Sig tak til din partner - det er ikke kun et fattigt ord

Og gør det gerne med en symbolsk gave, det kan gøre en verden til forskel for jer, lover parterapeuten.

Det skal ikke være en stor eller værdifuld gave - det er symbolet i det, der er væsentlig, siger Jesper Bay-Hansen. (Foto: Fuse © (c) Getty images)

Husk at sige tak til din partner med jævne mellemrum. Tak for, at du er min bedste ven. Tak for, at du støtter mig, når livet et svært. Tak for, at du er sådan en god mor.

Eller hvad det nu kan være.

Ordet tak rummer så meget potentiale, siger klinisk sexolog og parterapeut Jesper Bay-Hansen:

- Når jeg i min samtaleklinik spørger par, hvornår de begyndte at glide fra hinanden, svarer mange, at det begyndte at gå skævt, da de begyndte at tage hinanden for givet.

- Netop her har taknemmelighed sin store berettigelse: Når vi får fat på taknemmelighedsfølelsen, er den en modgift imod at tage livet – også kærlighedslivet – for givet.

De små ting gør livet stort

Men hvordan bevæger vi os fra stedet, hvor vi nemt tager mange ting for givet til et sted, hvor vi virkelig mærker livet og føler os taknemmelige?

- Ja, det handler i al sin enkelhed om at sige tak. T-A-K. Med det lille ord kan vi løfte os selv og hinanden. Og med det lille ord kan vi blive bedre til at passe på os selv og hinanden, siger Jesper Bay-Hansen.

Der sker en masse, når vi siger tak til vores elskede eller viser vores taknemmelighed på anden vis.

- Prøv det og se, hvad der sker for dig, din kæreste og jer som par! Det er faktisk utrolig effektfuldt og følger livsfilosofien: Det er de små ting, der gør livet stort – og det gør sig bestemt også gældende i kærlighedslivet.

Jesper Bay-Hansen kommer her med forslag til måder at gøre det på:

  • I forbindelse med parterapi beder jeg ofte et par om at udtrykke deres taknemmelighed over for deres kæreste på skift og samtidig overrække en meget stor grankogle – en kærlighedskogle – som et mindeværdigt symbol på kærestekærligheden. Det er en simpel lille øvelse med stor effekt. Det behøver selvfølgelig ikke være en grankogle. Man kan lige så godt udtrykke sin taknemmelighed og kærlighed ved at overrække en sten, man har fundet i naturen, dvs. en takke-sten, eller ved at læse højt af et TAKnemmelighedskort (se nedenfor).

  • Prøv at sende en uventet sms, der ikke handler om, at kæresten skal huske at købe mælk eller at gøre dit og dat eller at være hjemme til en bestemt tid. En sms, der udtrykker ens taknemmelighed og kærlighed til modtageren af sms’en kan have enorm effekt. Ens taknemmelighed og kærlighed kan udtrykkes på mange andre måder end ”jeg elsker dig” – prøv at udtrykke dig på en forfriskende ny måde, der fortæller noget om den taknemmelighed og kærlighed, du i dette øjeblik føler for din elskede.

  • En af de mest effektfulde måder at få kontakt til ens taknemmelige tanker og følelser på er at lave et taknemmelighedskort. Det er et kort, jeg har brugt i samtaleterapi i årevis og også selv laver med stor effekt. Det handler i al sin enkelthed om at skrive 3-5 ting ned på et kort – ting, man føler sig taknemmelig for. I parterapien beder jeg mine klienter om at fokusere på ting i sex- og samlivet, som de føler sig taknemmelige for. Men kortet kan laves af alle, singler som par, der ønsker at give livsglæden og tilfredsheden med livet et løft.

I dag udkommer den lille kort/postkort-bog "TAKnemmelighedskortet", som indeholder 20 stregtegnede kort lavet af den kendte danske kunster Per Hillo. Kortets forside kan man farvelægge, og på bagsiden kan man skrive sine taknemmelige tanker ned.