Netdating: Fra tabu til Tinder

Omtrent halvdelen af Danmarks singler bruger i dag aktivt netdating vurderer forsker

- Efter vi har fået facebook, hvor vi er sociale på nettet med eget navn er der kommet mere sammenhæng mellem vores offline og online identitet, Christiane Vejlø som er digital trendanalytiker. (Foto: © Òlafur Steinar Gestsson, Scanpix)

Der var engang, hvor det at have en datingprofil var noget man holdt hemmeligt. Det var ikke ligefrem noget man ville indrømme, at man havde fundet sin kæreste gennem en online datingportal.

Men den tid er forbi, og langt de fleste af Danmarks tusindvis af singler har på et eller andet tidspunkt haft gang i onlinedating, vurderer Casper Høeg Radil, der er sociolog og har forsket i netdating.

- Jeg vil tro, at 80-90 procent har prøvet sig med online dating, og i hvert fald halvdelen bruger det aktivt, siger han.

Slut med pinligheden

Der er ikke bare mange mennesker, der bruger online datingportaler, de er heller ikke så bange for at skilte med det som tidligere.

- Der er sket et stort skred i forhold til det, siger Christiane Vejlø, der er digital trendanalytiker og vært på programmet Elektronista på Radio24syv, der handler om digitale trends.

Hun ser en tendens med de nyere datingtjenester som Tinder og happn, hvor man i høj grad står ved, at man finder sine dates online, fordi man opgiver sit rigtige navn.

- Efter vi har fået facebook, hvor vi er sociale på nettet med eget navn er der kommet mere sammenhæng mellem vores offline og online identitet, siger hun.

- Den aller tidligste netdating der stod man ikke frem med eget navn. Så hed man måske ”BigGuy44” eller sådan noget, siger Christiane Vejlø

De veluddannede halter efter

Ifølge sociolog Casper Høeg Radil er der dog et segment, der ikke helt har formået at lægge pinligheden bag sig.

- Det er ret markant, at det er dem, som føler, de har mest at miste ved at møde hvem som helst, som har sværest ved at acceptere, at de er på en datingportal, siger han

Han peger på, at jo højere uddannelse og jo flere penge, man tjener, jo sværere vil man have ved at indrømme, at man bruger datingportaler til at finde en kæreste eller en flirt.

- Man vil nødigt vise eller sige til sin omgangskreds, at ”jeg kunne finde på at møde hvem som helst”, som jo er det, der ligger i det med datingportaler, siger han.

- Så for dem, kan det være svært overhovedet at komme ind og oprette sig som bruger, siger han.

Eksotisk og socialt at ”swipe”

Den digitale trendanalytiker Christiane Vejlø har observeret, at at der er stor forskel på de forskellige generationers tilgang til online dating, hvor især de unge i 20’erne ikke har et stort problem med at tale om, hvordan man dater på nettet.

- Det er en social ting. Man sidder og sammenligner dates, og i sociale sammenhænge til en middag eller til en fest, der sidder man måske og ”swiper” sammen, siger hun

For den lidt ældre målgruppe, hvor folk måske er blevet skilt og skal ud på markedet igen, så virker det ifølge Christiane Vejlø helt eksotisk at oprette en profil på en datingportal.

- De gifte venner synes, det er lidt spændende, men det er også lidt vildt, at man ligefrem går ud på det der ungdomsmedie Tinder og ”swiper” løs, så der sådan lidt en forskellig attitude, siger hun.

Kærligheden finder man da på nettet: I Kejser på P1 diskuterede panelet og eksperter netdatingtendenser i anledningen af Valentinsdag. Hør programmet her

Rettelse: Vi har efterfølgende fjernet et tal fra denne artikel om, at der i Danmark findes 1,6 millioner singler. Tallet stammer fra Danmarks statistik, men er udelukkende et tal for, hvor mange der er registreret som boende alene. Det er ikke nødvendigvis et udtryk for, at de er singler, red.