Vidste du, at sex og intimitet kan hjælpe dig gennem sygdom og krise?

De fleste pakker seksualiteten langt væk ved alvorlig sygdom. Men faktisk kan netop intimitet og sex være med til at dæmpe angst, uro og give følelsen af tryghed.

Intimitet og sex kan også være et frirum for mennesker med stress, i krise eller med sygdom, forklarer sexolog Jesper Bay-Hansen. (Foto: Peter Cade © Gettyimages)

Jeg har de seneste år fået mange spørgsmål, også brevkasse-spørgsmål her på Lev Nu, fra mennesker med alt fra sukkersyge til blodpropper og hjerneblødninger, og fra mænd med kræft i blærehalskirtlen til kvinder opereret for kræft.

Stress, kriser og sygdom går nemt ud over lysten til sex og seksualfunktionen i øvrigt, fx mandens rejsningsevne eller kvindens fugtning og evne til at få en orgasme. Det kan få forbigående eller varige følger for seksualiteten, køns-identiteten - det vil sige følelsen og oplevelsen af eget køn - og sex- og samlivet.

Seksualitet i krisetider

Men det er faktisk kun den halve sandhed.

For netop intimitet og sex kan også være et frirum for mennesker med stress, i krise eller med sygdom, det vil sige et sted, hvor man for en tid kan slippe sine bekymringstanker, tankemylder, sygdomsangst, frygten for at blive endnu mere syg og frygten for at dø. Derved kan seksualiteten være en ressource, man kan trække på i krisetider.

Seksualiteten som en ressource får generelt ikke den store opmærksomhed, hvilket er grunden til, at jeg har valgt at tage emnet op i en klumme.

Det skyldes flere forhold.

Mennesker, der finder ’et helle’ og et frirum i at være intime og seksuelt aktive i kriseperioder, er ofte tilbageholdende med at stille spørgsmål af seksuel karakter til læger, psykologer, sexologer og andre sundhedspersoner. Mange er skamfulde over at have lyst til sex og være seksuelt aktive.

Skammer sig over lysten

I min sexologiske samtaleklinik får jeg løbende spørgsmål som dette: ”Jeg skammer mig over min sexlyst, når jeg nu er ked af det og i sorg. Det er som om mit behov for at røre ved min kæreste og have sex er meget større – er det virkelig normalt?”.

Også single-personer har spørgsmål til seksuel aktivitet som en ressource i krisetider: ”Når jeg er meget stresset og presset på mit arbejde, så onanerer jeg hver aften – er det virkelig normalt?”

Faktum er, at vi i krisetider prøver at gøre ting, der er gode for os og giver os en pause fra det smertefulde og et lille glædesløft.

Derfor er det faktisk meget hensigtsmæssigt og bestemt ikke forkert at være intim og have sex, når livet byder på modgang.

Derfor virker intimitet og sex

Ved stress, krise eller sygdom kan intimitet og sex altså give os en pause fra bekymringstanker og svære følelser, indre ro og et tiltrængt glædesløft – men hvad skyldes det?

Når vi dyrker den fysiske kontakt fx i form af kys, kram og kæl producerer vi mindre af stresshormonet kortisol. Og i hypothalamus i hjernen dannes hormoner og signalstoffer, der giver glædesfølelse bl.a. dopamin, samt oxytocin, der meget beskrivende også kaldes kramme- eller kærlighedshormonet.

Oxytocin udskilles blandt andet ved længerevarende kys og kram og ved massage, men også ved udelt nærvær og fortrolige samtaler. Helbredsmæssigt kan oxytocin sænke blodtrykket og dæmpe stress, indre uro og angst samt give følelsen af tryghed, forbedre søvnen og fremme fordøjelsen.

Det er alt sammen gevinster, som gør det nemmere at komme igennem en svær tid.

Søg viden og vær nysgerrig

Når man rammes af svær sygdom, kan både sygdommen og den behandling (medicin, operationer, stråling m.m.), der gives, påvirke seksualiteten.

Derfor er det vigtigt at søge viden om de følger, sygdommen og behandlingen kan få for ens seksualitet og samliv. Også en rask partner kan blive påvirket seksuelt og f.eks. miste lysten til sex eller være tilbageholdende med at tage initiativ til sex.

Derfor er det vigtigt at søge viden om sygdommen og behandlingen samt at stille spørgsmål til de sundhedspersoner, man har kontakt til.

Vær nysgerrig på seksualiteten

Mange patientforeninger har lavet udmærket materiale om seksualitet ved sygdom. I pjecen ’Kræft og seksualitet’ fra Kræftens Bekæmpelse er der mange gode råd og anvisninger.

Det samme gælder Hjernesagens pjece ’Kærlighed og seksualitet efter en apopleksi’, men også flere af de mindre patientforeninger har lavet udmærket materiale.

Udover at søge viden er det et rigtig godt råd at være nysgerrig på sin seksualitet og sin kærestes seksualitet og nysgerrig på de ændringer, der er sket.

Nærvær og fortrolige samtaler samt kys, kæl og kram er som regel en rigtig god start, men hvad er ellers muligt?

Det handler om at tage sin elskede i hånden og sammen gå på opdagelse i det frirum, som intimitet og sex også kan være, når livet er allersværest.