kan tilbringe så meget tid sammen. En eller anden dag, om forhåbentlig meget lang tid, så vil en af dem blive alene tilbage

- Jeg er begyndt at tænke mere over det. Nu er jeg trods alt 74. Og jeg kommer jævnligt til at tænke den tanke. Det er jo nok også fordi, vi kan så godt sammen, siger Jesper.

- Skidt med om man lærer at betjene vaskemaskinen eller hvad de nu kan være. Når man har vænnet sig så meget til hinanden, så er det jo bare det at gå rundt og sige ”prøv at se den fugl der” eller ”hør hvad der står i avisen”, som man kommer til at savne.

Til august fejrer Vibeke og Jesper guldbryllup. De ved endnu ikke hvordan, men det bliver ikke med morgenbrød og hornmusik, for det bryder de sig ikke om.