Vend også blikket udad, hvis forholdet knaser

Hvis parforholdet ikke lige kører på skinner, så kast et blik på de betingelser, jeres forhold har.

Det kan give et mere mildt blik på problemerne i parforholdet, hvis man tager med i overvejelserne, om man er inde i en svær periode af den ene eller anden grund, forklarer psykolog Mattias Stølen Due. (Foto: Sophie Bengtsson © COLOURBOX)

Ikke sjældent handler udfordringer i ægteskabet om, at lidt for mange ydre faktorer tæller på negativ-siden, forklarer Mattias Stølen Due, der er psykolog og afdelingsleder på Center for Familieudvikling.

- Det er væsentligt at tænke med, hvis vi er inde i en svær periode i parforholdet, om den ene - eller begge parter - er meget presset på jobbet, om man har små børn, der sover dårligt og man derfor også selv sover dårligt, eller om den ene fx er ramt af sygdom.

- Det kan give et mere mildt syn på problemerne i forholdet og på hinanden, hvis man husker på, at betingelserne på et givent tidspunkt kan være svære.

Ikke nødvendigvis et dårligt forhold

Mattias Stølen Due har netop udgivet bogen ”Pas på parforholdet, mens I stadig elsker hinanden”, hvor han blandt andet fokuserer på vigtigheden af at se på, hvilke vilkår kærligheden har.

- Når der er en svær periode i parforholdet, så lad være med straks at tænke, at det er et dårligt forhold. De eksterne faktorer kan nemlig sagtens gøre, at vi er mindre ressourcefulde udgaver af os selv, og så får kærligheden svære kår.

Hvis vi medregner de eksterne faktorer for vores parforhold, så kan det give os et mere mildt blik på os selv og hinanden midt i den svære tid.

- Så kan vi sænke skuldrene og tænke, at ”okay, vi har det ikke fantastisk for øjeblikket, det er forståeligt nok”.

Er vores hverdag for stram?

Den anden positive effekt af at vende blikket udad er, at man fra tid til anden kan tænke lidt over, om man måske sidder for stramt i det i parforholdet, forklarer Mattias Stølen Due.

- Man kan tænke over, om man har fået skruet et liv sammen, der er for stresset til, at man kan være en nærværende udgave af sig selv.

Rigtig mange parforhold er truet af det faktum, at vi skal nå hundredetusinde andre ting, fortæller han.

- Stress og pres er en kæmpe udfordring for trivslen i parforholdet.

- Vi vil gerne arbejde og have en god karriere, ud at rejse, dyrke en masse fitness, se en masse venner, opdatere vores Facebook-profil og lave den helt rigtige mad. Men man må sige nej til noget for at sige ja til noget andet. Og den prioritering bliver måske lettere, hvis vi tager et kig på, hvad det er for et liv, vi har skabt os.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter