Vi har mindre sex end for 20 år siden

En stor amerikansk undersøgelse konkluderer, at voksne i gennemsnit har syv færre samlejer om året nu - i forhold til for 20 år siden

Det er især den voksende single-kultur, der trækker gennemsnittet ned. Folk i parforhold har ikke samme nedgang i antallet af samlejer. (Foto: © Colourbox.com, ColourBox.com)

Måske har vi for travlt? Måske er det singlekulturen? Måske er det bare blevet mere legitimt at vælge det fra?

I hvert fald kan amerikanske forskere konkludere, at voksne i dag har mindre sex end for 20 år siden. Det skriver The Guardian på baggrund af en undersøgelse, som er publiceret i The journal Archives of Sexual Behaviour.

I en stor national undersøgelse med 27.000 deltagere har man hvert år, mellem 1989 og 2014, stillet spørgsmålet: Hvor ofte har du haft sex den seneste måned? 94 procent har besvaret spørgsmålet, og forskerne har nu omregnet resultatet til et estimat over, hvor mange gange om året folk har sex.

Der er udsving mellem generationer og perioder, men generelt er billedet, at voksne har sex syv gange færre om året i 2010'erne - sammenlignet med 1990'erne.

Falder i takt med alderen

Og det falder i takt med, at man bliver ældre. De 25-årige har i snit 80 samlejer om året, mens de 60-årige i snit har 20. Det er et fald på 1.18 stk pr. år, viser undersøgelsen.

Samtidig er andelen voksne over 18, som slet ikke har en sex-partner steget, steget fra 6 til 15 procent.

Forskerne har flere forklaringer på tendensen. Blandt andet at unge simpelthen bor hjemme længere tid. En anden forklaring er, at der er flere singler, som ikke har faste sexpartnere. Men også let-tilgængelig underholdning - som for eksempel sociale medier, og streaming-tjenester, som erstatning for en partner, kan være årsagen.

For det er især singlerne, der trækker tallet ned. Folk i parforhold oplever ikke den samme nedgang i antallet af samlejer.

Også i Danmark?

Klinisk sexolog Jesper Bay-Hansen mener indledningsvist, at undersøgelsen skal tages med et vist forbehold, fordi forskerne har spurgt om, hvor ofte folk har sex. Og det er uklart, om folk udelukkende opfatter sex som et regulært samleje eller også fx. oralsex.

- Man kan stille sig selv spørgsmålet, om det også gælder i Danmark. Jeg tror, der er stor spredning på hvor stor seksuel aktivitet, vi har – nogle har næsten ingen, mens andre har meget sex, det tror jeg er meget afgørende, forklarer han.

Men når det er sagt, så mener Jesper Bay-Hansen, at der er primært tre grunde til at sex-livet kan have trange kår:

- For det første er det mangel på tid og overskud. Rigtigt mange mennesker presser sig selv, og det går måske ud over nattesøvnen. Og så er man mere træt og har mindre lyst.

On-off knapper

- Vi behandler os selv, som om vi er on-off knapper. Enten er vi i aktivitet og giver den fuld skrue, eller også slapper vi helt af. Men vores biologi er ikke til det. Det tager tid at falde ned efter stress og travlhed, og den tid tager vi os ikke.

Det lægger en dæmper på sexlysten af flere grunde – vi bliver trætte og uoplagte og mister lysten til sex med andre, forklarer han.

- Det kan også skyldes en mangel på partner. Og endelig kan det skyldes et bevidst fravalg af sex. Simpelthen den manglende interesse.

Men uanset hvor tit man selv har sex, så minder Jesper Bay-Hansen om den vigtige forskel på kvantitet og kvalitet:

- En ting er kvantitet, men den seksuelle kvalitet er også vigtigt – nyder man den sex man har? Hvis man gør det, behøver det ikke at være vigtigt, om det er fem eller ti gange.

Seks hyppige grunde til, at vores sexliv har trange kår, i følge Jesper Bay-Hansen:

 1. 1

  Der er flere der vælger singlelivet aktivt til og også kvinder og mænd, der fravælger seksuel aktivitet med andre. Heraf opfatter og betegner nogle sig som aseksuelle.

 2. 2

  At mænd og kvinder i parforhold har fået sværere ved at pleje kærligheden og sexlivet, simpelthen fordi vores moderne livsførelse med sociale medier og streamingtjenester m.m. er utroligt vanedannende. For mange par betyder det, at man tager sin smartphone eller iPad med i sengen, eller ser tv i soveværelset. Det er elektronik, der kiler sig ind imellem parret og forringer præmisserne for seksuel aktivitet.

 3. 3

  At vores kønsroller i dag har nærmet sig hinanden. Og der er meget sandt i, at vi tænder på forskellighed og på komplementære modsætninger. Når det hele så bliver mere ’unisex’, tænder mange mindre.

 4. 4

  I dag sover vi i gennemsnit færre timer end man gjorde i tidligere generationer. Hvis jeg skal sammenholde den amerikanske undersøgelse med amerikanske tal, så estimeres det, at amerikanere i gennemsnit sover 6,7 timer per nat. Det er langt mindre end vores bedsteforældre sov. De sov ca. 10 timer om natten og i mange lande tog man sig også en middagslur eller siesta. Her kommer pointen: Søvn deprivation lægger en dæmper på vores sexlyst. At sove noget mere og mere regelmæssigt og at tage sig en middagslur revitaliserer vores libido.

 5. 5

  Selvrealiserende aktiviteter, ofte uden for hjemmet, accepteres og forventes i høj grad i dag og sikkert også i højere grad end for 20 år siden. Det betyder, at mange mennesker bruger en stor del af deres fysiske og mentale energi på selvrealiserende aktiviteter som karriere, fritidsaktiviteter, kropsdyrkelse, forskønnelse osv. og dermed bliver der mindre tid og energi til at pleje kærligheden og sexlivet.

 6. 6

  Flere mennesker med svær stress og depression i dag end for 20 år siden. Det lægger også en dæmper på sexlysten og den seksuelle aktivitet for de fleste med stress og depression. Og det er min erfaring fra mine klienter, at mange mennesker med belastende stress, nok især mænd, bruger selvtilfredsstillelse dvs. onani til at stresse af på, især om aftenen.