Parterapeut: Skilsmisse løser ikke problemer i parforholdet

Livet tæt på et andet menneske er svært. For det får alle vores sære sider frem. Og det ændrer sig ikke, selvom du skifter partneren ud, siger parterapeut

Et ægteskab minder os konstant om alle vores skæve sider. Og det vil fortsætte - parforhold efter parforhold, siger filosof og parterapeut. (© Colourbox.com)

Vi hører det jævnligt. Mange, mange ægteskaber ender i skilsmisse. Men en 'ny' teori vinder frem: Det nytter ikke noget at blive skilt. For et parforhold bliver aldrig en problemfri vej gennem livet. Du står selv i vejen.

Problemet er, at vi før ægteskabet sjældent kulegraver vores indviklede sider. Hver gang et løst forhold truer med at afsløre vores fejl, skyder vi skylden på partneren og bakker ud.

Hvad angår vores venner, der kender os godt, er de sjældent tilstrækkelig engagerede til at gøre det hårde arbejde med at oplyse os om os selv.

Et af privilegierne ved kun at være sig selv er derfor, at man oprigtigt kan have det indtryk, at man egentlig er ret let at leve sammen med.

Det perfekte er en illusion

Og Søren Marcussen, som er rådgiver på Center for Familieudvikling - en organisation, der laver fond-støttede kurser for kriseramte par, er fuldstændig enig:

- Når du har valgt at leve sammen med et andet menneske, så har du valgt at leve sammen med et sæt af udfordringer, I vil få med hinanden.

- Så det er en illusion at du kan finde et perfekt parforhold, hvor du kan løse alle problemer, og de kan holde op med at eksistere.

- Hvis du skifter den ud, du lever med, med en anden, så vil du bare opleve, at du med det menneske vil få et nyt sæt udfordringer. Nogle vil være de samme og nogle vil være anderledes.

Kan være rigtigt med skilsmisse

Han mener ikke, at er forkert at blive skilt - hvis det er af de rette årsager - nemlig, at man er i en usund relation.

- Det er ikke et mål i sig selv at blive sammen eller forkert at blive skilt. Relationer er vigtig og afgørende for alle mennesker.

Det, at jeg trives som individ, er betinget af, at jeg har sunde og gode relationer. Og hvis en relation ikke er god, er det ikke et mål at bevare den relation, siger Søren Marcussen.

Men når det er sagt, så mener han også, at vi er alt for drevet af trangen til det perfekte.

- Vores tolerance overfor det, der er uperfekt, er lavere i dag. Vi har svært ved at rumme det at være menneske, at der er problemer eller det, der er svært, og det gør vores forventninger til det gode parforhold er urealistiske, siger Søren Marcussen.

Leon og Marianne

Leon og Marianne Barkow er begge 68 år og kunne sidste år fejre guldbryllup. Og her til morgen var de i P1 Morgen for at reflektere over deres lange ægteskab.

Leon og Marianne blev gift i en alder af 18 år på Rådhuset i Hvidovre. Sidste år fejrede de guldbryllup

Og det der går igen i deres fælles fortælling er evnen til at gå på kompromis. At finde en fælles løsning. For som Leon Barkow siger:

- Der er masser af situationer, hvor man må arbejde på det. Når du træffer en partner, så er det et fremmed menneske. Du aner jo ikke noget om den person. Det hjælper ikke noget, at hver gang man skal noget, så er det det, den ene siger, der gælder. Man er nødt til hele tiden at være to.

Og hans kone Marianne supplerer:

- Man må bøje sig engang imellem. Man må finde en linje, nogle gange retter jeg mig efter ham, og nogle gange er det omvendt.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk