VIDEO Martin bryder et tabu: Jeg har bare ikke lyst til sex

Martin Spangsbro-Pedersen er ikke alene om at være aseksuel, men han er en af meget få, der taler højt om det.

Sex findes overalt. I reklamer, i film, i musik, i dobbeltsengen og i de samtaler, vi har med hinanden.

Sex er både direkte og indirekte en stor del af mange menneskers liv. Men der findes også mennesker, der faktisk ikke har lyst - der ikke tænder på nogen eller på noget, og som faktisk ikke kan lide sex.

Sådan er det for 35-årige Martin Spangsbro-Pedersen:

- Jeg føler simpelthen ikke nogen seksuel tiltrækning mod andre mennesker, og derfor har jeg aldrig været draget til at ville have sex med andre mennesker, forklarer han til P1Morgen, der som led i en serie om tabuer har taget fat i tabuet om at være aseksuel.

- Jeg kan sagtens føle mig tiltrukket af andre mennesker, men det er mere over i retning af en romantisk tiltrækning, for eksempel af tanken om at gå hånd i hånd på stranden ved aftentide med en person eller ligge og nusse med en person. Men en seksuel tiltrækning, hvor jeg ser på et menneske og tænker ”dig ville jeg gerne have sex med". Sådan har jeg aldrig haft det.

Find hele P1-programmet her

Forstod det ikke

Martin Spangsbro-Pedersen har altid haft det sådan, men der gik mange år, før han fandt ud af, at han er aseksuel og fik et sprog og nogle ord for det.

Gennem teenage-årene og den tidlige ungdom følte han sig generelt bare anderledes end sine kammerater.

- Det var en meget mærkelig tid som teenager, hvor jeg altid følte mig udenfor.

- Jeg kunne bare høre på mine venner og klassekammerater, at de begyndte at interessere sig for noget, som jeg ikke kunne mærke en interesse for. Men jeg forstod ikke, hvad det handlede om, og jeg havde ikke sproget til at kunne forklare, hvordan jeg havde det.

Stadig svært at tale om det

Først for fire år siden blev han klar over, at det handlede om, at han var aseksuel, da han – næsten ved en tilfældighed – stødte på beskrivelser og forklaringer af begrebet på nettet.

Men selv om han nu har fået en forklaring og et navn på, hvorfor han tænker og føler anderledes end de fleste andre, så er det alligevel ikke nemt at tale med andre om det.

- Det er meget svært for andre at sætte sig ind i og forstå, hvordan jeg har det. Sex er rundt omkring os alle steder, vi bliver påduttet alle steder fra, at det her er noget, vi skal interessere os for, det er noget vi skal have lyst til, det er noget vi skal have.

Flest positive – og nogle negative – reaktioner

Men når han taler om det med andre, så fylder de positive oplevelser og reaktioner heldigvis mest.

- Det skyldes nok også, at jeg er meget påpasselig med kun at fortælle det til nogen, som jeg har en fornemmelse af vil tage godt imod det.

- Men der kommer også negative reaktioner, blandt andet at nogle mennesker stiller nogle meget private spørgsmål til mig. Men sådan er det jo altid, når man taler om en seksuel minoritet, så føler folk sig pludselig berettiget til at stille alle mulige invaderende spørgsmål i forhold til ens privatliv.

En enkelt gang er det blevet rigtig ubehageligt:

- På et tidspunkt talte jeg med en, som simpelthen ikke kunne forstå det her. Og han blev ved med at spørge mig, om jeg nogensinde havde været udsat for et traume i barndommen eller et seksuelt overgreb. For det var den eneste måde, det kunne give mening i hans hoved, at jeg ikke havde lyst til sex.

Martin Spangsbro-Pedersen tror, at det bliver nemmere med tiden at være aseksuel, blandt andet fordi der bliver talt mere om det, og fordi unge i dag er så gode til at søge informationer på nettet.

- Men det kunne også være rart med mere oplysning om det.