Parterapeut: Husk at vande græsset i dit parforhold

Prioriter nærvær, tid og opmærksomhed i dit parforhold, råder parterapeuten.

Spørg dit selv, om du i bund og grund har givet dit parforhold nok næring, inden du siger farvel til det, pointerer Jesper Bay-Hansen. (Foto: Sophie Bengtsson © ColourBox)

Hvor meget skal man kæmpe for et ægteskab, der halter? Og hvornår er det tid til at sige, okay det går ikke, vi må gå hver til sit? Ja, det kan ærlig talt være lidt svært at vurdere, når man ser på de meget forskelligartede meldinger, der er kommet de seneste dage.

Familieterapeut Lola Jensen siger, at mange ægtepar går fra hinanden alt for let og glemmer at kæmpe for det:

Og præsten Anna Mejlhede, der selv har været gift og skilt fem gange understreger, at det ikke er en synd at blive skilt, hvis ægteskabet ikke gør ens liv godt:

Græsset er grønnest dér, hvor du vander det

Hvis man ikke synes, at det kører, som det skal, i ens ægteskab, så kan det være en god ide at stille sig selv spørgsmålet: Hvor meget har jeg kæmpet, når det kommer til stykket? Og hvor meget har det båret frugt?, råder sexolog og parterapeut Jesper Bay-Hansen:

- Græsset er altid grønnest dér, hvor man vander det. Det er én af de ni kærlighedsregler, jeg arbejder efter. Når begge parter ser forholdet som et intimt teamwork, så kan der virkelig ske noget.

- Og det er et spørgsmål om at prioritere tid, opmærksomhed og nærvær dér, hvor man gerne vil have, at græsset skal vokse og gro. Så invester tid på at være nærværende med din partner og se, om det ikke skaber et bedre parforhold.

Ikke for enhver pris

Jesper Bay-Hansen understreger, at der selvfølgelig vil være parforhold, hvor løbet er kørt, og hvor nok er nok.

- Der kan jo være plæner, der simpelthen er gået ud. Det er et teamwork at få parforholdet til at spille, og det skal ikke være spil til ét mål hele tiden.

- Hvis man dag efter dag, måned efter måned er den eneste spiller på holdet, der yder en indsats, så bærer det ikke frugt, og så kan det være udsigtsløst.

Og i den situation, hvor yderligere kamp for forholdet er udsigtsløs, og kampen er tabt, ja så kan det naturligvis være livsbekræftende at se fokusere på, at skilsmisse ikke er en synd, og at verden og livet er fyldt med ny kærlighed, slutter parterapeuten.