12-årige Alberthe havde angst: Se hendes vilde udvikling

To topforskere hjalp på bare tre måneder en 12-årig pige med at få styr på sin angstlidelse.

12-årige Alberthe Bagger-Larsen fra Hellerup led af angst. Men tre måneders terapi hos to førende forskere har befriet hende for lidelsen. (© Feldballe Film & TV)

For 12-årige Alberthe Bagger-Larsen var tanken om at skulle parkere en indkøbsvogn uden sin mor en uoverstigelig tanke.

Sådan var det, når Alberthes angst var værst. Og når den var det, ville Alberthe med moren, Helle Larsen, overalt - også på toilet.

Første gang, vi møder Alberthe, er, inden hun er gået i gang med et måneder langt terapiforløb, der skal hjælpe hende ud af angsten. Her fortæller hun om at lide af angst og være ude af stand til at gøre de fleste simple ting alene.

- Hvis vi er ude og handle, så bryder jeg mig ikke om selv at gå over at hente en vare - eller jo, det kan jeg godt, men det bryder jeg mig ikke særlig meget om. Jeg er bange for, hun ikke er der, og jeg ikke kan finde hende, fortæller Alberthe.

Signalerne viser sig tydeligt og med det samme.

- Jeg får hurtig hjertebanken og får det dårligt, siger hun.

Således er det med tårer i øjnene, hun indvilliger i at lade sin mor gå alene på toilettet, mens hun venter udenfor.

Den scene kan du se i klippet fra DR1-dokumentaren 'Børn i angstens greb' herunder.

Angst udbredt blandt børn

Alberthes angst er blot et eksempel af mange.

De seneste 10 år har man i den regionale psykiatri oplevet en fordobling i angsttilstande blandt børn. Undersøgelser viser, at cirka fem procent af børn og unge lider af angst i dag, og det gør angst til den største psykiske lidelse blandt unge i Danmark.

Ifølge Barbara Hoff Esbjørn, der er professor og leder af Center for Angst ved Københavns Universitet, udgør angsten blandt børnene et reelt samfundsproblem.

- Det er det, fordi det påvirker familien. Familien vil i høj grad være nødt til at tilpasse sig barnets vanskeligheder. Men det er også et problem for barnet selv, fordi barnet går glip af udviklingsmuligheder, og dermed er der en øget risiko for, at barnet ikke kan indgå som aktiv samfundsborger, når barnet bliver ældre, siger hun.

Tre måneders terapi hos topforskere

De fleste børn kan få styr på angsten ved at indgå i et terapiforløb. Barbara Hoff Esbjørn har sammen med sin kollega Marie Louise Reinholdt-Dunne, adjunkt ved Center for Angst, behandlet Alberthe.

Alberthe har sammen med sin mor gennemgået forskellige øvelser i løbet af det tre måneder lange forløb. Som en del af terapien gav hendes mor hende flere og flere opgaver. Under en indkøbstur stod Alberthe i en situation, hvor hun skulle parkere en indkøbsvogn. Det skulle vise sig at være en uoverkommelig opgave.

- Går du lige op med vognen, Alberthe?, spørger Helle Larsen.

Fem meter senere vender Alberthe om.

- Nej, mor.

Ifølge Barbara Hoff Esbjørn er eksemplet udtryk for, at Alberthes symptomer var alvorlige.

- Det er jo en reel angst, der stopper hende. Hun kan simpelthen ikke flytte sig.

Du kan se hele situationen i klippet fra DR1-dokumentaren 'Børn i angstens greb' herunder.

Togtur uden mor og far

De to forskere har lavet et forløb til Alberthe og en anden pige i samme situation. For 11-årige Alberte Nielsen fra Dragør led også af angst.

Igennem forløbet har forskerne hele tiden stillet større krav til pigerne. Krav, der skulle få pigerne til at overvinde angsten for at gøre ting alene.

- Ved at være helt tydelige om, hvad vi forventer, så bliver det også nemmere for børnene at levere, forklarer Barbara Hoff Esbjørn.

På Nørreport Station i København fik de to piger en opgave. De skulle tage metroen frem og tilbage – uden forældre eller forskere.

Først træder de et skridt tilbage, da de får udfordringen af Marie Louise Reinholdt-Dunne. Men efter moden overtalelse lykkes det alligevel for de to piger at gennemføre turen, som du kan se i klippet herunder.

I dag er angsten parkeret for Alberthe og Alberte, der efter de tre måneders terapi nu ikke længere er afhængige af deres forældre til at løse alle opgaver.

Det kan du se i ’Børn i angstens greb’, der bliver sendt i aften klokken 21 på DR1.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk