Sexolog: Vi er blevet mere optagede af den eksperimenterende sex

Når vi hører om en voksen mand, der tænder på at gå i ble, så undrer mange sig sikkert. Men der er i det hele taget kommet større fokus på at eksperimentere.

At tænde på højhælede sko er ikke usædvanligt, forklarer sexologen. (© Gettyimages)

Der er på mange måder kommet langt mere fokus på fetich. Det er blevet mindre tabu-belagt. Vi taler mere om det og praktiserer det måske også i stadig større omfang.

Det forklarer i hvert fald klinisk sexolog, Jesper Bay-Hansen, der generelt oplever, at vi er blevet mere optagede af den eksperimenterende sex og sex, der udfordrer os - også på vores grænser:

- I de senere år er der kommet en større accept af, at det er okay at eksperimentere, og det har blandt andet filmen ’Fifty Shades of Grey’ været med til at sætte dagsordenen for, fordi den for alvor fik sat fokus på fetich, herunder bondage og dominans.

- Den type dominans, du kan læse om eller se i ’Fifty Shades of Grey’ er BDSM. Akronymet BDSM står for bondage og fiksering, dominans og underkastelse, sadisme og masochisme. Bondage og dominans er de blødere former, som mange mennesker praktiserer i en eller anden variation, mens sadisme og masochisme handler om smerte.

- Det er som om, at vi i dag tillader os selv at være mere nysgerrige, folk er mere åbne over for at prøve noget nyt, eksempelvis en fetich, for så ved de, hvad det handler om, og hvis ikke de bryder sig om det – jamen, så forkaster man det bare igen.

Vi er nysgerrige

Jesper Bay-Hansen er også af den opfattelse, at i eksemplet med Nikolai, der er voksenbaby – infantilist - og som du måske netop har fulgt i DR3-programmet 'Jeg er voksenbaby - Spørg mig om alt', så er det et emne, der med garanti vil fange mange menneskers opmærksomhed.

- Og det handler blandt andet om, at mange mennesker gerne vil forarges, samtidig med at mange er nysgerrige og måske også fascinerede af, hvor forskellig seksualiteten kan være. Måske vil der være nogle få, der opdager, at de har det på samme måde som Nikolai, men ble-fetich er en af de helt små, der er formentlig ikke mange ble-fetichister som ham.

- Ble-fetich er ikke så almindeligt som fx fetich for højhælede sko og fod-fetich, som er langt mere udbredte og mere accepterede. Mange mænd tænder jo i forvejen på kvinder i højhælede sko, hvilket formentlig bevirker, at en sko- eller fod-fetich trods alt ikke virker så anderledes og afvigende.

Der er også nogle glidende overgange fra den gængse form for sex og fetich, og der kan sagtens være elementer af fetich i det almindelige sexliv:

- Man kan sige, at det positive i denne udvikling er, at det er blevet mere okay at udleve en seksuel fantasi og eksperimentere. Men det er ikke positivt, hvis forventningerne til sex sår splid i parforholdet. Hvis den ene i forholdet mener, at alle ens fantasier om fx BDSM skal udleves – og den anden ikke er af samme opfattelse.

5 andre måder

Her er en oversigt over 5 fetiches, som Jesper Bay-Hansen fortæller er mere udbredte, end vi går rundt og regner med – også i Danmark:

 1. 1

  Sko-fetich: Både mænd og kvinder kan tænde på, at højhælede stiletter er en vigtig del af sexlivet. Men det er især mænd, der tænder på kvinders høje stiletter.

 2. 2

  Fod-fetich: Et eksempel på såkaldt partialisme, hvor man tænder på en kropsdel. Fødder – og tæer også – er noget både mænd og kvinder kan tænde på.

 3. 3

  Butt-fetich: Når man tænder på andre menneskers bagdele - pygophilia - som den hedder på latin. En fetich som de fleste kan relatere sig til og er almindelig og udbredt blandt både mænd og kvinder.

 4. 4

  Bondage: Når man tænder på at blive bundet og blive domineret i forbindelse med sex.

 5. 5

  Voyeurisme: Når man bliver seksuelt opstemt af at kigge på andre, der er nøgne, klæder sig af eller dyrker sex. Det er især mænd, der tænder på at se andre have sex – det kan hænge sammen med, at mænd generelt er mere visuelle i deres seksualitet end kvinder.

Kilde: Mens Health