Ny kampagne: Få børn allerede mens du læser

Københavns Kommune vil have de unge til at tænke børne-tanker langt tidligere, og gerne mens de studerer.

Der er mange fordele ved at få børn, mens man læser, siger Københavns sundheds- og omsorgsborgmester Ninna Thomsen. (Foto: Sandro Di Carlo Darsa © ColourBox)

Alt for mange venter alt for længe med at kaste sig ud i 'projekt barn'. Det betyder for nogle, at de måske slet ikke når at få børn, og for andre at de måske ikke får så mange børn, som de ønsker sig.

For jo ældre du er, jo sværere er det at blive gravid.

- Blandt studerende hersker der meget en 'vent med at få børn, til du har uddannelse og job'-holdning. Og den vil vi i kommunen godt pille ved. Mange af de unge ved nemlig slet ikke, hvor stor betydning alderen har i forhold til at få børn, siger sundheds- og omsorgsborgmester i Københavns Kommune, Ninna Thomsen.

- Så vi vil gerne rejse debatten på uddannelsesinstitutionerne og i venne- og venindekredse om, at der altså også er det alternativ, at man allerede får børn, mens man studerer.

Chancen for at få børn er dobbelt så stor, når man er 25 som når man er 35

På landsplan er alderen for førstegangsfødende kvinder 29 år i gennemsnit, mens den er 31 i København. Førstegangsfødende kvinder med længerevarende uddannelse er endnu højere – nemlig 31,8 år i gennemsnit.

- Derfor lancerer vi i kommunen nu en kampagne, der skal informere de studerende om, at fertiliteten altså falder kraftigt med alderen, og de derfor med fordel kan overveje at få børn allerede på studiet, forklarer Ninna Thomsen.

Hun peger desuden på, at der er en stribe fordele forbundet med at få børn, mens man er studerende:

- Man er jo meget mere fleksibel, når man er studerende, blandt andet i forhold til barnets sygedage og indkøring i institution, forklarer hun.

Fik selv børn på studiet

Nina Thomsen ved, hvad hun taler om, for hun fik selv sine første to børn, mens hun og hendes mand studerede.

- Den tredje fik vi først, da vi var færdige med studierne og var begyndt at arbejde. Og det er da langt hårdere at gå på arbejde, når man mister sin nattesøvn og så videre på grund af barnet. Så jeg kan kun anbefale at gå i gang på studiet.

- Jeg synes faktisk også, at jeg blev en bedre studerende af at få børn, fordi jeg blev meget mere struktureret og fik en mere 8-16-tankegang.

Ninna Thomsen er netop blevet udnævnt til fertilitetsambassadør for Fertilitetsrådgivningen på Rigshospitalet.

Fertilitetskampagne Københavns Kommune (© Københavns kommune)

Står du i et baby-dilemma, så del dit dilemma på dr.dk/knaldfordanmark

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk