Lav trusse-testen inden du går til julefrokost

Men hvordan ved man, om man er i farezonen for at lave et sidespring eller begynde en affære til julefrokosten i firmaet?

(© colourbox)

Så er det ved den tid igen - december. Og så er det samtidig tid til flæskesteg, firmajulefrokost… og flirt, sidespring og udenomsægteskabelige affærer. Men hvordan ved man, om man er i farezonen for at falde i til julefrokosten? Vi har spurgt sexolog, parterapeut og forfatter Jesper Bay-Hansen.

- Mit bud på en "advarselslampe", man kan bruge på sig selv inden julefrokosten, er: Trusse-testen, som kan være en måde at opdage, om man er på vej ud i en juleflirt eller et sidespring, siger Jesper Bay-Hansen.

- Inden man tager af sted til julefrokosten, kan den modige spørge sig selv: "Hvorfor tager jeg lige netop i dag mine allermest sexede trusser på, eller den frække g-streng? Hvad er det lige, jeg vil opnå med dette?".

Plejen af følelserne og lysten i forholdet er netop, hvad Jesper Bay-Hansens nye bog "Få mere lyst" handler om.

Utroskab, mistrivsel og graviditet

Han nævner tre parametre, som øger risikoen for, at man laver et sidespring til firmajulefrokosten:

- Hvis man tidligere har været sin partner utro, hvis man mistrives i sit nuværende forhold, og for mænds vedkommende, hvis deres kæreste er gravid.

Det sidste viste en stor undersøgelse i USA for et par år siden. Så hvis man er gravid, kan man med rette være en lille smule skeptisk over at sende sin mand til julefrokost i firmaet.

- Og det kan måske være en anledning til at tale om, hvad begge parter hver især kan gøre for at pleje lysten i forholdet.

Der er promillegrænser … og der er promillegrænser

Jesper Bay-Hansen nævner flere typiske årsager til, at nogle laver et sidespring til firmajulefrokosten, blandt andet det vi drikker i de små glas:

- Der eksisterer en promillegrænse i mere end én forstand. Alkohol kan gøre vores adfærd mere lyststyret, så vi bliver seksuelt opsøgende eller lader os overtale til sex, som vi næppe ville have haft, hvis ikke vi var påvirket af alkohol. En medspillende årsag kan også være, at mange har en usagt forventning om eller større accept af seksualiserende adfærd, sex eller sidespring i forbindelse med julefrokoster.

Men, er der overhovedet noget positivt at sige om julefrokost-affærer?- Ja, julefrokost-affærer er da udtryk for lyst, livslyst og ofte en ganske god portion sexlyst. Og lyst kan man sagtens betragte som en gave. Mennesket, der har lyst, indtager ikke alene sig selv men hele sin omverden. Lyst har et enormt potentiale. Man kan jo heller ikke udelukke, at selve sidespringet ender med at blive en god sexoplevelse i sig selv.

- Desuden kan det, hvis man lægger noget af sin lyst uden for forholdet, også være en øjenåbner for én selv - nemlig en reminder om, at der måske er noget, man skal tage sig af i det eksisterende forhold.

Skal man fortælle det?

Og sidst men ikke mindst: Skal man så krybe til korset og gå til bekendelse, når man kommer hjem fra julefrokosten? Eller er det mere, hvad man ikke ved, har man ikke ondt af?

- Det kan jeg simpelthen ikke svare på. Det kommer helt an på ens egne ønsker og behov og partnerens ønsker og behov og jeres forhold. Har ens partner fx nogensinde sagt, om han eller hun gerne vil have det at vide, hvis du er utro?

- Hvis man fortæller om utroskaben, kan det udløse en kaskade af spørgsmål og mange følelser som vrede, svigt, mistillid, jalousi og misundelse. Man bliver nødt til at overveje konsekvenserne, inden man beslutter sig for, om man skal fortælle det. Hvad vil være det bedste for dig, din partner og jer som par?

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk