Tre par: Sådan holder vi liv i kærlighed og ægteskab

At bo hver for sig, et åbent forhold eller jævnlig kærestetid. Få tre pars bud på, hvordan de sikrer deres kærlighed.

For Stine og Gert er et åbent forhold vejen til et langt ægteskab.

Næsten hver andet ægteskab ender i skilsmisse. Og en af dem, der trækker den statistik op, er præst i Holmens Kirke, Anna Mejlhede, der har været gift og skilt fem gange.

Her fortæller hun om folks reaktioner på, at hun som præst har været gift og skilt på den måde.

Nu vil hun gerne giftes med sin kæreste, og derfor sætter hun sig for at undersøge, hvad andre gør for at holde liv i kærligheden og ægteskabet intakt, i aftenens temalørdag på DR2.

Og tre par har hver deres opskrift.

Michael og Kirstine plejer kærligheden

Michael og Kirstine har været kærester siden folkeskolen. De har været gift i 11 år og har fire børn sammen. Og ægteskabet lider under børn og to gange fuldtidsarbejde. Men de to har lavet en pagt om at de aldrig skal skilles, forklarer de.

Men det kræver, at man arbejder for kærligheden.

- Vi kunne ikke have fire børn og et liv med to fuldtidsjob, hvis vi ikke havde kæmpestor fokus på at pleje kærligheden, forklarer Kirstine.

Derfor er der jævnlige kæreste-dates, kæreste-ture uden børn og løbende parterapi.

Her kan du se dem tale med parterapeuten om et konkret problem i hverdagen, som mange måske kender til - at huske at tale sammen.

Og så giver de hinanden plads og enetid. Kirstine træner fem gange om ugen, og Michael tager indimellem ind på kontoret om aftenen og arbejder.

En opskrift der alt i alt virker for dem.

Charlotte og Michael bor hver for sig

Charlotte og Michael har været gift i 12 år, og boede først sammen med deres tre sammenbragte børn. Men det blev svært for alle til sidst, forklarer Charlotte, der især havde det svært med, at Michael opdragede på hendes børn.

- Jeg synes, han var urimelig overfor børnene, og i takt med at de blev større, så havde de også en mening om, hvad de skulle, og her var han ikke særlig lydhør.

Til sidst følte Michael sig som en statist i sit eget hjem, forklarer han.

- Jeg blev frustreret og vi havde flere og flere skænderier. Jeg følte, at jeg ikke havde noget at skulle have sagt. Jeg følte, at jeg havde lov til at være der, men det var det.

(Foto: Fra programmet 'Til døden os skiller')

Charlotte foreslog, at Michael og hun boede hver for sig. I starten var han skeptisk, men han var villig til at prøve, og nu har det fungeret i seks år.

Men det var svært i starten, forklarer Michael.

- Jeg var meget alene og følte, at jeg var en andenprioritet, der var gemt væk i en lejlighed og var en, man kunne besøge, når man havde lyst.

Begyndte at nyde friheden

Så i starten lavede de aftaler om, hvor ofte de skulle ses. Men først da Michael begyndte at nyde sin frihed, begyndte det for alvor at fungere.

Og i dag er han overbevist om, at det reddede deres ægteskab og kærlighed.

Og Charlotte er enig, selvom det måske er et særsyn, at par flytter fra hinanden og bliver sammen.

- Vi behøver ikke gå den slagne vej. Når folk siger, at det kommer ikke til at gå, jamen det er der da ingen der ved, siger hun.

Stine og Gert har andre partnere

Stine og Gert har været sammen i fem år, og er netop blevet gift. De elsker hinanden, men ser andre. Lige nu er Stine for eksempel også kæreste med Morten, der også har en anden kæreste.

Her forklarer de, hvad de hver især får ud af de andre forhold, de har.

De startede som monogame, og det tog tid for Stine at vænne sig til tanken om, at de skulle have flere partnere. Men i dag ser hun det som en sikring af deres kærlighed og ægteskab.

Og Gert er enig.

- Selvfølgelig er det faldet mig ind, at jeg kunne miste hende. Men det ville jeg jo også kunne i et traditionelt forhold. Her har hun faktisk mulighed for at undersøge en relation, fremfor at stå i en situation, hvor hun er nødt til at vælge.

Her har Stine haft en alene-weekend med kæresten Morten. Hendes mand Gert er netop kommet hjem. (Foto: Fra programmet 'Til døden os skiller')

Stine fortæller ham alt om sit forhold til Morten, der netop er blevet far. Det har kompliceret tingene lidt. Men så er det rart at dele det med Gert, forklarer hun.

- Han har støttet mig i alle de forhold, jeg har været i. Jeg kan altid vende tilbage til ham. Det er det anker, han er for mig og som gør, at vi kan blive ved med at være sammen.

Gert har andre sex-partnere, men ikke andre kærester. For det er Stine, han elsker.

- Jeg vil gå gennem ild og vand for Stine. Hun er den jeg har lyst til at bo med og blive gammel med – uanset, hvad der sker.

Temalørdag i aften på DR2, Til døden os skiller. Sendes kl. 20 og kan efterfølgende ses på dr.tv