VIDEO Når man skal lære at røre ved en vildt fremmed

Den fysiske berøring er vigtig for parrene, også selvom man først lige har mødt hinanden, siger eksperterne fra 'Gift ved første blik'.

Så blev de gift: Poul og Lene, Ulrik og Ane fra 'Gift ved første blik'.

Og hvordan er det så, at man griber det an, når man både lige har mødt hinanden og ved samme lejlighed er blevet gift. Noget af det vigtigste er, at man med det samme får etableret en fysisk kontakt, forklarer psykolog Annemarie Bergholdt, der er en af programmets fire eksperter.

Hun siger videre:

- Det første indtryk betyder meget. Og det er er vigtigt med den kropslige kontakt, og at den bliver etableret på baggrund af tryghed.

Vi er i samme båd

Gert Martin Hald, der også er psykolog og ekspert i programmet, forklarer videre:

- Den kropslige kontakt er vigtig, man skal røre hinanden, tage hinanden i hånden. Fordi det symboliserer, at her er et ”vi” og ikke bare et ”jeg” længere. Vi er i samme båd, vi skal samme sted hen, og vi kan støtte os til hinanden.

Og selvom det måske for de fleste mennesker lyder grænseoverskridende at skulle røre og kysse en helt fremmed - ja, så kan man tilsyneladende godt vænne sig til det:

Se den anden i øjnene

Men hvorfor er det i det hele taget så vigtigt at røre ved hinanden, og kan man tvinge sig selv til det, hvis det er forbundet med ulyst?

Jesper Bay-Hansen, der er læge og klinisk sexolog, svarer:

- Jeg mener jo ikke, man skal røre ved et andet menneske, hvis det er forbundet med ulyst. I denne her specielle situation, hvor parrene lige har mødt hinanden, så synes jeg også, at dét at se den anden dybt i øjnene er vigtigt. Øjenkontakten er i det hele taget vigtigt, når man skal lære et nyt menneske at kende.

Jeg vil dig

Men Jesper Bay-Hansen er enig i, at berøring er vigtig i alle parforhold.

- Jeg møder mange mennesker i mit arbejde, som giver udtryk for, at de mangler nærhed i deres forhold. Det handler ofte om, at de mangler den fysiske kontakt med partneren.

- I et normalt parforhold betyder berøring ømhed, nærhed, tryghed – det kan også være invitation til intimitet og sex. Den fysiske berøring signalerer ofte, men ikke altid, til den anden, at jeg vil dig - jeg vil drage omsorg for dig.