I aften sender DR2 programmet ”Mænd, der dræber kvinder”, som handler om de mænd, der slår deres partner ihjel.
Heldigvis er det sjældent, at det går så galt. Men ifølge Dialog mod vold og en række andre organisationer, der arbejder med voldsramte, lever omkring 33.000 kvinder i Danmark i forhold, hvor de bliver udsat for vold af den ene eller anden karakter.
Det lyder af mange, men voldelige forhold er også meget andet, end det at den ene part bliver slået af den anden, siger projektleder i Dialog mod vold, Lene Stavngaard:
- Dén type findes også i Danmark, og det er formentlig de forhold, der ender rigtig uheldigt.
- Men den vold, de fleste definerer som voldelige forhold, er ikke størstedelen. Man skønner, at omkring 33.000 kvinder udsættes for vold i forholdet, men det er kun de 2000, der dukker op på landets krisecentre. Resten ser vi stort set ikke.
Der går noget forud for volden
Det er sjældent, at vold i forholdet opstår pludseligt og ud af det blå, forklarer Lene Stavngaard. Der går i langt de fleste tilfælde noget forud for volden.
- Udviklingen sker over lang tid, og man ser ofte, at der sker en normalisering af de uhensigtsmæssige handlemønstre. Grænserne rykker ganske langsomt.
- For hvornår går det fra, at man bliver set til, at man bliver overvåget? Eller fra at blive elsket til at blive kontrolleret?
Det er meget individuelt, hvor grænsen går, og det er netop vigtigt at finde ens egen grænse, tilføjer hun.
- Mange tegn på, at ens forhold er ved at bevæge sig i en voldelig retning, er noget, der foregår i helt almindelige ikke-voldelige forhold, men hvis det overskrider ens grænse, er det vigtigt, at man tager fat i det tidligt og snakker om det, inden det udvikler sig til en glidebane.