Parforhold

Sexologens tip til feriesex: Fire ting, du skal gøre – og fire ting, du absolut ikke skal gøre

Feriesex handler f.eks. ikke kun om din egen tilfredsstillelse, men om nydelsesfulde fælles oplevelser.

Gå forsigtigt til værks, hvis du er usikker på, hvor den anden er henne. Det handler om at tune sig ind på hinanden og respektere hinandens grænser og forskelligheder. (Foto: Monkey Business Images © ColourBox)

For mange er ferietiden lig med flirts og feriesex.

Det gælder både singler og par. Eksempelvis inkluderer sommerens forskellige festivaler både flirts og seksuelle oplevelser for mange.

Og hvad er de uskrevne regler og gode råd her? Her får du mine bedste råd om uskrevne regler for feriesex:

Do’s:

  • Pas på dig selv og andre: Sex – også feriesex – kan indebære mange gode oplevelser. Og er man ’stor nok’ til at have sex med mennesker, man endnu ikke kender så godt, må man også være parat til at påtage sig et medansvar for, at sex bliver en god oplevelse, der nydes og værdsættes af begge/alle involverede. På dette punkt adskiller feriesex sig ikke fra andre former for seksuel aktivitet. Feriesex handler altså ikke kun om ens egen tilfredsstillelse, men om nydelsesfulde fællesoplevelser.

  • Berøringer og fysisk kontakt: Den første berøring er ofte et kritisk punkt, hvor kontakten mellem to mennesker må stå sin prøve. Den første fysiske kontakt er resultatet af interaktionen mellem to mennesker, der typisk har flirtet med hinanden verbalt og i kropssproget. Gå forsigtigt til værks, hvis du er usikker på, hvor den anden er henne. Det handler om at tune sig ind på hinanden og respektere hinandens grænser og forskelligheder. Spørg evt. hvis du er i tvivl, eksempelvis: Vil det være okay, at jeg kysser dig?

  • Beskyt dig mod uønskede souveniers: Til uønskede souveniers hører alt fra sårede følelser til sexsygdomme. Hvad der begyndte med en flirt med en fræk græker eller lækker italiener og endte med feriesex, kan nemt føre til en forelskelse, der måske – måske ikke – er gensidig. Vær derfor ærlig omkring dine følelser. Vær også ærlig omkring dit ønske om at beskytte dig imod sexsygdomme og uønsket graviditet. Læs fx om kondomer som partykiller eller potensforlænger

  • Til dig i parforhold: Hvis du gør dig tanker om at have sex ved siden af forholdet i din ferie, så vil de fleste tie med sådanne tanker. Seksuelle tanker og fantasier kan vi alle have – også omhandlende andre end vedkommende, vi er i parforhold med (jeg ved, at jeg rører ved et stort tabu her). Men forestiller vi os, at vi meget sandsynligt vil handle på sådanne tanker og fantasier, er det klogt at overveje at dele disse med sin partner inden – og i mange tilfælde rent faktisk også gøre det.

  • Det vil kræve mod at dele sådanne tanker og forestillinger, men hvis ikke det gøres, vil man berøve sin partner for et valg og for at sætte ord på, hvordan vedkommende forholder sig hertil. Forskellige sexologer, herunder David Schnarch, argumenterer for det fornuftige i at dele sine påtænkte seksuelle handlinger med sin partner, inden de føres ud i livet – også selv om det kan være en rigtig svær samtale. Hvis ikke man kan/gør dette, vil det være klogt at holde sig til feriesex med sin elskede i stedet for med andre.

Don’ts:

  • Respekter forskellighed: Tag ikke for givet, at andre har de samme uskrevne regler om feriesex, som du selv har. Møder du en smuk pige på Sunny Beach eller en lækker fyr på en nudiststrand, så er det altså ikke givet, at vedkommende har samme afslappede forhold til feriesex, som du måske selv har. Det handler om at respektere forskellighed. Og faktisk også om ikke at lægge en masse af sine egne forestillinger og værdier over på andre – bare fordi man ferierer på et sted, der er kendt for ferieflirts og feriesex.

  • Uopfordrede berøringer: En hånd, der går direkte til brysterne, numsen eller skridtet, vil i mange tilfælde afspejle den enes lyst mere end den andens. Uopfordrede berøringer kan godt blive taget positivt op, men de kan også meget nemt blive opfattet som overvældende seksualiserende, sexistiske, grænseoverskridende og krænkende. Det er okay, at have lyst til at røre ved et andet menneske, men det er ikke alle lyster, der partout kan eller skal udleves nu og her. Det afhænger af konteksten og af den forudgående interaktion mellem dig og den anden. Læs om grænseoverskridende gramseri

  • Målet helliger ikke midlet: At drikke andre berusende fulde for at kunne have sex med dem kan godt føre til sex, men ikke nødvendigvis gode fællesoplevelser. At være seksuelt indladende på et dansegulv kan være helt okay, hvis du fornemmer, at den anden deler din lyst, og hvis du ikke krænker vedkommende eller andre derved. Særligt til mænd: Manden, der går direkte til kvindens skridt, risikerer i den grad at lave et selvmål…

  • Glem ikke reparationsarbejdet: Dagen derpå kan en reparationsbajer være i høj kurs. Men har du haft ubeskyttet sex og udsat dig for smitte med en sexsygdom eller uønsket graviditet, så kontakt din/en læge hurtigst muligt. Efter udsættelse for smitte kan nogle sexsygdomme forebygges ved medicin, og uønsket graviditet kan forebygges med en fortrydelsespille.

Jesper Bay-Hansen, der er klummeskribent på Lev Nu, er både speciallæge i almen medicin og specialist i klinisk sexologi med egen klinik for sexologisk rådgivning og samtaleterapi.

Facebook
Twitter