Kærlighedscoach: Få dine børn med en god ven

Forfatter og kærlighedscoach Pouline Middleton efterlyser nye modeller for forældreskabet som konsekvens af, at halvdelen af alle ægteskaber alligevel går i opløsning.

Modellen med venskabsforældre vil gøre det mere stabilt for børnene, mener forfatter og kærlighedscoach, Pouline Middleton. (Foto: Betina Garcia © Scanpix)

Lad os gøre op med idealet om kernefamilien. 50 procent af alle ægteskaber ender alligevel i skilsmisse i disse år og utroskab er tilsyneladende ikke ualmindeligt blandt danske par.

Og både voksne og børn betaler således en høj pris for monogami. Derfor bør vi tænke i alternativer.

Således siger kærlighedscoach, forfatter, blogger og foredragsholder Pouline Middleton i et debatindlæg.

- Jeg synes jo, at den model vi har i dag er meget usikker for børnene. Fordi den ikke tager højde for forandring og ligesom forudsætter, at vi elsker det samme menneske hele livet. Så jeg synes, vi udsætter vores børn for en falsk tryghed, forklarer Pouline Middleton til Netværket på P1.

Få børn med en ven

Pouline Middleton foreslår, at vi introducerer et helt nyt begreb: Venskabsforældre!

- Venskabsforældre er to mennesker, der vælger at få et barn sammen – som man ser det fx mellem en lesbisk kvinde og en homoseksuel mand – som går i partnerskab om at få et barn sammen. Og der er der hverken forelskelse eller fysisk tiltrækning inde over.

- Jeg kunne godt forstille mig, at det var noget, man valgte, når man tænkte – nu vil jeg gerne have et barn. Så kunne man finde en venskabsforælder at få barnet sammen med, og behøver således ikke opfylde alle de andre behov hos hinanden for at få det her barn, for det er jo ofte her, at folk oplever problemer senere hen i livet. Så er det noget med, at åhh, ja – vi har det jo godt på en række områder, men på andre har vi det ikke så godt.

Pouline Middleton mener, at hvis man reducerer antallet af områder, hvor et par skal matche hinanden, så gør vi det hele meget lettere.

- Det vil gøre det mere legitimt, at vi bor sammen og får børn sammen på andre måder, end det vi jo ser nu, og som alligevel ikke virker.

Monogami er ok - hvis det fungerer

En model med venskabsforældre kan give større stabilitet for børnene, mener kærlighedscoachen videre.

- Prøv at forestil dig, hvor meget potentiel dynamik, du tager ud af forældreskabet med en sådan model – på nogle punkter vil man være i stand til at prioritere barnets behov højere end der, hvor man også skal prioritere sin partners behov. Selvfølgelig er det ikke uproblematisk, for der vil jo hele tiden være ting, man skal aftale sig frem til, og har vi overhovedet et sprog for det. Men vi kan jo udvikle en præcedens for det.

- Det er jo ikke, fordi jeg vil fjerne, at man er monogam i et monogamt forhold i sit liv med sin elskede. Det er fint, hvis det fungerer – men jeg tror kun det fungerer for 20-25 procent af befolkningen, der er naturlig monogame hele livet. Resten er det i forskellige grader. -Men lad os få nogle modeller, hvor folk kan få en respektabel ramme for den måde, de reelt lever deres liv på, siger Pouline Middleton.