22-årige Jeanette tror på Gud: Jeg fortæller tidligt nye folk, at jeg er kristen

Hver dag beder hun til Gud og læser i Biblen. Kristendommen hjælper på mange måder 22-årige Jeanette Trelborg Roager i hendes hverdag.

Jeanette Trelborg Roager fortæller tidligt til nye folk, hun møder, at hun er kristen. (Foto: Anders Riis)

- Jeg tror på Gud. Det er jo næsten mere kontroversielt at stå og sige det, end hvis jeg stod her og fortalte jer alt om, hvor og hvornår og hvordan jeg sidst havde sex.

Sådan lyder det fra præsten Johannes Krogh, som spilles af Lars Mikkelsen, i første afsnit af DR's nye dramaserie 'Herrens Veje'.

Men for Jeanette Trelborg Roager på 22 er det hverken kontroversielt eller tabubelagt at være kristen og tro på Gud. Det har hun faktisk gjort, så længe hun kan huske.

Jeanette voksede op i en kristen familie, hvor bordbøn, Bibellæsning og deltagelse i kristne arrangementer var en del af pakken. Det har givet hende et helt bestemt syn på tilværelsen.

- Jeg tror på, at det ikke er en tilfældighed, at jeg er her, men at jeg er villet af Gud. Jesus elsker mig, og han elsker mig, uanset hvad jeg gør, siger hun.

22-årige Jeanette er netop begyndt på psykologistudiet på Københavns Universitet og kan ligeledes bruge sin kristne livsanskuelse i en hverdag fuld af alt, hvad studielivet indebærer, fortæller hun.

- Det er ikke sådan, at jeg skal leve op til de her krav og have de her karakterer, men jeg kan få lov til at være den, jeg er, og vide, at jeg er elsket. Det er helt vildt frisættende i mit liv, at jeg har det som udgangspunkt.

I hverdagen praktiserer Jeanette sin kristne tro ved at bede til Gud og læse i Biblen. Hver søndag tager hun desuden til gudstjeneste, og hun deltager i arrangementer hos Kristeligt Forbund for Studerende hver mandag.

Ventede med sex til ægteskab

Selvom en kristen livsanskuelse og en stærk tro på Gud ikke er hverdagskost for de fleste på Jeanettes alder, føler hun sig ikke anderledes end dem af hendes venner, som ikke er kristne. Hun går – ligesom dem – i byen for at feste og drikke alkohol, men dog ”i moderate mængder”.

En forskel er dog, at hun efter byturen kan vende hjem til sin ægtemand. 5. august i år blev hun gift med Kristoffer Trelborg Roager, som hun mødte på en kristen højskole for to år siden. Og det at være gift har en hel særlig betydning for de to.

- For os betyder ægteskabet rigtig meget, i forhold til at vi ikke havde lyst til at flytte sammen eller have sex, før vi blev gift. Hele det liv, vi har valgt at leve sammen, har vi kunnet få gennem ægteskabet og alt, hvad det indebærer, siger Jeanette.

For Jeanette og Kristoffer signalerer ægteskabet, at det er det skal være de to for evigt.

Stor del af hendes identitet

Jeanette fortæller tidligt til nye folk, hun møder, at hun er kristen. Det skete for eksempel, da hun i sensommeren begyndte at studere på Københavns Universitet:

- Hvis der for eksempel er en runde, hvor man skal sige lidt om sig selv, så ville jeg typisk sige der, at jeg er kristen, fordi det er så stor en del af min identitet. De ville ikke rigtig vide, hvem jeg var, hvis jeg ikke sagde det, siger hun.

Reaktionerne er som regel positive, når Jeanette fortæller om sin tro. Flere gange oplever hun, at folk spørger ind til det og synes, at det lyder spændende. Så der er ikke behov for lange forsvarstaler eller snørklede forklaringer:

- Hvis jeg bare siger, at jeg er kristen, er folk også så høflige, at de ikke begynder at sætte spørgsmålstegn ved min livsanskuelse, ligesom jeg ikke sætter spørgsmålstegn ved deres, siger hun.

Tro kan fremstilles forkert

Når DR søndag aften har premiere på 'Herrens Veje', vil Jeanette sandsynligvis kigge med. Hun synes, at seriens fokus på religion og tro virker spændende, men er også meget spændt på, hvordan det bliver fremstillet. For som hun siger:

- Nogle gange synes jeg, religion bliver sat op som et skræmmebillede.

Jeanette nævner forfatteren Hans Kirks klassikerroman 'Fiskerne' fra 1928 som et eksempel på en fremstilling af kristendommen, hun ikke kan genkende. Romanen handler om indremissionske fiskerfamilier, der bosætter sig ved Limfjorden for blandt andet at dyrke deres tro.

- Bogen har været med til at skabe utrolig mange fordomme om missionsforeningerne i Danmark. Jeg synes, det er en forfærdelig kristendom, der bliver portrætteret i den bog. En kristendom, jeg ikke kan identificere mig med, siger Jeanette.

FacebookTwitter