Sådan tackler I, at den ene har mere lyst til sex end den anden

Skab rum for intimitet og nærvær i parforholdet ved at gå tidligere i seng, lyder et af rådene.

Det er ikke sikkert, at den ekstra tid til intimitet fører til sex, men det øger følelsen af nærvær i parforholdet, forklarer sexolog og parterapeut Jesper Bay-Hansen. (Foto: Colourbox.com © ColourBox.com)

Bleer og madpakker kan meget vel komme til at æde intimiteten og samlivet i et parforhold, og så er der risiko for, at den ene – eller begge parter – helt mister lysten til sex.

Det er netop, hvad der er sket for Mark, som medvirket i DR2-programmet ”Mænd med hovedpine”.

- Der går virkelig logistik og teamwork i hverdagen for mange par, forklarer sexolog og parterapeut Jesper Bay-Hansen.

- Og hvis man kommer ind i en spiral af skuffelser over, hvem der er mest træt, eller hvem der laver mest i husholdningen, så kommer man let til at trække sig selv og hinanden ned.

Parforholdet er kernen - børnene er knopskydninger

Jesper Bay-Hansen mener, at det er overordentligt vigtigt, at man i parforholdet tager en beslutning om, at kernen i familien er parforholdet, og børnene er nogle knopskydninger, der er opstået som en naturlig følge og bekræftelse af kærestekærligheden.

Han har disse gode råd til at komme videre, hvis der er kommet en ubalance i forholdet, når det kommer til lysten til sex:

  • Prioriter en eller anden form for du-og-jeg-tid på et eller andet tidspunkt af dagen. Fx gå i seng en halv time tidligere end I plejer, så I går i seng med energi til hinanden. Ikke nødvendigvis energi til sex, men energi til fem minutters udelt nærvær og samtale. Nogle gange kan nærværet alene føre til sex.

  • Giv hinanden positiv opmærksomhed og tal om noget, der ikke har med det praktiske at gøre. Spørg ind til, hvordan hinandens dag har været, og hvordan den anden har det. Fem eller ti minutters nærvær om dagen kan gøre en stor forskel.

  • Hvis den ene part har mistet lysten til sex, så er det vigtigt at få talt om det. Tal om, hvad det gør ved dig, at din mand eller kone ikke har lyst. For nogle vil det være en lettelse, for andre vil det vække følelsen af, at han/hun ikke elsker mig længere, frygten for at han/hun har en anden, frygten for at han/hun er syg, eller tanken om separation og skilsmisse, der dukker op. Betydningen af manglende lyst til intimitet og sex er meget subjektiv. Hvad der derefter skal ske er meget afhængigt af, hvad det er for følelser, afstanden har vakt. Det at finde ud af, hvad der er i spil, dvs. hvad der er mulige årsager til manglende lyst, kan ligefrem vække respekt og lysten til at tage hinanden og parforholdet alvorligt.

  • En romantisk weekend fra tid til anden er en god ide. Det har i årevis været et råd, som har været givet af mange parterapeuter og sexologer. Men I kan ikke basere parforholdet på, at det kun fungerer godt på romantiske weekender. Der er som bekendt flest hverdage. I nogle tilfælde kan en romantisk weekend-tur virke som et pres, hvis der er lukket ned for sexlivet. Derfor er det så vigtigt at finde ud af, hvad I har det godt med hver især og som par. Andres opskrift på et lykkeligt sex- og samliv behøver ikke at være jeres.

Har du spørgsmål om mænds manglende sexlyst, så skriv til Jesper Bay-Hansen i vores brevkasse. I disse uger sætter han særligt fokus på netop det emne. Skriv til ham her