Ny ekspert i 'Gift ved første blik': Tænk ikke for meget over tingene

Sisse Find Nielsen hjælper de otte deltagere, så tankerne ikke får for meget magt.

(Foto: © Lene koogi, dr)

Det handler om at komme ud af hovedet og ind i livet og få erfaringer i stedet for at forestille sig og gruble over forestillingerne.

Sådan lyder det fra psykolog Sisse Find Nielsen, der kommer med en lidt anden vinkel end den klassiske parterapi, når hun fungerer og rådgiver som en af eksperterne i programmet ’Gift ved første blik’.

Hvilke eksempler kan du give på, at du bidrager til den vinkel?

- Jeg hjælper deltagerne med at få styr på sig selv og deres tanker om usikkerhed og tvivl. Jeg prøver at få dem til at gå offline på overtænkning, når de gransker og analyserer og tænker for meget over situationer, siger hun og fortsætter:

- Det kan for eksempel være, når en eller flere af dem begynder at tvivle på både sig selv og ægtefællen, når der opstår en lidt uvant eller akavet situation på bryllupsrejsen eller hjemme i lejligheden, når det er blevet hverdag.

Tankerne skal ikke styre

De mange tanker - overtænkningen, som Sisse Find Nielsen kalder det - risikerer at skabe en masse tvivl, frustration og tristhed.

- Den stemning kan medføre tavshed og trækken sig ind i sig selv og dermed snublen i egne adfærdsmønstre. Desuden kan deltagerne nemt tolke og konkludere, at ’der må være noget galt med matchet’, siger hun.

Sisse Find Nielsens gode råd til alle, der gerne vil have en kæreste og være den ene halvdel af et parforhold, drejer sig først og fremmest om at få styr på tankerne.

Derfor lyder de gode råd:

Tankerne skal nedtones

- Vi skal ikke overtænke og analysere så meget, at tankerne fylder så meget, at de påvirker vores adfærd. Det er vigtig viden i eksperimentet ’Gift ved første blik’, fordi vi ved, at måden, vi tænker på, spiller en afgørende rolle for vores evne til at indgå i kærlighedsrelationer.

Undgå overtænkning

- Vi ved, at mennesker, som overtænker og er tilbøjelige til at 'overanalysere' deres forhold, deres partners adfærd og deres egne følelser, har vanskeligere ved at indgå i forhold.

Giv slip på tankerne

- Alle vil møde modstand og negative tanker i et parforhold – det er helt normalt. Men man skal ikke tygge drøv på tankerne. Det er en god idé at slippe tankerne og i stedet give sig selv en fast defineret grubletid, når noget er svært.

- Det kan for eksempel være et kvarter om dagen, hvor du kan spekulere og lægge planer, og hvor du håndterer tvivl og usikkerhed, men giv så slip på tankerne igen efter et kvarter.

Tavshed kan lukke muligheder

- Det med at trække sig og blive tavs, når noget bliver akavet, giver jo heller ikke den anden person/partneren mulighed for at lære den tavse at kende.

Artiklen fortsætter under boksen

Gift ved første blik

  • DR1 indledte fjerde sæson af 'Gift ved første blik' tirsdag 7. februar klokken 20:45. I programmet siger otte singler ja til at gifte sig med hinanden, selvom de aldrig har mødt hinanden før.

  • Målet med det arrangerede ægteskab er at finde kærligheden.

  • Ægteparrene skal i fem uger leve sammen som mand og kone. Herefter skal de beslutte, om de vil forblive sammen, eller om de vil lade sig skille.

Få flere erfaringer fra virkeligheden

Sisse Find Nielsen understreger, at det også er vigtigt at få direkte erfaring i stedet for at gøre sig forestillinger om partneren, der er en mulig kæreste:

- I stedet for at forestille dig, at hun måske ikke kan lide mad med oksekød, så spørg hende direkte og inviter hende med ud at handle til middagen. På den måde kan du evaluere på baggrund af dine erfaringer og ikke på baggrund af dine forestillinger.

- Vi snubler ofte i almindelige datingmøder, fordi vi tit leder efter noget i livet, der er endnu mere perfekt end det, vi lever i nu. Vi har et kæmpe udbud af muligheder for, hvordan vi vil leve livet. Derfor kan det godt være uoverskueligt at date.

Alt er op til os selv

Sisse Find Nielsen er en af to nye eksperter i 'Gift ved første blik' og forklarer, hvad hendes medvirken kan betyde for hendes praksis:

- Mine metoder er anderledes, og jeg tror, at den metakognitive tilgang kan få større bevågenhed end jeg som person og psykolog. Desuden lærer jeg mere om, hvor vigtigt det er, at man får styr på sine tanker og adfærd.

- Man kan ikke bede andre om at tage ansvar for, at man har det godt. Det gælder både tanker og nederlag i parforholdet og i arbejdslivet.

Om Sisse Find Nielsen

  • Sisse Find Nielsen er 49 år, gift og mor til fire børn mellem 11 og 29 år.

  • Er uddannet psykolog fra Københavns Universitet og ekspert i metakognitiv terapi. Denne terapi er en ny tilgang til psykologien, hvor man arbejder meget med at lade tankerne være.

  • Har udviklet en metakognitiv gruppeterapimanual i samarbejde med professor Adrian Wells, der er grundlægger af metakognitiv terapi.

  • Sisses CV tæller også tre et halvt år som psykolog i en kommune.