Nye familier giver nye ferier

Alene er gået fra trist til trendy - det gør det lettere at finde den rigtige ferieform for alle.

(© Colourbox)

Antallet af voksne, der bor alene med børn, er vokset markant det seneste årti. Det er blevet lettere at være eneforsørger, og det er samtidig blevet mindre stigmatiserende.

Faktisk er det ved at blive moderne at være alene: Fremtidsforsker Anne Skare Nielsen forventer nemlig, at selvvalgt ensomhed bliver den næste megatrend, når det handler om ferie.

- Ensomhed bliver et livsvilkår for os alle på et eller andet tidspunkt. Op mod 40 procent af befolkningen lever alene, og det smitter af på vores valg af ferieformer. Det åbner for nye måder at rejse på alene, forklarer Anne Skare Nielsen.

- For nogle år siden var det sådan, at de enlige kvinder stod og græd, når en weber-grill blev tændt. Da kunne de mærke, at de manglede manden til at stå og tænde op. Det gør folk oprør mod i dag. Dels er der lavet en lyserød weber-grill til kvinderne, og dels er alene-kvinder og -mænd begyndt at tage sammen af sted på ferie, fortæller Anne Skare Nielsen.

Anne Skare Nielsen driver sammen med en kollega firmaet Future Navigator. De udvikler og underviser i teknikker og metoder til at kunne fornemme, forudsige og skabe fremtiden.

Alene med børn

Især hvis man er alene med børn, kan det være svært at finde en ferieform, der passer både børn og den voksne. For hvor sjovt er det at sidde alene på hotelværelset, når ungerne sover?

Og man kan savne at tale med voksne mennesker efter en uge med Lynet McQueen, Barbiedukker og Mario Bros.

Alene sammen

En oplagt mulighed er at bruge netværk som singleplus.dk eller 2hjem.dk, hvor man kan finde rejsefæller, inspiration og arrangementer sammen med andre enlige med børn.

For eksempel har Langelandsfestivalen i den kommende weekend en særlig camp for singler med børn, hvor 650 børn og voksne medlemmer af singleplus.dk har deres helt egen indhegnede lejr, som børnene trygt kan lege i. Dermed kan de voksne lidt nemmere nyde ferien.

Og landet over er der sommeren igennem særlige single-uger på campingpladser, hvor man kan finde både legekammerater til børnene og voksen-selskab til mor eller far.

Ferien skal være modsat hverdagen

Anne Skare Nielsen kan ikke udpege én ferieform, de enlige foretrækker mere end andre. Typisk er nemlig, at vi alle vælger en ferieform, der står i kontrast til vores hverdag:

Har vi fart på arbejdslivet, vælger vi en mere afslappet ferieform. Og har vi omvendt et roligt arbejdsliv, skal der måske ekstra turbo på feriefronten.

Nyt familie-look

Samtidig har de mange enlige og sammenbragte familier givet familiebegrebet et helt nyt look, og det gør ferien til et stort kludetæppe af valgmuligheder og ønsker.

Når hverdagen leves i parforhold med eller uden børn, kan kontrasten i ferietiden netop handle om at være helt alene.

- Hvor det tidligere hittede at lave en ferie, der skabte nærvær i for eksempel sommerhus, kan der i dag være en tendens til, at vi søger efter udvikling og den større mening med livet. Den kan findes på en ferie helt alene ved enten at vælge en pilgrimsrejse eller en silence-retreat, hvor man ikke taler i et par uger, siger Anne Skare Nielsen.

Ferieløsninger for singler med børn:

  • Airbnb-ferie, hvor man bor lokalt og oplever ferielandet helt tæt på kulturen. Prisen ned og oplevelsen i top. Se mere på https://www.airbnb.dk/ eller www.bytbolig.com, hvor man bytte med en anden familie og bor gratis i den fremmede bolig.

  • Højskoleferie med fokus på dannelse, sport, leg og væren sammen på en måde hvor alle får deres behov dækket.

  • Bliv hjemme og brug feriebudgettet i eget lokalområde.

  • Ferie i ind- og udland sammen med andre enlige med børn - find rejsefæller på www.singleplus.dk

  • Campingferie for singler med børn - se for eksempel http://singlespot.dk/2013/05/guide-camping-for-singler-med-og-uden-born/

Kilde: Future Navigator

Alene-ferier uden børn:

  • Pilgrimsrejser til fordybelse (no nonsense, no bullshit) eller rejser hvor man lærer noget. f.eks. fotorejse med professionel pressefotograf i Israel.

  • Silence retreat med kant, hvor man fx dyrker yoga eller mindfulness og spiser frugtsalat og udrenser hele formiddagen. Og så abe-fester igennem med de andre singler om eftermiddagen. Og så tidligt i seng, så man er frisk til yoga igen kl. 6.

  • Couchsurfing, der giver mulighed for at komme indenfor og bo på sofaen i private menneskers hjem. En slags interrail for voksne, hvor man aldrig ved, hvad der venter om det næste hjørne og ingen bestemmer, hvad man skal se, gøre eller opleve. Se mere på https://www.couchsurfing.org/

  • Spontane lad-os-bare-komme-afsted-nu-ture, der arrangeres på alt fra facebook, i løbeklubben, blandt forældre eller i etablerede netværk som fx www.singlerejser.dk.

Kilde: Future Navigator