Min kæreste - min bedste ven

Gode reparationsforsøg er limen, som binder et parforhold sammen. Det handler om at komme videre fra en konflikt på en god måde.

(© Colourbox)

Venskab og glæde er væsentlige kvaliteter at sætte fokus på i et parforhold. Vi har brug for en optankning af hyggelige stunder - de skaber nemlig en buffer til de dårligere tider, hvor forholdet kommer under pres.

Det siger Trine Hjorth Sindberg, der er psykolog og underviser på Center for Familieudvikling:

- Der eksisterer en samfundsfortælling om, at hvis man "bare" er gode venner, så er det ikke godt nok. Men det at have et godt venskab i sit parforhold kan faktisk være en af de bærende bjælker.

- I modgangstid er der måske netop behov for, at forholdet mest af alt minder om et trygt og godt venskab. Så der ikke skal bruges krudt på at leve op til romantiske kærlighedsforestillinger, når overskuddet er fraværende.

Trine Hjorth Sindberg underviser bl.a. på centrets PREP-kurser. PREP er en særlig form for parkursus, som er udviklet på baggrund af amerikansk forskning i, hvad der er fremmende og hæmmende for kommunikation og trivsel i parforholdet.

Gode reparationsforsøg

Noget af det, som skaber et trygt fundament i et parforhold, er, hvis begge parter udtrykker kærlighed over for hinanden i det daglige og viser villighed til forsoning efter en konflikt eller misforståelse.

Man kalder denne adfærd for reparationsforsøg, og det er limen, som binder et parforhold sammen. Det kan f.eks. være:

  • Kærlige ord

  • Afvæbnende humor

  • Fysisk berøring

  • At lytte for at forstå den anden

  • At indrømme fejl/sige undskyld

  • Tilbud om hjælp

  • Indlevelse i den andens følelser

  • Anerkendelse af den andens indsats

Det går fint i begyndelsen

I begyndelsen af ens parforhold er mange gode til at sætte tid af til at have det hyggeligt og sjovt sammen. Man laver skøre ting, snakker som venner og overrasker hinanden. Men med tiden ændrer det sig ofte, fordi arbejde, familie og børn tager pladsen.

- Men at prioritere venskabet og glæden i parforholdet er den god investering på den længere bane, for det genererer ofte varme følelser, som giver os overskud i perioder, hvor der er flere udfordringer, siger Trine Hjorth Sindberg.

Men hvad vil det så sige at prioritere venskabet og glæden i parforholdet? Ja, det handler blandt andet om at planlægge gode oplevelser eller konkrete aktiviteter sammen, siger Trine Hjorth Sindberg.

- Find tid i hverdagen til at opprioritere hyggestunderne. Sæt dig fx sammen med din partner og skriv ned hver for sig otte ting, som I synes, det kunne være hyggeligt at lave sammen. Sammenlign dernæst og se, om der er sammenfald i jeres forslag, eller om din partner evt er kommet med helt nye ideer, som du ikke havde tænkt på.

- Det vigtigste er dog, at I er realistiske - hellere få plottet én aftale i kalenderen, som I overholder, end at overøse hinanden med gode ideer og intentioner, som I ikke magter at føre ud i livet, når dagligdagens pligter trænger sig på.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk