Mænd har da altid lyst til sex, ikke?

Nej, det har de ikke altid. Men det er et stort tabu at sige det højt, siger parterapeut.

Mænds manglende sexlyst er dog blevet mindre tabuiseret de senere år, tilføjer Jesper Bay-Hansen. (Foto: Erwin Wodicka © COLOURBOX)

De traditionelle kønsroller dikterer, at det typisk er manden i et forhold, der tager initiativ til sex, og at manden – i modsætning til kvinden – altid har lyst til sex.

Men sådan er det langt fra altid, viser en ny programrække på DR2 med titlen ”Mænd med hovedpine”, som blev vist første gang i aftes. Mænd kan sandelig også miste lysten.

- Det ligger i vores kultur, i mandens forventninger til sig selv, og i andres forventninger til manden, at han altid – eller næsten altid – har lyst til sex. Det viser sig dog ofte, at det langt hen ad vejen er noget, vi forestiller os, siger klinisk sexolog og parterapeut Jesper Bay-Hansen.

- Mange forestiller sig, at en ’rigtig’ mand altid har lyst til sex. Og det er meget tabuiseret for en mand at tale om, at han har mindre eller slet ingen lyst. Det er ikke det, der bliver talt om i omklædningsrummene.

Ubalance i sexlysten kan forandre sig

Når den første forelskelse har lagt sig, er lystubalancer - altså at den ene har mere lyst til sex end den anden - helt almindelige i parforholdet.

Chancen for at møde en partner, der altid har lige så meget – eller lidt – lyst, som du selv har, er lig nul, pointerer Jesper Bay-Hansen.

- Den amerikanske psykolog og forfatter til adskillige bøger om intimitet og parforhold, David Schnarch, taler om en high desire-partner (stor lyst) og en low desire-partner (lille lyst) i et forhold. Men det kan sagtens skifte med tiden.

Både livsomstændigheder og sygdom kan ændre på lystbalancen.

- En fyr, jeg selv har haft i min samtaleklinik på et tidspunkt, fortalte, at han gennem hele sit parforhold havde været den, der tog mest initiativ til sex og havde størst sexlyst, men da han og hans kæreste besluttede sig for, at de gerne ville have et barn, blev det pludselig hende, der havde mest lyst.

- Så ændrede hendes motiv til at have sex sig og dermed hendes lyst. Og så var det pludselig ham, der var partneren med mindst lyst.

Tabuet er ved at vende

Det er ved at vende en smule. Mænds manglende lyst til sex er ikke længere helt så stort et tabu, og det ser Jesper Bay-Hansen blandt andet to medicinske forklaringer på:

- Der er flere og flere, der får antidepressive lægemidler, både mænd og kvinder. De fleste af disse piller, men ikke alle, kan gå ud over sexlysten. Og da vi har over 400.000 mennesker, der tager den type medicin, så vil der være rigtig mange, der rammes på sexlysten. Også rejsningsevnen er ofte ramt.

- Derudover så har vi siden 1998 haft potensmedicin på markedet. Mange mænd har haft store forventninger til potenspillerne, og de hjælper bestemt også mange mænd, men de afhjælper primært rejsningsbesvær, hvis manden stadig har sexlyst og kræver desuden seksuel stimulation.

- Og da mange har prøvet potenspillerne, men ikke har haft den forventede virkning af dem, så er det blevet tydeligere og ofte italesat, at der er forskel på lyst og evne til sex.

Jesper Bay-Hansen sætter i denne og de kommende to uger ekstra fokus på mænds manglende sexlyst, når han besvarer spørgsmål i DR Lev Nu's brevkasse. Du kan skrive til Jesper Bay-Hansen her