10 gode råd om vægttab – fra dem, der har gjort det

Det kan være svært at tabe sig - og endnu sværere at holde et vægttab. Så hvordan gør man det?

Skru op for grøntsagerne lyder et af rådene, ikke overraskende. (Foto: /colourbox.com © /colourbox.com)

De fleste mennesker ved godt, hvad der skal til for at tabe sig og holde vægten. Alligevel er der mange, som har rigtig svært ved at tabe sig, og ikke mindst holde vægttabet.

Træningsfysiolog og kostrådgiver Henrik Duer har samlet erfaringerne fra 2500 danskere, som har tabt sig, og som har holdt vægttabet i mindst et år, og det er der kommet ti gode råd ud af.

De første fem er egentlige kostråd, som hjælper dit vægttab, de sidste fem er livsstilsændringer, som ”super-taberne” har haft held med at benytte:

  • Skær ned på slik, sodavand, chips, kage og chokolade. Hvis sukkertrangen bliver stor, så vælg en af disse fire metoder til at få bugt med den: Vælg sunde erstatninger, tag en kold tyrker, trap langsomt ned eller mindful spisning – det vil sige hav fokus på det, du spiser og træn evnen til at mærke efter, hvornår lysten og nydelsen ikke er der længere og så stoppe.

  • Skru op for grøntsagerne og varier indtaget, så du ikke udelukkende spiser gulerødder.

  • Skru ned for pasta, ris og brød. De indeholder mange kalorier, men mætter ikke så meget. Hav fokus på at få de 75 gram fuldkorn om dagen, det svarer til 2 dl havregryn og en skive fuldkornsrugbrød.

  • Spis mindre og færre portioner. Springer du portion nummer 2 over, sparer du i omegnen af 200-500 kcal, hvilket svarer til et ugentligt vægttab på 200-500 gram.

  • Spis mere proteinrigt, ikke bare fra kød, men også fra fisk, æg, skyr og bælgfrugter. Proteiner mætter, gavner din træning, og vedligeholder din muskelmasse.

  • Overvej kalorietælling. Der er masser af læring i at tælle kalorier, og du finder hurtigt ud af, at der fx er en verden til forskel på at vælge grøntsager frem for pasta.

  • Spis flere mellem-måltider. Ikke fordi det øger stofskiftet, som man ellers ofte hører. Men fordi det giver et mere stabilt blodsukker og forebygger risikoen for overspisning ved hovedmåltiderne. For nogle fungerer tre store måltider dog bedre, fordi det giver en anderledes følelse af mæthed.

  • Spis morgenmad. Det kan minimere risikoen for overspisning senere på dagen.

  • Drop måltidserstatninger. Nutrilett, Nupo og andre måltidserstatninger kan lyde som en god ide, men de hjælper ikke til en ændret livsstil, og derfor hjælper de ikke meget i det lange løb.

  • Køb ikke kosttilskud. De fordrer ikke livsstilsændringer, og de er meget dyre. Brug hellere pengene på en personlig træner eller kostvejleder.

Facebook
Twitter