VIDEO Leger lige børn altid bedst?

Parrene fra 'Gift ved første blik' får at vide, hvorfor de blev matchet med hinanden - et af parametrene er lighedspunkter.

For de fire nygifte par blev bryllupsnatten ikke som en bryllupsnat efter bogen.

Den blev for i hvert fald tre af parrene til meget lange snakke - for at lære hinanden bedre at kende.

Og før bryllupsrejsen blev alle fire par forelagt eksperternes begrundelser for netop at matche de fire par. Og for også at forberede parrene på de udfordringer, de står overfor.

Til det forklarer sexolog og psykolog Gert Martin Hald, der er en af programmets fire eksperter, blandt andet:

- Grunden til, at vi gør det, er, så de hver især kan se deres potentielle styrker og de udfordringer, der venter.

Psykolog Annemarie Bergholt supplerer:

- Vi håber på, at den her snak kan gøre, at deres forskelligheder ikke bliver en hindring, men lige præcis kan være godt for dem.

En form for slægtsskab

Det handler altså en hel del om ligheder i eksperternes arbejde med at matche de fire par.

Men er det også sådan i virkelighedens verden?

Går vi ubevidst efter at finde en partner med de samme egenskaber som vores egne?

Jesper Bay Hansen, der blandt andet svarer på spørgsmål i brevkassen her på Lev Nu, forklarer:

- Generelt kan man sige, at hvis man matcher folk ved at ligne hinanden på en række parametre, så opnår parret en vis form for slægtsskab. Ikke desto mindre oplever mange, at netop forskelligheder kan vække en interesse eller tænde den berømte gnist, når et par lærer hinanden at kende i forelskelsesfasen, forklarer han.

- Når man er helt nyforelsket, så er det ofte forskelligheder, man fascineres af og tænder på – selv om det samtidig er i forelskelsen, at man er en mester i at se efter ligheder mellem sig selv og personen, man har forelsket sig i.

Kompleks kærlighed

Jesper Bay-Hansen forklarer videre, at forskelligheden sagtens kan tænde flirten, erotikken og følelserne.

- Men det stadie bliver jo ligesom sprunget over i 'Gift ved første blik'. Her går man efter at matche på ligheder, og det giver parrene en følelse af stabilitet, tryghed og slægtsskab, så det intuitivt set skulle blive nemmere at knytte sig til hinanden. Men jeg mener personligt, at etableringen af et kærlighedsforhold er mere komplekst end som så - for mens nogle finder et erotisk potentiale i ligheder, så er der jo også andre, der føler det som et turn off.

- Men det er jo også et eksperiment, det her, så vi må jo se, om så store og komplekse følelser som forelskelse og kærlighed kan reduceres til et match på ligheder – jeg tvivler.