Præstationsangst er frygten for fiasko

For mange forventninger, og forpligtelser, kan æde sexlysten hos nogle, forklarer sexologen.

- Nogle single mænd kan flirte og have udmærket sex, men de trækker sig i dét øjeblik, kvinden giver udtryk for, at de har et forhold. Det kan være en frihedselskende mand, der har svært ved at forpligte sig, forklarer Jesper Bay-Hansen. (Foto: PBNJ Productions © Getty Images)

Hun er sød, hun er smuk, hun er dejlig, og vi skal lige til at have sex med hinanden. Men arghh, så vil banditten bag gylpen, ikke alligevel.

Når man indleder et nyt forhold, er der jo altid lige denne – og i øvrigt også mange andre – grænser, der skal overskrides.

Og sex er faktisk en grænse, som det kan være forbundet med megen nervøsitet eller angst at overskride. Præstationsangst. Som kan være så voldsom, at det er helt umuligt for manden at gennemføre et samleje.

- Præstationsangst vil ofte få en mand til at tænke: ”Det nytter alligevel ikke noget. Eller have negative tanker om sig selv: ”Jeg er en seksuel fiasko”. Og det er jo virkelig at trække sig selv ned, forklarer klinisk sexolog og parterapeut Jesper Bay-Hansen.

- Hvis manden får præstationsangst, så tager han jo nærmest fiaskoen på sig, inden det overhovedet går i gang. Han frygter fiaskoen, og får utilstrækkelighedsfølelse, og så tænker han, at det er bedre at trække sig.

Det kan ramme personligheden

Præstationsangst er i øvrigt også forbundet med flere andre seksuelle problemer som tidlig – eller sen – sædafgang, rejsningsbesvær, manglende lyst og udebleven udløsning og/eller orgasme, forklarer Jesper Bay-Hansen.

- Hvis man lider af præstationsangst kan det også ramme ens selvtillid i andre sammenhænge. Jeg bruger nogle gange ordet sextillid, forklarer Jesper Bay-Hansen.

- Hvis en mand får dårlig tillid til sig selv på det seksuelle område, så kan det gøre ham mindre åben og mindre inviterende og betyde, at han tager færre initiativer over for eventuelle partnere.

Når der kommer forventninger, så trækker jeg mig

Det er nu ikke umiddelbart tilfældet for Kristian, fra DR2-programmet ”Mænd med hovedpine”.

Han er fraskilt og far til to børn, som han har hver anden uge. Når han ikke har børnene, så går han gerne i byen og morer sig med vennerne og møder kvinder, som han også ofte ses med efterfølgende.

- Men når der så kommer de der forventninger ind: ”Hvad er det, vi har gang i?”, og om at jeg skal være noget, så trækker jeg mig. Jeg møder muren, forklarer han.

Så han giver i hvert fald ikke umiddelbart udtryk for, at han er ramt på selvtilliden. Der er masser af kvindebekendtskaber, de kommer som perler på en snor, fortæller han selv, men det bliver bare aldrig til mere.

Nogle har svært ved forpligtelsen

- Nogle mænd har nemt ved at etablere kontakten til en kvinde, og de kan nå ret langt i den indledende flirt, men hvis manden så oplever, at han mødes af forventninger til hans seksuelle præstationer, kan det virke som en sand lystdræber på ham.

- Og han vil typisk reagere ved at trække sig fra situationer, der lægger op til sex, forklarer Jesper Bay-Hansen.

Også mænd i parforhold kan opleve, at deres lyst slukkes fra det øjeblik til det andet, hvis de mødes af forventninger, som de frygter, at de ikke kan leve op til, tilføjer han.

- Der er også single mænd, som kan flirte og have udmærket sex, men som trækker sig i dét øjeblik, kvinden giver udtryk for, at de har et forhold. Det kan være en frihedselskende mand, der har svært ved at forpligte sig.

- I det hele taget har mange mænd, men også mange kvinder, svært ved den forpligtende kærlighed i dag. Og forpligtelsen bliver jo særlig tydelig og mærkbar, hvis man indgår i et parforhold.

Jesper Bay-Hansen sætter i denne og de kommende to uger ekstra fokus på mænds manglende sexlyst, når han besvarer spørgsmål i DR Lev Nu's brevkasse. Du kan skrive til Jesper Bay-Hansen her

Facebook
Twitter